Începând de vineri, restricții de circulație în zona centrală a Zalăului

Conducătorii autor trebuie să știe că începând de vineri, 21 aprilie și până luni, 24 aprilie, în piața Iuliu Maniu din Zalău, pe porțiunea de la intersecția străzii Corneliu Coposu cu strada Andrei Șaguna, până la intersecția cu bulevardul Mihai Viteazul vor fi executate lucrări de asfaltare, amenajare trotuar, bordurare și montare pavaj, potrivit Primăriei Zalău. În vederea efectuării lucrărilor, vineri, sâmbătă și luni, în intervalul orar 9 -17 vor fi impuse restricții de circulație, iar în această perioadă circulația rutieră va fi dirijată de Poliția Locală. Aceste lucrări sunt cuprinse…

Mai mult...

Despre trecutul, prezentul și viitorul presei din Zalău

File din istoria presei Zalăului interbelic au fost prezentate astăzi în cadrul vernisajului expoziției „Presa românească din Zalăul interbelic”. Evenimentul a fost organizat de Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău și s-a desfășurat la Casa de Cultură a Sindicatelor. Evenimentul s-a încheiat cu o dezbatere despre presa actuală și despre problemele cu care se confruntă. La eveniment au participat coordonatori de instituții publice, conducerea Muzeului, vicepreședintele Consiliului Județean Sălaj – Claudiu Bîrsan, președintele Asociației Jurnaliștilor din Sălaj – Daniel Săuca, directorul și proprietarul cotidianului Magazin Sălăjean – Daniel Mureșan,…

Mai mult...

Foştii jucători ai Armăturii Zalău „punctează” 20 de ani de la promovarea în Liga a II-a

2003 a fost anul în care Armătura Zalău a promovat în Divizia B (actuala Liga a II-a), împlinindu-se, peste câteva luni, 20 de ani de la acel moment istoric al fotbalului sălăjean. Foştii jucători, antrenori şi conducători vor să „puncteze” momentul printr-un eveniment special, în care, Armătura Zalău din acea vreme se va duela cu UTA Arad, care va avea în componenţă jucători din acele vremuri. Dorel Mutică, Roland Nagy, Norbert Varga şi alţi foşti componenţi ai UTA-ei vor evolua pe Stadionul Municipal în data de 3 iunie, începând cu…

Mai mult...

Vindecarea de comunism

Alexandru Tamba Au trecut peste 33 ani de la revoluția din decembrie 1989, dar nostalgia după comunism sau, poate, după socialismul ,,multilateral dezvoltat” încă ne mai bântuie. Cum altfel am putea înțelege dorința unora de a avea echipe sportive ale unor ministere sau ale unor instituții locale, echipe care să desfășoare activitate de performanță? Am văzut la diferite emisiuni cum este susținută această idee de diferite persoane care, de fapt, au interese personale: politicienii este de la sine înțeles de ce susțin ideea, dar și foști sportivi, cu rezultate importante,…

Mai mult...

Se elaborează PUZ-ul pentru centura Zalău Nord

La sediul Primăriei Municipiului Zalău a fost semnat azi contractul de servicii pentru elaborarea Planului Urbanistic Zonal, Studiului de Fezabilitate, Proiectului pentru Autorizația de Construire/Documentației Tehnice pentru obținerea Autorizației de Construire, Proiectului Tehnic de Execuție și asigurarea asistenței tehnice din partea proiectantului pentru obiectivul de investiții „Varianta ocolitoare Zalău Nord – Alternativa pentru decongestionarea traficului rutier pe DN 1H în localitățile Zalău, Crișeni și Hereclean”. Contractul a fost semnat de președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Zalău, Nicolae Fazakas și administratorul firmei SC Explan SRL Cluj-Napoca, Petru Ciufudean, în…

Mai mult...

Calendar istoric al judeţului Sălaj – 20 Aprilie

1926: se naşte, la Crasna, Nagy Károly – istoric local, jurnalist, fondatorul ziarului „Kraszna”   S-a întâmplat în 20 aprilie 1889 – S–a născut dictatorul german Adolf Hitler (m.30.04.1945). 1893 – A murit scriitorul George Bariţ (n.1812). 1894 – S-a născut actorul american de film Harold Lloyd (m.08.03.1971). 1903 – S-a născut scriitorul Andrei Ion Deleanu (m.1980). 1922 – S–a născut compozitorul Vasile Timiş. 1927 – S–a născut Camil–Bujor Mureşan, istoric, membru corespondent al Academiei Române. 1927 – S–a născut, la Chişinău–Criş, Ion Mitrici, sculptor, scenograf, grafician. Trăieşte la Roma. Are lucrări în România, Franţa, Italia, Elveţia. CALENDAR CREŞTIN: • Ortodox: Sf. Teotim,…

Mai mult...

