COVID-19 la copii evoluează rareori cu forme semnificative de boală

Medicul Mihai Craiu de la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu-Rusescu” a declarat, astăzi, că infecţia cu noul coronavirus la copii „rareori” evoluează cu forme „semnificative” de boală, adăugând că cei mai mulţi pacienţi pediatrici aflaţi la terapie intensivă sunt sugari cu comorbidităţi şi adolescenţi, informează Agerpres. „Infecţia COVID la copii evoluează rareori cu forme semnificative de boală. Din datele Academiei Americane de Pediatrie, doar 2% dintre cei infectaţi ajung să aibă nevoie de atenţie spitalicească şi cifrele româneşti nici ele nu sunt foarte departe. Dacă este să…

Mai mult...

Peste 20% din elevii cu vârste peste 12 ani – vaccinaţi anti-COVID

Ministrul interimar al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat astăzi că peste 20% din elevii cu vârste de peste 12 ani au fost imunizaţi împotriva COVID, potrivit Agerpres. Potrivit ministrului, în medie, în ultimele zile s-au vaccinat în fiecare zi 3.500 de elevi. „Proporţia elevilor vaccinaţi a depăşit pragul de 20%, raportat la numărul total de elevi în vârstă de peste 12 ani. Conform datelor primite de la CNCAV, în perioada 7 – 10 octombrie s-au vaccinat aproape 14.000 elevi (în medie, circa 3.500 elevi/zi). Astfel, numărul elevilor vaccinaţi din categoria…

Mai mult...

Preţurile mai mari la pompă alimentează noi scumpiri

Dacă vă sperie preţurile pe care le vedeţi acum la pompa, ţineţi-vă bine pentru că viitorul ar putea aduce noi creşteri. Piaţa este însă capabilă să reziste la aproape dublarea preţului petrolului, până la 130 de dolari pe baril, împreună cu o creştere a randamentului obligaţiunilor trezoreriei americane pe 10 ani până la 2,50%, potrivit JP Morgan. Banca a subliniat faptul că acţiunile, economia şi consumatorii s-au descurcat foarte bine între 2010 şi 2015, când preţul mediu al petrolului a fost de aproximativ 100 de dolari pe baril. Scenariul în…

Mai mult...

Septembrie financiar

• 1 septembrie ✓ Premierul Florin Cîţu îl demite pe ministrul Justiţiei, Stelian Ion, drept pentru care USR PLUS cere desemnarea unui nou prim-ministru şi anunţă că va susţine o moţiune de cenzură dacă Florin Cîţu nu pleacă. ✓ Euro – la cel mai redus curs al lunii faţă de leu: 4,9345 RON, potrivit BNR. ✓ BNR anunţă că, la data de 31 august 2021, rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la nivelul de 41.616 milioane de euro, faţă de 39.008 milioane de euro la 31 iulie 2021.…

Mai mult...

Calendar istoric al judeţului Sălaj: 11 octombrie

1906: se naşte, la Hida, Schön Dezső – scriitor, publicist, directorul publicaţiei Új Kelet S-a întâmplat în 11 octombrie 1816 – S-a născut Carl Zeiss, mecanic german, inventatorul renumitei sticle Zeiss, fondatorul întreprinderii de microscoape “Carl Zeiss” din Jena, respectiv “Jenaoptik” (m.02.12.1888). 1867 – După îndelungi dezbateri, Societatea Academică a adoptat proiectul de ortografie susţinut de Timotei Cipariu,”bazat pe principiul etimologic temperat cu cel fonetic şi caracterizat prin lipsa semnelor diacritice la vocalele şi consoanele ce reprezintă sunetele modificate, după necesităţi fonetice, faţă de cele de origine” (11/23). 1889 – A murit fizicianul britanic James Prescott…

Mai mult...

In memoriam Grigorie M. Croitoru

Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, revista și editura „Caiete Silvane”, Asociația Scriitorilor din Județul Sălaj și Cenaclul literar „Silvania” sunt alături de familia îndoliată la trecerea dincolo a celui care a fost Grigorie M. Croitoru, profesor, etnolog, scriitor (1939-2021).  Grigorie M. Croitoru. Născut la data de 1 februarie 1939, sat Preoteşti, comuna Goruneşti, judeţul Vâlcea, fiul lui Marin Gh. Croitoru şi al Mariei Croitoru, ţărani săraci, absolvent al Facultăţii de Filologie din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, a fost profesor timp de 45 de ani în învăţământul…

Mai mult...

Un profesor sălăjean încurajează vaccinarea printr-o pictură pe un zid

Profesorul Ionel Baltă din Jibou surprinde din nou cu lucrările sale. De această dată, profesorul va picta peun zid o lucrare ce tristețea cauzată de pandemie, dar și sentimentul urgenței medicale. Nu vor lipsi mesajele pentru populație de a se vaccina împotriva noului coronavirus După ce a pictat pe versanții muntelui Fuji (munte redat la Jibou sub forma unei machete),  a realizat pe diferite pavaje o prăpastie și a pictat treceri de pietoni suspendate,  profesorul Ionel Baltă ne surprinde din nou. Pictează pentru prima dată pe zid  un mesaj vizual…

Mai mult...