Salariile profesorilor și constrângerile bugetului

Alexandru Tamba Fară îndoială, profesorii au dreptate să solicite majorări salariale, cum de altfel au dreptate și ceilalți salariați din economie, având în vedere, mai ales, evoluția prețurilor din ultimul an și jumătate, problema este dacă este posibilă creșterea solicitată de către ei, respectiv un efort bugetar de aproximativ 1,5 miliarde de euro, după calculele guvernului. Poate că foarte mulți spun că având în vedere rezultatele pe care le au profesorii la examenele de definitivare, precum și rezultatele pe care le obțin elevii de la unele licee la examenele de…

Mai mult...

Investiții la Șimleu: bibliotecă modernă și muzeu

Aproximativ cinci milioane de euro este investiția Primăriei Șimleu Silvaniei în complexul „Măgura” din oraș, fondurile fiind europene. „Vom avea un parc nou, iar grădina va fi modernizată prin valorificarea spațiului de la fosta maternitate, de pe strada Stefanus Martonfy nr. 2. De asemenea, clădirea fostului spital (cunoscut ca Spitalul Pușcaș) va fi modernizată și vom avea o bibliotecă modernă și un muzeu deschis publicului”, este mesajul primarului Cristian Lazăr.

Mai mult...

Angajații primăriilor din comune vor putea deconta naveta

Pentru stimularea angajării în cadrul primăriilor, un proiect de lege a fost votat de Parlament. Astfel, de anul viitor, funcționarii publici din primăriile și consiliile locale din comune vor putea beneficia de decontarea cheltuielilor cu naveta între localitatea în care locuiesc și cea în care lucrează. Decizia privind decontarea transportului angajaților din administrațiile locale din comune se va stabili printr-o hotărâre a consiliului local. Cheltuielile de deplasare ce vor putea fi decontate vor fi stabilite de primari, iar modul în care se va face efectiv decontarea va trebui stabilit de…

Mai mult...

Se fac angajări la stat

Angajările în sistemul public continuă în judeţul Sălaj. În această perioadă mai multe instituţii organizează concursuri pentru ocuparea unor posturi vacante. Astfel, Inspectoratul Școlar Județean Sălaj organizează un concurs pentru ocuparea pentru o perioadă nedeterminată a funcției de consilier II/S la compartimentul informatizare. Candidații interesați trebuie să aibă studii superioare atestate cu diplomă de licenţă în domeniul informatică sau inginerie. Asistent medical la Primăria Năpradea Un alt concurs în sistemul public va avea loc la Primăria Năpradea. Este vorba despre un post de asistent medical. Condițiile generale de participare sunt…

Mai mult...

Lacul Vârșolț, transformat într-o luptă imobiliară

Zvonul că lacul de la Vârșolț va deveni sursă de rezervă pentru alimentarea cu apă și că locul ar putea fi utilizat în activități de agrement a început să atragă tot mai mulți sălăjeni dornici de a cumpăra un teren pe malul apei. Unii visează deja vile somptuoase cu deschidere direct în lac, cu posibilitatea de a se plimba cu barca pe luciul apei sau de a înota după bunul plac după o petrecere lângă ponton. Așa se face că prețurile terenurilor din jurul lacului au atins cote exorbitante. Și…

Mai mult...

Calendar istoric al judeţului Sălaj – 24 Mai

1937: Episcopul greco-catolic Valeriu Traian Frenţiu consacră biserica din Moiad S-a întâmplat în 24 mai 1819 – S-a născut Regina Victoria a Marii Britanii şi Irlandei (1837-1901) şi Împărăteasă a Indiilor (1876-1901) (m.22.01.1901). 1844 – Samuel Morse a transmis primul lui mesaj telegrafic. 1875 – A fost constituit Partidul Naţional Liberal, printre membrii fondatori fiind : Ion C. Brătianu, M. Kogălniceanu, M.C. Epureanu. 1902 – S-a născut Mihail Cosma, poet, prozator, jurnalist. Stabilit în Franţa, a colaborat la mişcarea suprarealistă. A semnat sub pseudonimul Claude Sernet (m.15.03.1968). CALENDAR CREŞTIN: • Ortodox: Cuv. Simeon; Sf. mucenic Serapion; Sf. muceniţă…

Mai mult...

