Guvernul Cîţu doreşte generalizarea certificatului digital Covid 19

Guvernul Cîţu doreşte generalizarea certificatului digital Covid 19, în condiţiile creşterii exponenţiale, de peste zece ori, a ratei de incidenţă în ultimele 30 de zile, ceea ce a dus la o presiune enormă asupra spitalelor din sistemul public de sănătate, unde în fiecare zi sunt internaţi sute de pacienţi infectaţi cu tulpina Delta a Sars-Cov 2. Mai mult, prin prisma ratei de incidenţă de 15,42 la mie de ieri, din Bucureşti, şi a celor peste 3000 de noi cazuri de infectare din Capitală, Institutul Naţional de Sănătate Publică a propus Ministerului Sănătăţii şi prefecturilor Ilfov şi Bucureşti carantinarea populaţiei nevaccinate din întreaga zonă.

„Nu luăm în acest moment, în calcul, măsura carantinării Bucureştiului, (…) ci ne uităm la alte măsuri care să împiedice răspândirea virusului. O asemenea măsură discutată cu Ministerul Sănătăţii este impunerea certificatului verde pentru toate activităţile economice, pentru că ne dorim ca economia să rămână deschisă. A avea certificat verde pentru orice activitate economică e un pas important şi ne gândim serios la acest lucru. (…) Nu luăm în calcul reducerea programului activităţilor economice, deşi ştiu că există o propunere în acest sens, dar consider că pasul următor este folosirea certificatului verde. Nu este o restricţionare a accesului persoanelor fizice, este doar o triere, pentru că sunt trei variante simple: vaccinaţi, testaţi sau trecuţi prin boală. De aceea, aş merge pe ideea de a folosi certificatul verde şi în magazine, supermarketuri, hypermarketuri. Aceasta ar fi una dintre cele mai bune măsuri în acest moment. Vom face o propunere legislativă pe care să o trimitem în Parlament”, a declarat, ieri, premierul interimar Florin Cîţu, la finalul şedinţei de guvern.

Şeful Executivului a mai precizat că, împreună cu vicepremierul Kelemen Hunor şi cu miniştrii Cseke Attila şi Lucian Bode, a semnat un proiect de lege pe care l-a înaintat Parlamentului prin care angajaţii din sistemul public de sănătate, de la IGSU şi din aviaţie, care nu sunt vaccinaţi sau nu sunt trecuţi prin boală, vor trebui să se testeze pe banii proprii.

„Sistemul de sănătate este sub presiune. Soluţia ca să reducem presiunea existentă pe acest sistem este să ne vaccinăm”, a arătat prim-ministrul Florin Cîţu.

De altfel, pe fondul situaţiei dramatice cu care se confruntă spitalele din Capitală, conform propunerii de ieri a INSP, în Bucureşti şi în judeţul Ilfov s-ar putea instaura timp de 14 zile carantina pentru persoanele nevaccinate. INSP propune ca, în carantină, pieţele agroalimentare să fie deschise între orele 8 şi 17, creşele şi grădiniţele să îşi continuie activitatea, activitatea operatorilor economici să continuie, iar slujbele religioase să se desfăşoare în aer liber, în cazul prezenţei mai multor persoane. În ceea ce priveşte restricţiile de circulaţie a persoanelor pe durata carantinării zonei respective, INSP arată că pentru persoanele nevaccinate va fi nevoie de declaraţie pe propria răspundere atunci când vor ieşi din locuinţă pentru motive temeinice cum ar fi deplasarea la locul de muncă, pentru a-şi face cumpărăturile alimentare, pentru a merge la farmacie, pentru asistenţă medicală ce nu poate fi amânată, deplasarea celor aflaţi în tranzit etc..

Pentru ca propunerea INSP să fie aplicată este nevoie ca aceasta să fie aprobată de Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti şi Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Ilfov, care vor fi convocate de prefectul Capitalei, respectiv prefectul judeţului Ilfov.

Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa. www.bursa.ro

One Thought to “Guvernul Cîţu doreşte generalizarea certificatului digital Covid 19”

  1. Anonim

    Scîrț & company multe vor dar, e o mică mare problemă, sunt demiși. Nici drequ nu-i mai bană-n seamă !

Leave a Comment