Alegeţi beton elicopterizat pentru spaţiile industriale sau comerciale

Procesul de lucru al betonului elicopterizat este, in mare, mecanizat, termenul de executie este destul de redus iar intretinerea lui este de asemenea redusa, acestea fiind doar cateva dintre beneficiile acestui sistem de pavare. Suportul fizic pe care se desfasoara activitatile in spatiile industriale sau comerciale adica sapa sau pardoseala au nevoie de rezistenta mare la uzura astfel incat sa nu se deterioreze sub trafic intens, abraziune, impact, socuri, de aceea betonul elicopterizat este una dintre solutiile potrivite si alese tot mai frecvent de catre proprietarii de spatii si de…

Mai mult...

INS anunţă 3,472 milioane de elevi şi studenţi înregistraţi în sistemul naţional de educaţie

Populaţia şcolară din sistemul naţional de educaţie a fost 3,472 milioane de elevi şi studenţi, în anul şcolar/universitar 2022-2023, a anunţat astăzi Institutul Naţional de Statistică, transmite Agerpres. Populaţia şcolară a crescut comparativ cu anul precedent doar în învăţământul antepreşcolar şi preşcolar (+1,7%). Numărul absolvenţilor din anul şcolar/universitar 2021-2022 a fost 503.500 elevi şi studenţi, în creştere cu 5,7% comparativ cu anul şcolar/universitar precedent. Comparativ cu anul şcolar/universitar precedent, învăţământul antepreşcolar şi preşcolar sunt nivelurile care au înregistrat creşteri ale populaţiei şcolare (+9.200 copii). Învăţământul superior a înregistrat o diminuare…

Mai mult...

S-a descoperit o nouă spadă care datează, cel mai probabil, din Epoca Bonzului

În județul Sălaj a fost descoperită, de către un bărbat care efectua căutări cu ajutorul unui detector de metale, o sabie, care se pare că datează din Epoca Bronzului. Într-un recent comunicat de presă al Direcţiei Judeţeane pentru Cultură (DJC) Sălaj, se menționează că obiectul în cauză a fost predat, în data de 19 iunie, Primăriei Zalău, de către cel care a și găsit-o. Imediat, reprezentanţii administraţiei locale au trimis artefactul către DJC Sălaj, urmând să se facă următorii pași legali care se impun într-o asemenea situație. În comunicatul de…

Mai mult...

Revista „Hepehupa”, în haine noi

Începând cu luna iunie, revista „Hepehupa” își întâmpină cititorii cu o nouă înfăţişare grafică, suferind totodată și o serie de îmbunătățiri care vor susprinde în mod plăcut cititorii. În numărul 1/2023 vom regăsi articole semnate de: Vicsai Zsolt, Miklós Nóra, Besenyődi Judit, Halmosi Sándor, Varga D. István, Antal András, Rus Lilla, Kovács Újszászy Péter, Pravi Kornél, Szabay Boglárka, Szilveszter Andrea, Márton Károly, Wein König, Fehér Imola, Szőlősi Erzsébet Vivien, Ádámkó G. Réka, László László, Heinrich Andrea, Kovács Éva, Kiss Katalin, Török Enikő, Fórizs-Kiss Imola, Bessenyei Gedő István, Keresztes Timea, Emődi…

Mai mult...

Circa 10% dintre medici intenţionează să demisioneze din contractele de gărzi suplimentare

Circa 10% dintre medicii care efectuează gărzi suplimentare normei de bază au aderat deja la acţiunea Demisia din contractele de gărzi suplimentare (CIM-urile cu timp parţial, aferente gărzilor suplimentare normei de bază), în cadrul protestelor organizate de Federaţia „Solidaritatea Sanitară”, informează marţi sindicatul, conform agerpres.ro. Acţiunea este una de avertizare precoce, menită să determine Guvernul să identifice soluţiile necesare pentru onorarea revendicărilor Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”. „În această fază a protestului pentru toţi medicii care semnează pentru participarea la această acţiune de pe platforma dedicată protestului în numele lor este transmisă…

Mai mult...

Polițiștii au organizat o nouă campanie cu caracter de prevenție în școli

Polițiștii sălăjeni își îndreaptă permanent atenția către siguranța cetățenilor, indiferent de vârsta acestora. Pornind de aici, aceștia au derulat o nouă și amplă campanie de prevenire a faptelor de port sau folosire fără drept de obiecte periculoase în incinta unităților de învățământ preuniversitar din județ. La această campanile au luat parte, în perioada mai – iunie, polițiștii Biroului Siguranță Școlară, polițiștii de ordine publică și cei de prevenire a criminalității, în parteneriat cu reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Sălaj. Împreună au desfășurat peste 120 de activități informativ – preventive, în peste…

Mai mult...

