Autorităţile anunţă controale dure la comercianţii şi producătorii din Sălaj

Inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică, cei ai Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi comisarii de la Protecţia Consumatorului vor forma echipe de control ce vor lua la puricat întreg judeţul, a anunţat vineri, 18 noiembrie, în cadrul colegiului prefectural, Ligia Marincaş, şefa DSP Sălaj.
„Controalele se derulează în baza unui protocol între cele trei instituţii, având ca scop intensificarea controalelor şi impunerea respectării cadrului legal privind siguranţa alimentelor şi protecţia consumatorului în unităţile care produc, depozitează şi comercializează produse de origine animală şi non-animală”, a precizat directorul. Potrivit spuselor sale, prin această colaborare se urmăreşte ca activitatea de control oficial al alimentelor să răspundă cerinţelor prevăzute de legislaţia în domeniu, pentru prevenirea, eliminarea sau reducerea riscurilor pentru sănătatea publică şi a animalelor.
Aceasta a mai precizat că verificările se vor derula în perioada 19-30 decembrie, însă prefectul Marin Niţu a atras atenţia că pregătirile pentru sărbătorile de iarnă încep în 5 decembrie, motiv pentru care a solicitat devansarea acţiunii, dar şi extinderea controalele şi în târgurile de animale.
Controalele derulate de echipele mixte vor avea ca scop prevenirea toxiinfecţiilor alimentare şi vor viza unităţile care produc, comercializează şi depozitează produse animale, dar şi cele care oferă servicii de alimentaţie publică (restaurantele care organizează mese festive de sărbători). Inspectorii sanitar-veterinari vor urmări, printre altele, modul în care sunt respectate regulile de igienă şi cum este implementată şi controlată trasabilitatea produselor alimentare pe întregul lanţ alimentar, în timp ce colegii lor din DSP se vor preocupa de starea de sănătate a lucrătorilor, dacă aceştia au fost instruiţi cu privire la noţiunile fundamentale de igienă. La rândul lor, cei de la Protecţia Consumatorului au misiunea de a verifica modul de etichetare a produselor, indicarea preţurilor şi a publicităţii produselor alimentare, calitatea serviciilor prestate în unităţile în cauză.
Centralizarea datelor rezultate în urma controalelor se va face la sfârşitul perioadei amintite.

Alte articole

Leave a Comment