Un nou cutremur, resimțit și în Zalău

Un cutremur mediu cu magnitudinea de 4.9 pe Richter a avut loc luni seară (ora 20:46:42) în județul Arad, la adâncimea de 13 km, potrivit Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Cutremurul s-a produs la 24 kilometri SE de Arad, 45 kilometri NE de Timișoara, 77 kilometri SE de Bekescsaba, 89 kilometri N de Reșita. Cutremurul a fost simţit în mai multe zone din ţară, printre care şi Clujul, Turda, Bistriţa, Zalău, judeţul Alba şi judeţul Hunedoara.

Mai mult...

30% dintre candidaţii la admiterea în şcolile MAI au picat proba sportivă

Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual a transmis, că 30% dintre candidaţii la admiterea în şcolile Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au picat proba sportivă, iar situaţia poate degenera dramatic, informează news.ro. Sindicaliştii cred că se poatre ajunge în situaţia în care numărul candidaţilor să fie mai mic decât al locurilor disponibile. „În ultima perioadă, am tras, public, mai multe semnale de alarmă referitoare la atractivitatea, în scădere dramatică, faţă de anii anteriori, vizavi de instituţiile de formare profesională iniţială poliţieneşti şi militare, pe fondul predicitibilităţii tot mai precare în…

Mai mult...

Castraveţii stropiţi cu substanţe chimice – risc pentru populaţie

Parchetul de pe lângă Judecătoria Pogoanele a anunţat, rezultatele expertizei de specializate în dosarul care vizează cei trei cultivatori din Glodeanu Sărat, suspectaţi că ar fi stropit legumele cu substanţe chimice. Analizele făcute la legumele recoltat din solariile celor trei legumicultori au arătat că informaţia este reală şi că erau folosite aceste substanţe, atât la roşii, cât şi la castraveţi. De asemenea, testările au indicat faptul că, în cazul castraveţilor, utilizarea acestor substanţe reprezintă un risc pentru populaţie. „În cadrul cercetărilor efectuate în cauza penală menţionată anterior, au fost ridicate…

Mai mult...

Veste bună, plasticul are un duşman „natural”

Natura reuşeşte în continuare să ne uimească, găsind soluţii la situaţiile care par fără ieşire. Căutând o „armă” împotriva deşeurilor, oamenii de ştiinţă au găsit-o în mlaştinile saline din China: ciuperci şi bacterii care „mănâncă plastic”, potrivit unui studiu publicat în Marea Britanie. Cercetătorii au descoperit „ciuperci şi bacterii care degradează plasticul în mlaştinile saline de pe coasta Jiangsu”, în estul Chinei, a anunţat grădina botanică Kew Gardens din Marea Britanie. În total au fost descoperite „184 de specii de ciuperci şi 55 de specii de bacterii capabile să descompună”…

Mai mult...

Vlad Morar, sălăjeanul devenit campion cu Farul Constanţa

Devenit unul dintre cei mai valoroşi jucători sălăjeni din Liga I, Vlad Morar a obţinut, duminică seara, titlul de campion al României cu Farul Constanţa. Este primul titlu din istoria clubului Farul şi al doilea pentru jucătorul originar din comuna Crişeni, acesta obţinând aceeaşi performanţă şi în anul 2017, cu Viitorul Constanţa. După 19 partide în care a evoluat pentru echipa lui Gică Hagi, Morar a suferit o accidentare care l-a ţinut „pe tuşă” aproape tot play-off-ul. A revenit în cel mai important meci, în „finala” de duminică, cu FCSB,…

Mai mult...

Material lemnos fără acte legale la Bobota

În perioada 15 – 19 mai, polițiștii Biroului pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol – Serviciul de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj, alături de reprezentanți ai Gărzii Forestiere Oradea, au continuat acțiunile pentru prevenirea și combaterea delictelor silvice. S-au efectuat controale la două depozite de material lemnos din localitățile Bobota și Var, la un parchet de exploatare forestieră și la 20 de transportatori de material lemnos. În urma neregulilor constate, au fost aplicate cinci sancțiuni contravenționale conform prevederilor Legii nr.171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice,…

Mai mult...

