Cartea de Salvare la Bord – documentul care ne poate salva viața

O nouă reglementare a Uniunii Europene obligă şoferii din statele membre să aibă în maşină Cartea de Salvare la Bord. Este vorba despre o pagină unde salvatorii pot găsi o schemă cu locurile în care se află airbagurile, bateria, dar şi punctele de rezistenţă ale caroseriei. Decizia vine pentru a uşura munca echipelor de urgenţă care nu cunosc maşina şi care se află contra-cronometru pentru a salva victimele. Cartea este deja folosită în mai multe state europene, iar autorităţile spun că, dacă ar exista în toate maşinile, peste 2.500 de persoane…

Mai mult...

Boala fără nume

Nu am ştiut până astăzi, că pe Pământ există cam 8.000 de boli rare. De fapt, nici nu am ştiut exact ce înseamnă o “boală rară”, ce denumiri au acestea, cum se manifestă. Terminologia de “boală rară” mă trimitea mereu greşit cu gândul la afecţiuni puţine la număr. Confuzia care decurgea din acest raţionament mă împiedica să înţeleg faptul că bolile rare sunt nicidecum puţine, ci aproape incredibil de multe, însă pacienţii care suferă de aceste boli sunt cei puţini la număr. Asa numitele “boli rare” sunt boli care afectează…

Mai mult...

Se fac cercetări pentru neglijenţă în serviciu, în cazul fetiţei dispărute de la grădiniţă

Poliţia s-a sesizat din oficiu pentru infracţiunea de neglijenţă în serviciu în cazul copilului dispărut miercuri, 16 noiembrie, de la Grădiniţa cu Program Prelungit „Căsuţa cu Poveşti” din Zalău. În paralel, la nivelul unităţii de învăţământ este programată pentru luni, 21 noiembrie, reuniunea comisiei de etică şi disciplină, care va trebui să analizeze incidentul şi să ia măsurile care se impun. Concluziile vor fi transmise Inspectoratului Şcolar Judeţean, în aceeaşi zi, până cel târziu la ora 16. Reamintim că o fetiţă de doar patru ani din grupa mijlocie a dispărut…

Mai mult...

Servicii de pază gratuite pentru proprietarii de păduri cu suprafaţa sub 30 de hectare

Proprietarii de păduri care dețin terenuri forestiere cu suprafețe mai mici sau egale cu 30 de hectare vor beneficia de servicii de pază gratuite a terenurilor forestiere, măsură ce are scopul să contribuie la combaterea tăierilor ilegale, se arată în schema de ajutor de minimis aprobată miercuri de Guvern. În următorii patru ani, statul va cheltuie aproape 250 milioane lei pentru aceste măsuri de sprijin, numărul beneficiarilor fiind estimat la 2 milioane. Hotărârea aprobată miercuri de Guvern prevede schema de ajutor de minimis, respectiv schema de ajutor social pentru asigurarea…

Mai mult...

Conferinţa Europlan 2016 la Zalău – eveniment european în domeniul Bolilor Rare

Alianţa Naţională pentru Boli Rare din România a organizat, vineri, 17 noiembrie, la Zalău, Conferinţa Europlan 2016, un eveniment de anvergură axat pe problematica deosebit de sensibilă care alcătuieşte domeniul  complex al bolilor rare. Preşedintele Alianţei, Dorica Dan, a făcut, în deschiderea evenimetului, o prezentare generală a acestei organizaţii şi a prezentat principalele capitole ce au fost ulterior dezbătute în cadrul evenimentului desfăşurat pe tot parcursul zilei de vineri. Proiectul Europlan se află la cea de-a treia ediţie şi are ca obiectiv principal adoptarea şi implementarea de planuri şi strategii naţionale…

Mai mult...

Sălăjenii conduc maşini cu defecţiuni tehnice

Un control derulat de către specialiştii Registrului Auto Român şi poliţiştii rutieri în perioada 16-17 noiembrie a scos la iveală o serie de nereguli îngrijorătoare. Potrivit unui comunicat de presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, acţiunea mixtă a avut ca scop depistarea şoferilor care circulă, pe drumurile publice, cu autoturisme care nu corespund din punct de vedere tehnic, pentru circulaţia în condiţii de siguranţă. “Au fost verificate 232 de autovehicule, iar la 36 dintre acestea au fost identificate defecţiuni tehnice. Şoferii acestora au fost sancţionaţi contravenţional, iar complementar a…

Mai mult...

