Legătura Jibou – Românași va crește atractivitatea județului

Consiliul Județean Sălaj (CJ Sălaj) și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere au semnat recent un acord de parteneriat, prin care se are în vedere realizarea legăturii rutiere Jibou-Românași. Prin acest drum expres se urmărește conectarea orașului Jibou la nodul de autostradă de la Românași, precum și a localităților regăsite în lungul aliniamentului acestei șosele. Prin urmare, acest drum constituie un pas important în creșterea atractivității dar și a dezvoltării județului. Dinu Iancu-Sălăjanu – președintele CJ Sălaj, este încrezător cu privire la impactul pozitiv pe care investiția în cauză…

Mai mult...

Gânduri botezate şi cântecele vârstelor (XXIII)

MOTTO: ,,Gândul este aripa omului”. (Ștefan Radu Muşat) Nu pot să-și facă iluzii decât oamenii care sunt optimiști și au imaginație bogată. Oare de ce niciun muribund nu-și exprimă ca ultimă dorință și aceea de a reveni printre cei vii? Succesul și dragostea îi metamorfozează cel mai mult și mai amăgitor pe oameni. Scepticismul este o formă de precauție, dar și o scuză pentru cei ce se complac în starea în care se găsesc. Sinceritatea totală este sinonimă cu trădarea de sine sau cu teama de-a nu fi considerat ce…

Mai mult...

Vacanță în pași de dans la Casa Municipală de Cultură Zalău

În această vară, Casa Municipală de Cultură Zalău a pregătit un program special pentru cei mici. Acesta se adresează celor cu vârsta cuprinsă între 6 – 14 ani. Aceştia pot participa, gratuit, la cursurile de dans organizate pentru ei și care vor fi coordonate de Ionuț Tătar și Ioana Opriş. Cursurile vor avea loc în cadrul instituției, în perioada 3 – 28 iulie, în zilele de luni și marți, în intervalul orar 10.30 – 12. Se vor studia mai multe tipuri de dans (ritmic, grecesc, țigănesc, etc.). Programul are o…

Mai mult...

Zilele Europene ale Arheologiei, sărbătorite prin muncă la Muzeul Județean

Zilele Europene ale Arheologiei este un eveniment aflat în continuă dezvoltare la nivel European. Ajuns în acest an la a XIV-a ediție, evenimentul are drept scop apropierea de fascinanta lume a arheologiei, un domeniu captivant dar încă insuficient cunoscut publicului larg. Sărbătorit în perioada 16 – 18 iunie, evenimentul este marcat și la nivel local. În cadrul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău activitățile sunt numeroase și diverse. Sunt așteptate noi descoperiri. O mare parte din specialiștii muzeului se găsesc pe șantier, sărbătorind prin muncă. Ei cercetează un sit…

Mai mult...

Tânăr maramureșean, bănuit că ar fi furat o bicicletă

Un tânăr, în vârstă de 26 de ani, din comuna maramureșeană Mireșu-Mare, este bănuit de polițiști pentru furt. Mai precis, în data de 12 mai, acesta ar fi pătruns în curtea unei locuințe din localitatea Aluniș, de unde ar fi sustras o bicicletă. În urma acțiunilor efectuate de polițiști, în data de 15 iunie, tânărul a fost identificat și cercetat. Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de furt calificat, pentru documentarea întregii eventuale activități infracționale a celui în cauză, precum și pentru recuperarea prejudiciului cauzat.

Mai mult...

Maramureșean, prins în trafic cu material lemnos fără proveniență legală

Un tânăr maramureșean a fost prins în trafic, în data de 15 iunie, în localitatea Cehu Silvaniei. Tânărul, în vârstă de 23 de ani, conducea o autoutilitară cu remorcă, cu care transporta material lemons. Acesta a fost oprit în trafic de polițiști și de jandarmi. În urma controlului, s-a constatat că el transporta în remorcă 20,55 de metri cubi de material lemnos, pentru care nu deținea documente care să ateste proveniența legală a acestuia. Prin urmare, polițiștii au dispus confiscarea faptică și valorică a materialului lemnos, în valoare totală de…

Mai mult...