Direcția Agricolă Sălaj anunță prima recoltă de roșii cultivate într-o fermă controlată de la distanță

Sălajul se numără printre județele unde, în aceste zile, a fost obținută prima recoltă de roșii în cadrul programului „Tomata”, program inițiat de Ministerul Agriculturii și derulat la nivel local de Direcția Agricolă. Potrivit directorului Direcției Agricole Sălaj, inginerul Silviu Pop, roșiile au fost obținute într-o fermă din zona comunei Nușfalău. Serele fermei sunt unele care utilizează tehnologie de ultimă generație, iar inspectorii de control ai autorităților sălăjene responsabile cu activitatea agricolă monitorizează calitatea legumelor, totul din dorința de a corespunde exigențelor și legislației privind siguranța alimentară. Practic, serele sunt…

Mai mult...

Sălăjeanul Cristi Moisi, în echipa care a câștigat concursul internațional de inginerie seismică din America

Sălăjeanul Cristi Moisi este student și face parte din echipa Universității Tehnice din Cluj-Napoca, echipă care a câștigat Seismic Design Competition Undergraduate Seismic Design Competition San Francisco, un concurs internațional de inginerie seismică. Echipa s-a prezentat cu o structură care s-a comportat excepțional în simularea unor cutremure pe paltforma seismică la care a fost supusă. „Echipa noastră este foarte bucuroasă și, în același timp, recunoscătoare pentru efortul remarcabil depus și pentru obținerea locului I la SDC 2023 San Francisco! Nu există cuvinte care să exprime pe deplin recunoștința noastră față…

Mai mult...

Maria Moldovan, eleva CNS care a obținut locul I la Olimpiada Națională de Geografie și joacă fotbal în Liga fetelor

Maria are 15 ani, studiază la Colegiul Național Silvania din Zalău, este în clasa a IX-a C, profil matematică-informatică, iar înainte de sărbători a obținut premiul I la Olimpiada Națională de Geografie. Puțini sunt cei care știu că Maria nu are ca pasiune doar geografia. În timpul liber, adolescenta joacă fotbal și activează la echipa feminină de fotbal din Dioșod. Pe Maria am întâlnit-o zilele trecute. Am stabilit să realizăm interviul în pauza mare. A acceptat și ne-am întâlnit în biroul directorului Colegiului Național Silvania, profesorul Florin Morar. Nu știu…

Mai mult...

OFICIUL FITOSANITAR SĂLAJ: BULETIN DE AVERTIZARE

Pentru prevenirea și combaterea organismelor dăunătoare: GIBBERELLA ZEAE (putregaiul tulpinilor și ştiuleţilor), SOROSPORIUM HOLCI – SORGHI f. zeae (tăciunele paniculelor și ştiuleţilor), PLASMOPARA HELIANTHI (mană), SCLEROTINIA SCLEROTIORUM (putregaiul alb), BOTRYTIS CINEREA (putregaiul cenușiu), AGRIOTES (vierme sârmă), DIABROTICA VIRGIFERA (viermele vestic al rădăcinilor de porumb). GIBBERELLA ZEAE (putregaiul tulpinilor și ştiuleţilor) – poate atacă porumbul în toate fazele de vegetație. Plantutele atacate putrezesc chiar înainte de răsărire, radacinutele și cotiledoanele fiind acoperite de un mucegai alb – roz. Acest arac provine fie din sămânța infectată, fie din solul infestat. SOROSPORIUM HOLCI…

Mai mult...

Noi medicamente compensate

S-a modificat HG nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, pe bază de prescripție medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate. Această listă se extinde cu opt noi molecule (Vortioxetinum, Cariprazinum, Baricitinibum, Eribulinum, printre altele), dintre care două sunt aprobate pentru noi indicații terapeutice. Noile medicamente ce vor fi incluse în listă sunt destinate persoanelor cu boli psihice, cancer mamar, hemofilie A, dermatită atopică, spondiloartrită axială, tulburări depresive majore. „Aproximativ 700.000 pacienți vor beneficia de tratament cu noile molecule”,…

Mai mult...