Expoziţie de măşti tradiţionale maramureşene

Un interesant eveniment muzeal va avea loc în perioada 29 noiembrie 2016-31 ianuarie 2017, la Galeria de Artă “Ioan Sima” din Zalău. Este vorba despre expoziţia itinerantă de la Muzeul Maramureşan Sighetu-Marmaţiei, ce reuneşte 22 de măşti tradiţionale maramureşene (draci, moşi, urşi, evrei), precum şi două metehăi – păpuşi din cârpe, moş şi babă, care au îndeplinit cândva funcţii magice de stimulare a căsătoriei.

“Fiind în preajma sărbătorilor de iarnă, ne-am gândit să venim în faţa publicului cu o expoziţie specifică obiceiurilor şi datinilor acestei perioade din an”, se arată într-un comunicat de presă al muzeului sălăjean.

Potrivit etnografului Olimpia Mureşan, responsabil cu organizarea expoziţiei de la Zalău, “jocurile cu măşti sunt practicate la sărbătorile de iarnă în Maramureş. Principalele funcționalități ale jocului cu măști țin de protecție, de sănătate, de apotropaic. Țin, de asemenea, de ideea de purificare, ca și de cea de fecunditate. Nimic nu este întâmplător în jocurile cu măști, toate gesturile sunt simbolice. Măştile maramureşene au o notă tonifiantă, aduc veselie şi deconectare”, precizează etnograful. La vernisajul ce va avea loc marţi, 29 noiembrie, ora 12, la Galeria de Artă “Ioan Sima”, vor lua parte, ca invitaţi speciali, copiii din grupul „Mugurelul Junior” al Clubului Copiilor din Sighetu-Marmaţiei, care vor prezenta „Jocul moşilor” – unul dintre cele mai vechi jocuri, un dans arhaic care se dansează în casele în care sunt fete de măritat.

Alte articole

Leave a Comment