Calendar istoric al judeţului Sălaj – 16 Iunie

1923: arhiereul Gherlei sfinţeşte Biserica greco-catolică din Aghireş S-a întâmplat în 16 iunie 1567 – Regina Scoţiei Mary este închisă în castelul Lochleven. 1671 – Rebelul cazac Senica Razin este executat la Moscova. 1796 – S-a născut pictorul francez Jean-Baptiste Corot (m.22.02.1875). 1815 – Armata franceză a obţinut victoria asupra armatei prusace în bătălia de la Ligny. CALENDAR CREŞTIN: • Ortodox: Sf. Tihon, episcopul Amatundei şi sf. sfinţit mucenic Marcu, episcopul Apoloniadei • Greco-catolic: Sf. Tihon Taumaturgul, episcop († secolul al V-lea) • Reformat: Arany, Jusztina • Romano-catolic: Sf. Francisc Regis, preot; Sf. Benone, episcop

Mai mult...

26 Iunie 2023 -termen pentru depunerea unor declarații anuale/semestriale/trimestriale

Administrația Județeană a Finanțelor Publice Sălaj reamintește contribuabililor faptul că pe perioada aplicării prevederilor art. I din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 153/2020, data de 26 Iunie 2023 este termen limită pentru depunerea unor declarații fiscale anuale/trimestriale/semestriale. Astfel, potrivit art. I alin. (13) din O.U.G. nr. 153/2020, pe perioada aplicării prevederilor art.I din acelaşi act normativ, termenele pentru depunerea declaraţiilor şi pentru plata impozitului sunt următoarele: a) pentru contribuabilii plătitori de impozit pe profit, prin derogare de la prevederile art. 41 şi 42 din Codul fiscal, termenul pentru depunerea…

Mai mult...

Concediul de vară, la mare sau munte?

Unde? Cum? Câte zile? Câteva din întrebările pe care măcar o dată le-ai avut în minte atunci când ai început să îți faci planuri de vacanță. Dincolo se factorii financiari care influențează răspunsurile, fără îndoială, cea mai importantă decizie este cu cine vei merge, întrucât calitatea timpului este dată și de persoana cu care îl petreci. Înconjoară-te cu oameni dragi ție și cu siguranță vei petrece câteva zile de vis. Dacă stai pe gânduri și nu stii ce să alegi, poți împărți timpul alocat în mod egal pentru a te…

Mai mult...

Acțiune comună a polițiștilor din Sălaj

În Jibou și la nivelul comunelor din apropiere, în data de 15 iunie, s-a desfășurat o acțiune comună de amploare a polițiștilor. Scopul a fost prevenirea și combaterea delictelor silvice, siguranța traficului rutier și menținerea climatului de ordine și siguranță publică. La acestă acțiune au participat polițiști din cadrul Serviciului de Ordine Publică și cei ai Poliției Jibou. Acestora li s-au alăturat polițiștii Serviciului Rutier și polițiști ai Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj. La acțiune s-au alăturat și reprezentanți ai Registrului Auto…

Mai mult...

Sfaturi pentru îngrijirea trandafirilor

Pentru prevenirea și combaterea organismelor dăunătoare: AULECAPSIS ROSAE (păduchele ţestos al trandafirului), ARGE ROSAE (viespea galbenă a trandafirului), MACROSIPHUM ROSAE (păduchele verde al tandafirului), SPHAEROTHECA PANOSA var. rosae (făinarea trandafirului), DIPLOCARPON ROSAE (pătarea neagră), PHRAGMIDIUM MUCRONATUM (rugină). AULECAPSIS ROSAE (păduchele ţestos al trandafirului) – dăunătorul are o singură generație pe an. Iernează ca femele adulte, pe ramurile sau tulpinile de trandafiri. Primăvară, femelele hibernante depun ouăle sub scut. Incubaţia durează 15-20 zile. Larvele apărute sunt mobile, părăsesc scutul femei și se localizează pe tulpini și ramuri. După prima năpârlire devin…

Mai mult...

Apar noi profesii în Codul Muncii

Au fost aprobate schimbări la nivelul Clasificării Ocupaţiilor din România (COR). Astfel apar opt ocupaţii noi iar două se vor reorganiza. În data de 14 iunie a fost publicat, în Monitorul Oficial, Ordinul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) 892/2023. Începând din acest moment, în COR regăsim următoarele ocupații: comerciant vânzător mărfuri nealimentare (522102); director executiv cooperativă agricolă (112040); dresor câini (516404); inginer pentru inspecţia şi verificarea tehnică a cazanelor, instalaţiilor de ridicat şi recipientelor sub presiune (214960); preşedinte cooperativă agricolă (131123); profesor de limbi străine (235301); specialist în lucrul…

Mai mult...