Accident rutier între Şimleu şi Nuşfalău: O minoră a fost rănită uşor

O tânără de 14˘ani a suferit răni uşoare, după ce autoturismul în care se afla a fost izbit de un altul care venea din sens opus. Accidentul s-a produs vineri dimineaţa, în jurul orei 10, pe DN 1H, între Şimleu şi Nuşfalău, când un şofer de 43 de ani din comuna Bobota, nu a adaptat viteza de deplasare la condiţiile de drum, a pătruns pe sensul opus de circulaţie şi a intrat în coliziune cu autoturism care circula regulamentar, condus de un bărbat din Halmăşd. În urma impactului, pasagera din…

Mai mult...

Vinerea de foc în Sălaj: cinci incendii şi un accident

Pompierii sălăjeni au fost solicităţi să intervină în cursul zilei de vineri, 30 decembrie, pentru a stinge incendiile produse în mai multe gospodării din judeţ. Prima acţiune de acest gen a avut loc înainte de a se crăpa de ziuă, la o casă din localitatea Voivodeni, comuna Dragu. La faţa locului au intervenit pompierii de la Garda Hida. Potrivit primelor cercetări, cauza probabilă a incendiului a fost efectul termic de la o sobă lăsată nesupravegheată ori supraîncălzită. Au ars aproximativ 60 mp din acoperiș, circa 50 mp din podul imobilului și…

Mai mult...

CUNUNIŢA DIN VÎRŞOLŢ – obicei unic în Sălaj

Modernizarea, Integrarea Europeană și dorința de a se apropia de americani a făcut pe mulți dintre tineri să uite obiceiurile și tradițiile vechi de sute de ani, introducând în cultura lor tradiții împrumutate. Tradițiile sunt comori care nu ar trebui să le uităm sau să le schimbăm. Ele ne caracterizează, ne definesc și ne ajută să fim deosebiți decât alții. Păstrarea acestor comori a fost și este una dintre preocupările sălăjenilor care au încercat de-a lungul timpului să-și păstreze tradițiile și obiceiurile. Coborând agale pe Drumul Național de la Zalău…

Mai mult...

Sfântul Vasile – petrecăreţul făcător de minuni

Prima zi a anului marchează sărbătoarea Sfântului Vasile – o zi cu rădăcini creştine. Astăzi, creştinii îl sărbătoresc pe Sfântul Vasile cel Mare – episcop de Cezareea, unul dintre cei mai importanţi sfinţi ai bisericii şi în acelaşi timp, primul ierarh care a întemeiat, biserici, spitale şi aziluri pentru săraci. Sfântul Vasile cel Mare a trăit între anii 330 şi 379, în vremea împăratului Constantin, s-a născut în Cezareea Capadochiei, din părinţi credincioşi şi înstăriţi, Emilia şi Vasile, tatăl său fiind dascăl. Iubitor de învăţătură şi înzestrat pentru carte, Sfântul…

Mai mult...

Pericolul de sub roţi: cum să ne ferim autoturismul de efectul distructiv al materialului antiderapant

Pentru că „iarna nu-i ca vara”, conducătorii auto se confruntă în acest anotimp cu multe probleme, iar una dintre ele, poate cea mai mare, este carosabilul şi felul în care acesta este curăţat şi întreţinut în perioada anotimpului alb. Un aliat de nădejde, dar şi un duşman pentru şoferi, autoturisme şi nu în ultimul rând pentru asphalt, este materialul antiderapant, un amestec de nisip şi sare în cele mai multe cazuri, folosit inclusiv în Zalău şi pe drumurile ce străbat judeţul Sălaj. Sarea, presărată pe şosea, se dizolvă şi atacă…

Mai mult...

Noii directori de şcoli îşi intră în pâine în 9 ianuarie

Candidaţii care au promovat concursul organizat pentru posturile de conducere din învăţământul sălăjean se vor instala în funcţii în 9 ianuarie, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj. La concursul pentru ocuparea funcţiilor de conducere din unităţile de învăţământ sălăjene au fost puse la bătaie 137 de fotolii de director şi director adjunct, pentru care s-au înscris 110 cadre didactice. La finalul tuturor probelor, au fost declaraţi admişi doar 56 de candidaţi. Directorii aflaţi în funcţie care au promovat concursul îşi vor păstra scaunul, însă cei care au picat probele…

Mai mult...

Extragere specială de Anul Nou la Loteria bonurilor fiscale

Ministerul Finanţelor organizează o extragere specială la loteria bonurilor fiscale sâmbătă, 31 decembrie, extragere la care participă toate bonurile fiscale emise între 17 aprilie şi 15 decembrie, fondul total de premiere fiind de un milion de lei, sumă din care vor fi acordate cel mult 100 de premii. Selecţia câştigătorilor va fi realizată în două etape. Prima etapă va avea loc sâmbătă, 31 decembrie, şi va consta în extragerea bilelor care vor desemna luna, ziua şi valoarea bonurilor câştigătoare. Dacă numărul cererilor de revendicare depăşeşte o sută, va fi organizată…

Mai mult...

