Poștașul de pe strada mea

Nici nu au ieşit bine din grevă, că angajaţii bătrânei Poşte naţionale, vreo 26.000 la număr (da, compania cu cei mai mulţi angajaţi din România) află cu surprindere că marele angajator e pe un profit în acest an încât rămâi înţepenit ca un timbru pe scrisoare: vreo 4,5 milioane de euro profit în primele nouă luni ale acestui an. Unii factori poștali – poștași, cum le spunem noi, la aflarea veştii, erau gata să scape genţile de 25 de kile de pe umeri; fetele de la ghişeu au lovit cu…

Mai mult...

Luminile de Sărbători vor străluci şi în cartierele zălăuane

După mulţi ani în care cartierele de locuințe din Zalău au fost văduvite de atmosfera Sărbătorilor de iarnă, cele mai frumoase din an, de data aceasta cei puşi de noi să răspundă şi de această activitate, care ne aduce un pic de culoare şi căldură în anotimpul alb, au decis ca iluminatul festiv să ajungă, aşa cum este şi firesc, şi în cartierele din Zalău care nu au avut parte de acest decor ani la rând. Investiţia Primăriei pe acest segment se ridică, în acest an, la 156.000 de lei,…

Mai mult...

ZVONOTECĂ

# Autoritățile locale și politicienii invitați joi la întâlnirea anuală a jurnaliștilor sălăjeni au avut un șoc când au aflat că, de această dată, nimeni din presa locală nu mai dorește vreo diplomă sau vreun pix din partea lor. Așa că, fără ipocrizie ieftină, surle și trâmbițe, jurnaliștii s-au bucurat, în sfârșit, de un moment decent, un moment creat pentru ei și doar doar pentru ei. Era și timpul… #Poliţiştii rutieri au pus gând rău celor certaţi cu Codul Rutier, celor care beau la volan dar şi pietonilor care aleargă…

Mai mult...

Peripetiile lui Nastratin Hogea

autor: ANTON PANN Nastratin Hogea a fost un invatator si un cleric musulman stiutor de carte, care a ramas faimos prin scurte povestiri satirice. In aceste scurte povestiri cu talc, el incurajeaza cinstea si adevarul in defavoarea minciunii si a nedreptatii, indiferent de clasa sociala din care provin oamenii. Nastratin are intotdeauna raspunsul pregatit, da dovada de istetime si de intelepciune, imbina umorul si corectitudinea. De-a lungul generatiilor, noi si noi povestiri au fost adaugate, altele au fost modificate, iar personajul si povestile sale s-au raspandit si in alte regiuni.…

Mai mult...

Rămășițele viselor

autor: Liviu Surugiu Liviu Surugiu (n.1969) a debutat cu proză scurtă în 1994 în Jurnalul SF. A publicat povestiri și nuvele în CPSFA, SuperNova, Curierul Național, CPSFA, Gazeta SF, Argos și Nautilus. ”Rămășițele viselor” este al patrulea volum, după romanele ”Imman”, ”Atavic” și ”Iubire și moarte pentru totdeauna”. Premii literare: JSF-Atlantykron 1994, SuperNova 1994, Sfera 1994, Premiul pentru Nuvelă la Festivalul Vladimir Colin 1995, Quasar 1995, Radu Gyr 1995, Premiul ARSFAN 1995 la Pozitronic Buzău, Premiul Gazetei SF 2013, Finalist HBO 2013 pentru lung-metraj V-ați întrebat vreodată ce se întâmplă…

Mai mult...

Remiza prieteniei între FC Zalău şi Sănătatea Cluj

Un duel în care în alţi ani se marcau nu mai puţin de zece goluri, s-a încheiat vineri după-amiaza cu o remiză albă. FC Zalău a terminat la egalitate, scor 0 – 0 duelul de pe teren propriu cu ocupanta locului secund, Sănătatea Servicii Publice Cluj. Echipa pregătită de Constantin Olariu şi Cristian Oros a jucat o repriză în superioritate numerică, atacantul Sănătăţii, Andrei Ceaca, fiind eliminat în minutul 45. Zălăuanii au atacat în valuri în repriza secundă, dar nu au putut desface apărarea adversă, trecându-şi în cont doar două…

Mai mult...

Liberalii sălăjeni sunt convinşi că vor învinge echipa „dinozaurilor” PSD

Dacian Cioloș premier, echipa tânără și programul de guvernare sunt punctele forte ale campaniei derulate de liberalii sălăjeni în cursa pentru parlamentare, a anunțat vineri, 25 noiembrie, în cadrul unei conferințe de presă deputatul Lucian Bode, cel care candidează pentru un nou mandat. În opinia sa, patru ani cu Cioloş la Palatul Victoria vor aduce numai beneficii Sălajului, care va scăpa de stigmatul de cel mai sărac judeţ din Transilvania, situaţie în care a ajuns după 12 ani de administraţie pesedistă. Un alt pilon al liberalilor îl reprezintă echipa tânără,…

Mai mult...

