Ileanda, gazda unui târg inedit de produse locale

Zeci de producători din Grupul de Acțiune Locală „GAL Valea Someșului” au participat astăzi la un eveniment de promovare a produselor locale, acțiune desfășurată în localitatea Ileanda. Evenimentul a marcat împlinirea a zece ani de existență a grupului de acțiune locală, entitate coordonată de Ionuț Ilieș, președintele grupului. „Ceea ce vedeți dumneavoastră aici este evenimentul nostru anual, un eveniment care a ajuns la a șaptea ediție. Marcăm într-un fel și împlinirea a zece ani de la constituirea grupului de acțiune locală. Este un târg de producători de produse locale, simple.…

Mai mult...

Sălăjenii, îndemnați să respecte normele sanitare în vigoare!

Lucrători ai Inspectoratului Județean de Poliție Sălaj,  Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Porolissum” al Județului Sălaj și ai Inspectoratului Județen de Jandarmi Sălaj au desfășurat astăzi o serie de acțiuni pentru a îndemna populația să respecte normele sanitare în vigoare. Verificările au început în parcarea centrului comercial din Zalău, au continuat în câteva magazine din apropiere și s-au încheiat în zona „Astralis”. Polițiștii, jandarmii și pompierii le-au atras atenția trecătorilor că respectarea normelor sanitare este deosebit de importantă pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus, iar masca sanitară este obligatorie. Acțiunile desfășurate…

Mai mult...

Percheziții la două firme din Sălaj

Potrivit unui comunicat transmis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, anchetatorii au descins miercuri la șase adrese situate în județele Bihor şi Sălaj, dintre care două sunt ale unor instituţii publice (primăriile Brusturi și Spinuș din județul Bihor). „În cauză procurorii beneficiază de sprijin din partea lucrătorilor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Bihor – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice”, se precizează în informare. Acţiunea s-a realizat într-un dosar care vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni referitor la încheierea şi derularea unor contracte privind lucrări publice, finanţate prin programul PNDL 2. M.…

Mai mult...

Cum să faci față stresului posttraumatic după COVID-19?

A trecut mai bine de un an de când COVID-19 a  fost declarat pandemie. A fost o perioadă de pierdere, separare, anxietate și incertitudine. A fost un an de schimbări, în moduri profunde și în moduri simple. Am văzut cum comunitățile noastre se pot uni, cum ne putem ajuta reciproc și cât de important este să fim aproape unii de ceilalți. Dar am văzut, de asemenea, cât de  presantă a fost problema asupra sănătății noastre psihice. „Toată lumea răspunde diferit la aceste experiențe”, spune Philip Lanzisera, Ph.D., psiholog la Henry…

Mai mult...

Guvernul Cîţu doreşte generalizarea certificatului digital Covid 19

Guvernul Cîţu doreşte generalizarea certificatului digital Covid 19, în condiţiile creşterii exponenţiale, de peste zece ori, a ratei de incidenţă în ultimele 30 de zile, ceea ce a dus la o presiune enormă asupra spitalelor din sistemul public de sănătate, unde în fiecare zi sunt internaţi sute de pacienţi infectaţi cu tulpina Delta a Sars-Cov 2. Mai mult, prin prisma ratei de incidenţă de 15,42 la mie de ieri, din Bucureşti, şi a celor peste 3000 de noi cazuri de infectare din Capitală, Institutul Naţional de Sănătate Publică a propus…

Mai mult...

Pandemia dă, din nou, peste cap programul competiţiilor sportive

Valul al patrulea al pandemiei de coronavirus încurcă tot mai mult socotelile organizatorilor de competiţii sportive. Din nefericire, tot mai multe competiţii sunt amânate, anulate sau se desfăşoară fără spectatori. Sportivii sunt foarte îngrijoraţi de această situaţie, mai ales că în vara trecută lucrurile păreau să fi intrat în normal. Ana Maria Popescu este unul dintre performerii care şi-au manifestat îngrijorarea: „Mă sperie ce se întâmplă în România, mă sperie ce se întâmplă în lume, mă sperie că iarăşi mi s-au anulat competiţiile. Trăim o perioadă destul de grea şi…

Mai mult...

Calendar istoric al judeţului Sălaj: 15 octombrie

1870: la Zalău se inaugurează Şcoala Normală de Învăţători S-a întâmplat în 15 octombrie 1451 – A fost ucis, la Răuseni, domnul Moldovei, Bogdan al II–lea (1449–1451), tatăl lui Ştefan cel Mare. 1608 – S–a născut E. Torricelli, fizician şi matematician italian (m.25.10.1647). 1858 – A murit Carl Mosander, chimist şi mineralog suedez (n.10.09.1797). 1868 – A murit regele Mongkut Rama IV al Thailandei (n.18.10.1804). CALENDAR CREŞTIN: • Ortodox: Sf. Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş; Sf. Mare mucenic Nichita Romanul • Greco-catolic: Sf. Nichita Gotul, martir († 372). Sf. Fecioară Maria Îndurerată • Reformat: Terezia • Romano-catolic:…

Mai mult...

CNSU a actualizat lista ţărilor de risc epidemiologic ridicat

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a actualizat lista ţărilor/ teritoriilor de risc epidemiologic ridicat, în zona roşie intrând Ucraina şi Gibraltar. Totodată, potrivit Hotărârii nr. 85 a CNSU, în zona galbenă au intrat: – din zona roşie, în urma scăderii incidenţei: Albania, Botswana, Curacao şi Insulele Virgine ale Statelor Unite; – din zona verde, în urma creşterii incidenţei: Olanda, Gabon, Montserrat, Insulele Virgine Britanice şi Insulele Turks şi Caicos; De asemenea, în zona verde au intrat: Elveţia, Canada, Iordania, Kazahstan, Andorra, Groenlanda, Polinezia Franceză şi Sao Tome şi Principe.…

Mai mult...