Un adolescent din Bobota a încercat să violeze o bătrână de 85 de ani

O femeie de 85 de ani din localitatea Bobota a fost la un pas să fie violată în ziua de Crăciun, de către un consătean în vârstă de 15 ani. Adolescentul venise la colindat, iar octogenara l-a primit cu bună-credinţă în casă, fără să bănuiască adevăratele intenţii ale tânărului. Surse judiciare ne-au declarat că la scurt timp după ce a primit plata pentru colindă, acesta s-a întors la locuinţa femeii şi a dat buzna cu gândul să o jefuiască. A fost surprins de bătrână, aşa că s-a năpustit asupra ei,…

Mai mult...

Dai examenul auto din nou dacă încalci Codul Rutier

Codul Rutier vine în următorul an cu noutăţi nu tocmai îmbucurătoare pentru conducătorii auto. Orice posesor de permis de conducere care încalcă regulile noului Cod Rutier și a fost sancționat de cinci ori, pe durata unui an, va fi obligat să susţină din nou examenul scris pentru a-şi putea recupera permisul de conducere. Această noutate legislativă se alătură celei care priveşte condiţionarea obţinerii permisului de numărul de clase absolvite la şcoală. Astfel, persoanele care nu au cel puţin 11 clase nu vor mai putea susţine examenul pentru permis. Autorităţile au…

Mai mult...

Trei farmacii deschise în prima zi din an

În mini-vacanţa de Anul Nou, spitalele din judeţ vor avea program normal de lucru în zilele de 30 şi 31 decembrie 2016, pentru ca în 1 şi 2 ianuarie 2017 să funcţioneze în regim de gardă. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău vor fi 17 linii de gardă care includ radiologie şi laborator şi două lunii de urgenţă la UPU. La Spitalul Orăşenesc „Prof. dr. Ioan Puşcaş” Şimleu Silvaniei sunt trei lunii de gardă: o specialitate medicală, una de chirurgie şi una de…

Mai mult...

Gospodărie din Poiana Blenchii, la un pas de dezastru din cauza unui burlan deteriorat

Coşurile de fum defecte ori neîntreţinute corespunzător, continuă să genereze incendii pe raza judeţului. Joi seara, Garda de pompieri Ileanda a fost solicitată să intervină la un incendiu izbucnit la o casă din Poiana Blenchii. Cauza probabilă de incendiu a fost burlanul deteriorat al coșului de fum. Au ars aproximativ 40 metri pătraţi din acoperiș, mai multe aparate electrocasnice, piese de mobilier și materiale textile. Intervenţia promptă a pompierilor a făcut ca incendiul să fie localizat şi stins în timp scurt, evitându-se astfel extinderea şi pagubele materiale mai mari.  

Mai mult...

Vezi programul băncilor la trecerea dintre ani

Unităţile bancare vor fi închise în primele două zile ale anului 2017. În zilele de  1 şi 2 ianuarie 2017 vor fi disponibile opţiunile automate de consultare sold/operaţiuni şi serviciile de urgenţă dedicate posesorilor de carduri şi utilizatorilor MyBRD (Net şi Mobile), MultiX, BRD@ffice, se arată într-un comunicat. Băncile comerciale nu lucrează cu publicul în zilele 1 şi 2 ianuarie 2017, cu excepţia unor unităţi din centrele comerciale, dar anunţă canalele alternative aflate la dispoziţia clienţilor în zilele menţionate. „În 1, 2 ianuarie 2017, unităţile BRD vor fi închise (cu…

Mai mult...

Pescarii sunt îndemnaţi la prudenţă şi atenţie: pericolul pescuitului la copcă

Pescuitul la copcă este o activitate des întâlnită în rândul pescarilor. Aceştia, mai ales cei mai neexperimentaţi sau având dotări total necorespunzătoare, se hazardează şi îşi riscă viaţa practicând acest tip de pescuit pe porţiunile de gheaţă formată la suprafaţa apelor, poduri de gheaţă sub care aproape mere, pândesc pericole dintre cele mai mari. Reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Sălaj atrag atenţia cu privire la aceste activităţi deosebit de riscante. Variaţiile de temperatură din această perioadă reprezintă  un factor de risc major care poate conduce la diminuarea grosimii, fisurarea…

Mai mult...

Tarife mai mici la energia electrică în 2017

Facturile la energia electrica vor scădea sensibil, începând din prima lună a anului viitor. Din ianuarie 2017, factura la energie electrică ar putea scădea cu peste 6 la sută, în urma deciziei Autorităţii naţionale de reglementare în domeniul Energiei (ANRE) privind reducerea tarifelor de distribuţie, prin reducerea cotei de TVA şi eliminarea taxei pe stâlp, prevederi aprobate prin Codul fiscal. Factura la energie electrică ar putea scădea cu aproximativ şase la sută, din 1 ianuarie 2017, odată cu decizia ANRE de reducere a tarifelor de distribuţie, la care se adaugă…

Mai mult...