Amenzi usturătoare pentru transportatorii de persoane

Transportul de persoane a intrat în vizorul oamenilor legii. În cursul zilei de joi, 24 noiembrie, poliţiştii rutieri, împreună cu reprezentanţi din cadrul I.S.C.T.R. Sălaj, au desfăşurat o acțiune pentru verificarea respectării legislației de către cei care efectuează transporturi de persoane și mărfuri, ne-au transmis reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj. Cu această ocazie au fost aplicate 52 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 21.000 lei. Potrivit sursei citate, 24 dintre sancțiunile aplicate au fost aplicate pentru nerespectarea regimului legal de viteză, o sancţiune pentru lipsa inspecţiei tehnice periodice,…

Mai mult...

Adolescent arestat pentru şase furturi

Un minor în vârstă de 17 ani din comuna Bobota a fost arestat joi, 24 noiembrie, de către Judecătoria Şimleu Silvaniei, pentru 20 de zile, pentru comiterea a şase infracţiuni de furt calificat. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, în perioada februarie-noiembrie 2016, tânărul ar fi furat din cinci puncte de lucru ale unor societăţi comerciale şi de la o persoană fizică. Valoarea prejudiciului astfel cauzat se ridică la aproximativ 7.000 de lei. Inculpatul a fost reţinut miercuri, 23 noiembrie, de către poliţiştii Secţiei 8 Poliţie Rurală Sărmăşag, reţinut…

Mai mult...

Expoziţie de măşti tradiţionale maramureşene

Un interesant eveniment muzeal va avea loc în perioada 29 noiembrie 2016-31 ianuarie 2017, la Galeria de Artă “Ioan Sima” din Zalău. Este vorba despre expoziţia itinerantă de la Muzeul Maramureşan Sighetu-Marmaţiei, ce reuneşte 22 de măşti tradiţionale maramureşene (draci, moşi, urşi, evrei), precum şi două metehăi – păpuşi din cârpe, moş şi babă, care au îndeplinit cândva funcţii magice de stimulare a căsătoriei. “Fiind în preajma sărbătorilor de iarnă, ne-am gândit să venim în faţa publicului cu o expoziţie specifică obiceiurilor şi datinilor acestei perioade din an”, se arată…

Mai mult...

Şofer nevinovat băgat în reanimare de o depăşire “kamikaze”

Două evenimente rutiere, ambele grave şi având aceleaşi cauze care au produs multe tragedii pe şoselele judeţului, au avut loc joi, 24 noiembrie a.c., pe raza judeţului, evenimente în urma cărora două persoane au suferit vătămări corporale grave ajungând pe patul de spital. Primul eveniment s-a produs la ora 9.40 pe Drumul Naţional 1C, în afara localităţii Dăbâceni. Un tânăr de 31 ani din Bistriţa Năsăud, în timp ce conducea autoturismul, a efectuat  o manevră de depășire imprudentă, cu ignorarea celor mai elementare reguli de efectuare a acestei manevre, şi a…

Mai mult...

Gala Presei Sălăjene, la a zecea ediţie

Membrii Asociaţiei Jurnaliştilor din Sălaj au sărbătorit, joi, 24 noiembrie, alături de reprezentanţilor instituţiilor deconcentrate din judeţ, de politicieni şi oameni de cultură, ce-a de-a zece ediţie a Galei Presei Sălăjene. Ediţia aniversară a fost lipsită de premii şi a oferit celor prezenţi un moment de rememorare a celor nouă gale anterioare. Cu aceeaşi ocazie, jurnaliştii de azi au adus un omagiu jurnaliştilor de ieri, cei care făceau presă în urmă cu 30-40 de ani. Printre ei,  Ioan Lupa Crișan, Simion Gliguță, Marin Păușan, Feher László şi Vasile Șandor, care…

Mai mult...

Gheorghe Tadici: „Le mulţumesc celor care au făcut convocările la echipa naţională, chiar dacă au gândit strâmb”

Sala Polivalentă din Cluj-Napoca va fi la finalul acestei săptămâni gazda „Trofeului Carpaţi” la handbal feminin, competiţie ce reprezintă o ultimă verificare pentru naţionala ţării noastre înaintea Campionatului European din Suedia, programat în perioada 4 – 18 decembrie. Vor fi primele partide în care „tricolorele” vor fi conduse de pe marginde spaniolul Ambros Martin, cel care i-a luat locul suedezului Tomas Ryde. Pentru acţiunea de pregătire care a început luni, antrenorii Ambros Martin şi Costică Buceschi au convocat 42 de jucătoare care vor alcătui România A şi România B la…

Mai mult...

“La trecutu-ţi mare, mare viitor”: Uzina Electrică Zalău moare, dar nu se predă

Proiectată şi executată la sfârşitul anilor ’70, Uzina Electrică din Zalău a asigurat, până după anul 2000 energie termică sub formă de abur şi apă supraîncălzită pentru întreaga platformă industrială şi pentru zona urbană a Zalăului. Uzina a produs totodată, energie electrică din echipamentele în cogenerare, funcţionând cu lignit şi păcură. Cererea de nergie termică a scăzut considerabil de la mijlocul anilor ‘90 şi până în prezent, în principal din cauza declinului economic al platformei industriale zălăuane, iar după anul 2000 în urma apariţiei pe piaţă a autoproducătorilor de energie…

Mai mult...