Seminar „Top Formalis” la Mănăstirea Bic

Asociația pentru Educație și Formare „TopFormalis” din Oradea a organizat sâmbătă, 20 mai, la Mănăstirea „Sfânta Treime” din Bic, seminarul cu tema „Sistemul de învățământ modern. E-learning și evaluare”. Activitatea s-a adresat elevilor, studenților, părinților și profesorilor interesați de însușirea unor strategii moderne de dezvoltare personală și profesională bazate pe învățarea eficientă susținută de noua tehnologie. Seminarul a făcut parte din Proiectul „Clubul Prietenilor TopFormalis”, ediția a VII-a. La activitate au participat aproximativ 15 persoane din județele Bihor și Sălaj. În cadrul seminarului au fost analizate o parte dintre cele…

Mai mult...

Sălajul, sub avertizare meteo. Sunt posibile vijelii

Astăzi, până la miezul nopții, sunt posibile descărcări electrice, averse torențiale, intensificări ale vântului, vijelii și chiar grindină, potrivit meteorologilor, Sălajul fiind sub avertizare de tip Cod galben. Conform datelor meteorologice, în intervalul menționat, în Banat, Crișana, Maramureș, vestul Transilvaniei, vestul și nordul Olteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin descărcări electrice, averse torențiale, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 20 – 25 de litri/mp.

Mai mult...

Cum ne protejăm trandafirii

Pentru prevenirea și combaterea organismelor dăunătoare: MACROSIPHUM ROSAE (păduchele verde al trandafirului), SPHAEROTHECA PANOSA var. rosae (făinarea trandafirului), DIPLOCARPON ROSAE (pătarea neagră), PHRAGMIDIUM MUCRONATUM (rugina). MACROSIPHUM ROSAE (păduchele verde al trandafirului) – dăunătorul iernează în stadiul de ou pe scoarța ramurilor de trandafir, pezentând 7-10 generații pe an. Primăvara apar larvele de fundatrix. ajunse la stadiul de adult se înmulțesc partogenetic și dau naștere la mai multe stadii de fundatrigene. În luna mai în coloniile acestora apar și formele aripate, care părăsesc trandafirul și migrează pe diferite plante ierboase, continuând…

Mai mult...

Zvonoteca

# Se plânge lumea de unii doctori și de spitalele sălăjene. Oamenii ăștia nu cred că au ajuns prin anumite spitale clujene, în orașul tuturor posibilităților, acolo unde stai un ceas pe drum ca să mergi dintr-un cartier în altul. Hai să nu mai fim cârcotași. Ia încercați și alte spitale. # Rămânem tot la Cluj-Napoca, minunatul oraș în care dimineața stai cu zecile de minute în Baciu sau Florești. Să te ferească Dumnezeu să nu ai nervi de oțel sau să te scape vreo cufureală. * A se considera…

Mai mult...

Se apropie sezonul. Un localnic din Gostila a găsit o hribă „gigant”

Sezonul hribelor se apropie, spun silvicultorii sălăjeni. Producția poate varia în funcție de condițiile meteorologice. Eventuale ploi urmate de zile călduroase înseamnă o cantitate mare de ciuperci. Toamna anului trecut a fost una în care recolta de hribi a fost impresionantă. Un sătean din Gostila a găsit atunci o hribă de aproape două kilograme. A fost o întâmplare, mi-a spus bărbatul, care cunoaște pădurile din zonă. „Am cântărit-o. A avut un kilogram și 750 de grame. A fost cea mai mare hribă pe care am găsit-o vreodată. Am tăiat-o și…

Mai mult...