Măsuri guvernamentale în sprijinul românilor

În ultimele două ședințe de Guvern, au fost adoptate o serie de acte normative vitale pentru multe sectoare de activitate, dar mai ales cu impact pentru cetățean: A fost adoptată schema de compensare pentru facturile la energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022 (1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022) beneficiari fiind aprox. 13 milioane de români în cazul facturilor la energia electrică și aprox 3 milioane de români în cazul facturilor la gaze naturale; A fost adoptată creșterea salariului salariul minim brut cu 11%, începând cu 1…

Mai mult...

Lacul Vârșolț, gazda unui concurs național de pescuit

Zeci de pescari din întreaga țară participă până duminică la finala Campionatului privat de pescuit staționar al AGVPS România, concursul desfășurându-se pe lacul Vârșolț. Competiția este una pe echipe și se va încheia duminică, a declarat președinta Clubului Pescarilor din cadrul Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Sălaj, Veronica Ispas. „Concursul este organizat de Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Sălaj, este liga de pescuit staționar, avem 40 de pescari grupați în opt echipe. Pentru necunoscători, pescuitul staționar este la plută, pescarii pot utiliza vergi lungi de până…

Mai mult...

Calendar istoric al judeţului Sălaj: 8 octombrie

1928: ofiţerii Batalionului 6 Vânători de munte fondează la Pria prima bibliotecă din localitate S-a întâmplat în 8 octombrie 1207 – A murit Ioniţă Caloianu, ţar (1197–1204) şi rege al statului româno–bulgar, din dinastia Asăneştilor. 1856 – S–a născut Dimitrie Dan, istoric şi folclorist (“Obiceiuri şi credinţe armene la naştere, nuntă şi înmormântare”, “Rutenii din Bucovina”, “Poezii populare adunate în comuna Bâlca”) (m.25.05.1927). 1860 – Potrivit prevederilor ‘’Diplomei din Octombrie’’ – act organic promulgat de împăratul Franz Joseph I – Transilvania a redevenit stat autonom în cadrul Imperiului habsburgic. 1878 – Armata română victorioasă a intrat în Bucureşti,…

Mai mult...

Premiul Nobel pentru Literatură a fost acordat unui scriitor din Zanzibar

Pariurile şi calculele au fost, din nou, infirmate de realitate. Romancierul Abdulrazak Gurnah din Zanzibar este laureatul premiului Nobel pentru Literatură pe 2021, a anunţat Academia Suedeză. Gurnah, născut în 1948, a fost recompensat cu această distincţie pentru „abordarea fără compromisuri şi plină de compasiune a efectelor colonialismului şi a destinului refugiaţilor în prăpastia dintre culturi şi continente”, potrivit Academiei. Marile publicaţii ale lumii îl dădeau drept favorit pe celebrul scriitor japonez Haruki Murakami. Cu şanse era cotat şi Mircea Cărtărescu. Americanii Joyce Carol Oates şi Don DeLillo, canadiana Margaret…

Mai mult...

Ce se întâmplă?

Daniel Săuca Chiar așa, ce se întâmplă? Cine poate explica? Cu acuratețe. Cine sunt vinovații? Pentru haosul politic. Pentru „valul patru”. „România a ajuns în situația Italiei de la începutul pandemiei, spune Gheorghiță: «Spitalele sunt copleșite»” (libertatea.ro). Nu ne-am putea salva decât prin solidaritate. Solidaritate în România? Între vaccinați și nevaccinați? Între „bugetari” și „privați”? Între politicieni? „Imaginea momentului: Președintele intră în teren, PNL așteaptă cuminte pe tușă / Cum îi împinge Iohannis pe liberali spre un guvern minoritar” (hotnews.ro). Va susține PSD un guvern minoritar PNL? PSD, prin vocea…

Mai mult...