Noutăți numismatice: Jacques M. Elias – întemeietorul ,,Fundației Familiei Menachem H. Elias”

Banca Naţională a României a lansat în circuitul numismatic o monedă din argint cu tema Jacques M. Elias – întemeietorul ,,Fundației Familiei Menachem H. Elias”. Caracteristicile monedei sunt următoarele: Metal – Argint Valoare nominal – 10 lei Titlu – 999‰ Formă – rotundă Diametru – 37 mm Greutate – 31,103 g Cant- zimțat Calitate – proof Aversul monedei prezintă un detaliu al sediului Academiei Române din București, partea superioară a statuii Minervei din fața clădirii, stema României, inscripția „ROMANIA” în arc de cerc, valoarea nominală „10 LEI” și anul de…

Mai mult...

RAFTUL CU CARTE: Maimuța goală

Autor: Desmond Morris O carte – jalon despre începuturile omului, obiceiurile și legăturile uimitoare cu lumea animalelor Această carte clasică a zoologului Desmond Morris își merită locul alături de Originea speciilor, a lui Darwin, prezentându-l pe om nu ca pe un înger căzut, ci ca pe un antropoid evoluat, care dovedește un simț al umorului, o energie și o imaginație remarcabile, dar care nu este altceva decât un animal aflat în pericolul de a uita de unde a plecat. Prin observațiile sale penetrante asupra începuturilor omului, obiceiurilor lui și legăturilor…

Mai mult...

Majális, sărbătoarea de la Vârșolț unde se prepară sute de litri de mâncare la ceaun

Pregătirile pentru Majális, sărbătoarea comunității din Vârșolț, sunt în toi. Duminică, în jurul prânzului, localnicii se adună pe dealul cu pivnițe și se pregătesc de petrecere. Și în acest an, spun autoritățile, sătenii vor pregăti o cantitate impresionantă de mâncare la ceaun, dar și alte preparate specifice unor astfel de ocazii. Este o sărbătoare care marchează începerea sezonului de muncă la câmp, faptul că se apropie vara. Participanții vor avea parte și de un spectacol folcloric, spun organizatorii. Desigur, dacă vremea va fi nefavorabilă, evenimentul ar putea fi amânat. Majális…

Mai mult...

Locuri de muncă 12.05.2023

*** ECOPROIECT SRL angajează: ARHITECT, INGINER construcții civile și respectiv persoană cu studii medii și care are cunoștințe de întocmire memorii și documentații avize de specialitate. Persoană de contact, ing. Otilia Hendea 0740133794 *** Redacţia ziarului Magazin Sălăjean angajează REDACTOR. CV-urile se trimit la adresa de e-mail: redactie@magazinsalajean.ro *** Societate Comercială cu profil carmangerie angajează vânzătoare. Program: Luni – Vineri 9 – 17; Două sâmbete pe lună 8 – 14. Relaţii la telefon 0743 603661 sau la intrare în Piaţa mică Astralis. *** Caut persoană pentru îngrijire bătrână, în Crişeni…

Mai mult...

Mii de oameni sunt așteptați duminică la Măsurișul de la Pria

O nouă ediție a sărbătorii pastorale „Măsurișul Oilor” va avea loc duminică, 14 mai, pe măgura din apropierea localității Pria. La eveniment sunt așteptați mii de oameni, sălăjeni, clujeni, bihoreni, publicul fiind invitat să urmărească un spectacol folcloric alături de artiști consacrați. Vasile Coca, Traian și Valeria Ilea, Oana Font, Bebe Dragomir, Nelu Păucean și Oana Silvana Pocola sunt doar câțiva artiști care vor urca duminică pe scena de la marginea pădurii, în locul cunoscut pentru organizarea și desfășurarea evenimentului organizat de Primăria Cizer, Centrul de Cultură și Artă al…

Mai mult...