Calendar istoric al judeţului Sălaj – 20 Iunie

1939: la Cristolţ se declanşează greva minerilor, cauzată de neplata salariilor S-a întâmplat în 20 iunie 1917 – S-a născut Iosif Constantin Drăgan, publicist şi eseist. 1924 – S-a născut Chet (Chester Brown) Atkins, muzician country american. 1936 – S-a născut Billy Guy, vocalist american (The Coasters). 1936 – S-a născut Mickie Most (Michael Hayes), compozitor, producător (Animals) şi cântăreţ britanic (Mickie Most & The Playboys). CALENDAR CREŞTIN: • Ortodox: Sf. sfinţit mucenic Metodie, episcopul Patarelor; Cuv. Calist, patriarhul Constantinopolului (SOLSTIŢIUL DE VARĂ (ziua 15 ore Noaptea 9 ore); • Greco-catolic: Sf. Metodiu, episcop, martir († 311) • Reformat:…

Mai mult...

Unelte indispensabile în agricultură și grădinărit: Motosape, Motocultoare și Remorci pentru Motocultor

În dezvoltarea și îmbunătățirea practicilor de agricultură și de grădinărit, utilajele precum motosapele, motocultoarele și remorcile pentru motocultor au devenit unelte indispensabile. Acestea nu doar facilitează sarcinile solicitante din punct de vedere fizic, ci și economisesc timp prețios, îmbunătățesc eficiența muncii și productivitatea. Motosapa este un utilaj versatil și manevrabil, care se potrivește perfect pentru suprafețele mici până la medii. Aceasta dispune de un motor puternic dar care poate fi ajustat în funcție de cerințele specifice ale terenului și ale lucrării. În funcție de model, lățimea de lucru a motosapei…

Mai mult...

Clientul decide dacă produsul defect va fi înlocuit sau reparat de către comerciant

O nouă lege pentru protecția consumatorilor îi conferă putere clientului, iar acesta se va simți mult mai bine protejat în fața comercianților. Propunerea legislativă de modificare a OUG 140/2021 a fost aprobată recent de Parlament. OUG 140/2021, care se aplică încă de la 1 ianuarie 2022, stabilește cadrul legal al vânzării bunurilor și garanțiilor oferite de comercianți. Potrivit noilor modificări, în cazul în care produsele vândute nu sunt conforme, comercianții trebuie să le înlocuiască sau să le repare, alegerea aparținând de această dată clienților. Prin această modificare legislativă s-a urmărit,…

Mai mult...

Examene: bani în plus pentru evaluatori şi asistenţi

Profesorii au primit o veste bună înainte de examenele de la finalul anului şcolar. Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a semnat Ordinul prin care cresc sumele acordate tuturor celor care se implică în derularea examenelor şi a concursurilor naţionale 2023, în medie cu 30% faţă de anul 2022, a anunţat Ministerul Educaţiei. Ordinul prevede creşterea sumelor şi pentru personalul implicat în comisiile pentru organizarea şi desfăşurarea admiterii în învăţământul liceal, profesional şi dual pentru anul şcolar 2023 – 2024 şi în comisiile din cadrul examenelor de absolvire/certificare a calificării profesionale pentru…

Mai mult...

PRELUNGIRE APEL DE SELECȚIE – M7/6B – Dezvoltarea satelor – FEADR

Asociația GAL Valea Someşului anunţă prelungirea primei sesiuni de cereri de proiecte din anul 2023 pentru M7/6B – Dezvoltarea satelor lansată în perioada 20.04.2023 – 31.05.2023 cu prelungire 1 până la data de 21.06.2023, până la data de 12.07.2023. Data lansării apelului de selecție: 20.04.2023 Măsura M7/6B – Dezvoltarea satelor Beneficiarii direcți: Entități publice: autorităţi publice locale şi asociaţiile acestora (ADI-uri) Autorităţi publice locale-Comunele şi Oraşul Somcuta din teritoriul GAL şi Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitarã (ADI) – reprezintã structuri de cooperare cu personalitate juridicã, de drept privat, înfiinţate în condiţiile…

Mai mult...