Greva încurcă Evaluarea Națională. Testarea ar putea fi amânată, anunță sindicaliștii sălăjeni

În perioada 24 – 25 mai, elevii din clasele a VI-a ar urma să susțină Evaluarea Națională, dar președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor a declarat pentru Edupedu.ro că testarea nu poate avea loc în condițiile în care are loc greva generală. „Câtă vreme este grevă generală, nu putem discuta de susținerea vreunei activități didactice de predare sau de evaluare”, a spus Marius Nistor pentru Edupedu.ro. El a precizat că nu sunt șanse ca Evaluarea Națională să aibă loc săptămâna aceasta, conform calendarului oficial. Conform Ministerului Educației,…

Mai mult...

Calendar istoric al judeţului Sălaj – 22 Mai

1530: Conventul din Cluj-Mănăştur donează pământurile localităţii Marin călugărilor din Nuşfalău S-a întâmplat în 22 mai 1813 – S-a născut Richard Wagner, compozitor german (m.13.02.1883). 1856 – S-a născut Wilhelm Schwarzfeld, ebraist, istoric, publicist (m.22.02.1894). 1873 – A murit Alessandro Manzoni, prozator, poet, dramaturg şi critic literar italian (n.07.03.1785). 1906 – S-a născut scriitoarea Profira Sadoveanu. 1919 – S-a născut scriitorul Dumitru Ignea. 1924 – S-a născut Charles Aznavour (Shahnour Varenagh Aznavourian), actor, cântăreţ şi compozitor francez de origine armeană. 1926 – S-a născut scriitoarea Maya Belciu. CALENDAR CREŞTIN: • Ortodox: Ss. mucenici Vasilisc şi Marcel; Sf. muceniţă Sofia, doctoriţă • Greco-catolic: Sf. Basilisc, martir († secolul al…

Mai mult...

Ucenicia la locul de muncă, o soluție la criza forței de muncă

Alexandru Tamba Este oarecum paradoxal să vorbim, în același timp, de o rată a șomajului de 5,6% la nivelul lunii ianuarie 2023 (Sursa: https://insse.ro), dar și despre o criză a forței de muncă în aproape toate sectoarele de activitate. Și totuși, este o realitate acest lucru, iar asta o vedem zilnic din anunțurile prin care se caută angajați în diverse ocupații, dar mai cu seamă se caută meseriași, începând cu sectorul construcțiilor și terminând cu HoReCa sau agricultură. Atunci de ce avem șomaj? Majoritatea șomerilor, din datele aflate la Agențiile…

Mai mult...

Bursa de acțiuni din România depășește performanțele burselor europene în 2023

(Sursa imagine – https://unsplash.com/photos/dBI_My696Rk) Într-un an marcat de performanțe robuste pe piețele globale, bursa de valori din România a reușit să se distingă, depășind multe dintre contrapartidele sale europene în 2023. O combinație de performanțe corporative puternice și mișcări strategice ale jucătorilor cheie de pe piață au susținut sentimentul investitorilor, propulsând piața românească către noi înălțimi. Performanță Corporativă Puternică Înainte de a ne arunca în principalele motive ale performanței stelare a pieței românești în 2023, este esențial să întrebăm: „Care este rolul bursei de acțiuni?” Bursa de valori joacă un…

Mai mult...

Istoricul sancțiunilor rutiere poate fi obținut online

Istoricul sancțiunilor rutiere se poate obține și online, ca alternativă la obținerea directă a documentului, de la orice structură de poliție rutieră. Actul se poate obține online prin intermediul a două platforme electronice: www.ghiseul.ro și hub.mai.gov.ro, acestea fiind interconectate. Procedura de obținere a istoricului sancțiunilor este asemănătoare cu cea pentru obținerea cazierului judiciar. Obținerea online a istoricului sancțiunilor rutiere este gratuită, iar documentul astfel generat este valabil doar în format electronic. Dacă are nevoie de istoricul sancțiunilor în format tipărit, șoferul în cauză trebuie să se deplaseze la serviciile de…

Mai mult...