De astăzi, asigurările auto obligatorii au preţuri mai mici

Asigurările auto obligatorii au, de astăzi, tarifele plafonate pentru următoarele 6 luni. Scăderea este semnificativă la TIR-uri şi camioane grele, dar şi pentru şoferii care în ultimii ani nu au provocat accidente. Metodologia de calcul şi tarifele maximale au fost stabilite de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin consultare cu asociaţiile transportatorilor şi cu societăţile de asigurări. Plafonarea tarifelor RCA impune implementarea urgentă a strategiei pentru siguranță rutieră În contextul intrării în vigoare a tarifelor plafonate pentru polițele RCA prevăzute de Hotărârea de Guvern nr. 826/2016, dar și a propunerii de…

Mai mult...

Ultimele zile de depunere a cererilor de plată la asigurările pentru strugurii pentru vin

Cererile de plată pentru măsura de asigurare a recoltelor de struguri pentru vin pot fi depuse până la data de 30 noiembrie la APIA Sălaj Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură APIA a transmis într-un comunicat de presă că termenul limită pentru depunerea cererilor de plată pentru măsura de asigurare a recoltelor de struguri pentru vin este data de 30 noiembrie, conform prevederilor art.5 (1) din OMADR 1329/2014 pentru aprobarea Normelor metodologice privind condiţiile de punere în aplicare a măsurii de asigurare a recoltei de struguri pentru vin, eligibilă…

Mai mult...

Iarnă sălăjeană cu scumpiri la alimentele de bază

Prețurile mărfurilor şi tarifele serviciilor pentru populație, în luna octombrie 2016, au crescut în medie, pe țară, cu 0,43 la sută față de luna precedentă, înregistrând scăderi cu 0,85 la sută față de luna decembrie 2015 şi cu 0,43 la sută față de luna octombrie 2015. La mărfuri alimentare, pe total țară, prețurile au crescut, în luna octombrie 2016, cu 0,53 la sută față de luna precedentă. Creşteri mai mari de prețuri față de luna anterioară s-au înregistrat la: cartofi cu 7,40 la sută; fructe proaspete cu 3,81 la sută;…

Mai mult...

Autorităţile anunţă controale dure la comercianţii şi producătorii din Sălaj

Inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică, cei ai Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi comisarii de la Protecţia Consumatorului vor forma echipe de control ce vor lua la puricat întreg judeţul, a anunţat vineri, 18 noiembrie, în cadrul colegiului prefectural, Ligia Marincaş, şefa DSP Sălaj. „Controalele se derulează în baza unui protocol între cele trei instituţii, având ca scop intensificarea controalelor şi impunerea respectării cadrului legal privind siguranţa alimentelor şi protecţia consumatorului în unităţile care produc, depozitează şi comercializează produse de origine animală şi non-animală”, a precizat directorul. Potrivit…

Mai mult...

Sălăjenii, crescători de porcine, primesc bani pentru a cumpăra animale de reproducție din rase pure sau hibride

Crescătorii de porcine vor primi o subvenție pentru a cumpăra animale de reproducție din rase pure sau hibride. Guvernul a aprobat în ședința de miercuri o schemă de ajutor de minimis în sectorul zootehnic prin care se acordă, la achiziționare, o sumă de maxim 3.000 lei/cap vieruș din rasă pură sau hibrid, maxim 1.100 lei/cap scrofiță din rasă pură și maxim 600 lei/cap scrofiță hibridă. Valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unui beneficiar nu poate depăși suma de 15.000 euro pe durata a trei exerciții financiare –…

Mai mult...

Expoziţie pe tema războiului din lumea antică, la Muzeul Judeţean

Publicul sălăjean este invitat să treacă pragul celei mai recente expoziţii găzduite de către Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, în cadrul căreia va putea admira o serie de arme şi de armuri specifice perioadei antice şi va putea afla detalii despre modul în care acestea erau realizate. „Războinicul este cel căruia i se datorează cele mai multe invenţii dintr-o societate. El este cel care are nevoie de arme şi echipamente militare, aspect care implică o tehnologie de realizare. Expoziţia reuneşte exponate din ambele categorii”, a explicat Horea Pop,…

Mai mult...

RAFTUL CU CARTE: Muzică în noapte

autor: Sergiu Alex Sergiu Alex vrea să ne facă, prin muzică, mai sensibili, mai buni, mai morali, mai frumoşi sufleteşte, într-o lume invadată de prost gust, incultură, kitsch şi nonvaloare. Cum? Vorbindu-ne despre comunicarea spontană, despre dobândirea harului, transfigurarea lutului şi înnoirea minţii. Lăsând muzicii bucuria de a ne lua în stăpânire şi tăcerii şansa de a recupera partea de lumină a gândului. Prin muzică, el ne învaţă cum să devenim vulnerabili la frumos, la povestea deloc imaginară a sunetului şi la bucuria, cu o expresie a lui Cioran, îngropării…

Mai mult...