Calendar istoric al judeţului Sălaj – 12 Mai

1848: se naşte, la Zalău, Zilahy Kiss Ágnes, autoare a mai multor volume de artă culinară S-a întâmplat în 12 mai 1364 – A fost fondată Universitatea din Cracovia, una din primele universităţi din Europa Centrală. 1551 – A fost fondată Universitatea din Lima, Peru. 1842 – S-a născut compozitorul francez, pedagogul şi dirijorul Jules Emile Frédéric Massenet (m.13.08.1912). 1870 – A murit Eftimie Murgu, filolog, filosof, lingvist, fruntaş al Revoluţiei de la 1848 din Ţara Românească (n.28.12.1805). 1871 – A murit Daniel Francois Esprit Auber, compozitor şi pedagog francez (n.29.01.1782). CALENDAR CREŞTIN: • Ortodox: Sf. mucenic Ioan Valahul; Sf. Epifanie,…

Mai mult...

Jandarmii au descoperit aproape o tonă de combustibil furat

În cursul zilei de joi, 11 mai, au fost făcute percheziții în județele Cluj și Sălaj într-un amplu dosar de delapidare. La cele 9 percheziții domiciliare au participat polițiștii Secției Regionale de Poliție Transporturi Cluj-Napoca. În urma perchezițiilor, au fost descoperiți și ridicați 860 de litri de combustibil, 75 de litri de ulei de motor, recipiente utilizate la transport, dar și instalații despre care există suspiciunea că ar fi fost folosite la săvârșirea activității infracționale, derulată în perioada octombrie 2022 – mai 2023. Cercetările s-au desfășurat cu sprijinul Direcției Operațiuni…

Mai mult...

Jaf ca-n filme. Furt din seiful unei firme din Zalău

Un zălăuan a furat aproape 20.000 de lei din seiful unei firme. Polițiștii de investigații criminale au reușit să-l identifice și l-au reținut.În dimineața zilei de joi, 11 mai, polițiștii au fost sesizați în urma unui apel primit de la gestionarul unei societăți comerciale din Zalău, că, persoane necunoscute au sustras o sumă de bani din seiful firmei. În urma investigațiilor efectuate, polițiștii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Zalău au identificat cu persoana bănuită de comiterea faptei ca fiind un zălăuan de 39 de ani. Potrivit anchetatorilor,…

Mai mult...

Oficiul Fitosanitar Sălaj: Buletin de avertizare

Pentru prevenirea și combaterea organismelor dăunătoare: HYLEMIA ANTIQUA (musca cepei) GI, THRIPS TABACI (tripsul comun). HYLEMIA ANTIQUA (musca cepei) GI, atacă culturile de ceapă, usturoi și praz. Are două generații pe an. Iernează în stadiul de pupă în sol la 10-20 cm adâncime. Adulții apar la sfârșitul lunii aprilie-începutul lunii mai, care după o perioada de hrănire de 7-12 zile cu nectarul florilor încep copulatia și ponta. Incubația durează 4-7 zile, fiind influențată de condițiile de mediu. După eclozare larvele pătrund în țesuturile plantelor, frecvent pe la baza frunzelor, precum…

Mai mult...

Zvonoteca

# Pe strada Industriilor din municipiu se poate turna un film SF. Plină de cratere și nisip, aduce a peisaj selenar. Și asta nu e de azi, de ieri. Oare îi pasă cuiva? # Ecologiștii de paradă se dau de ceasul morții pe facebook că se taie câțiva copaci bătrâni și strâmbi din centru. Ei confundă piața cu parcul, dar dă-i și luptă! * A se considera pamflet. Orice asemănare cu personaje reale este pur întâmplătoare! Zvonăraşul de serviciu

Mai mult...

Noi premii pentru elevii Școlii Populare de Arte și Meserii

Cursanții Şcolii Populare de Arte şi Meserii, secție în cadrul Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, au obținut în ultima perioadă noi premii importante la concursuri și festivaluri naționale. Cinci elevi au obținut rezultate notabile în cadrul Concursului Național Online de Interpretare Vocală și Instrumentală „Nuanțe de Primăvară”, organizat de Școala Populară de Artă din Baia Mare (secție din cadrul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș), în perioada 10 aprilie -5 mai 2023. La secțiunea „Muzică instrumentală populară – Saxofon”, categoria de vârstă…

Mai mult...