Juniorii de la SCM Zalău, câştigătorii Seriei a IX-a a Campionatului Naţional Under 19

Rezultat istoric pentru echipa de juniori under 19 de la SCM Zalău. Jucătorii pregătiţi de Alexandru Pop au devenit câştigătorii Seriei a IX-a din Campionatul Naţional Under 19, calificându-se în faza următoare a competiţiei alături de câştigătoarele celorlalte opt serii, plus alte şapte echipe de pe locul doi cu cel mai bun punctaj. Ultima etapă din play-off se va desfăşura sâmbătă, formaţia de la poalele Meseşului urmând să primească vizita juniorilor de la Minaur Baia Mare. Sâmbătă, în penultima etapă, zălăuanii au dispus cu 5 – 2 de Unirea Dej,…

Mai mult...

Circulație închisă pe strada Corneliu Coposu

În perioada 2 mai – 15 iulie 2023, circulația rutieră va fi închisă pe strada Corneliu Coposu, din zona sensului giratoriu de la intersecția străzii Gheorghe Doja cu strada Corneliu Coposu, până la intersecția străzii Corneliu Coposu cu strada Avram Iancu. Aceste restricții vor fi impuse pentru realizarea lucrărilor de demolare a podului existent și de construire a unui pod nou, aferent obiectivului de investiții ,,Modernizare coridor integrant de mobilitate urbană, axa est-vest strada Avram Iancu-Corneliu Coposu”. În perioada execuției lucrărilor, circulația rutieră va fi deviată pe rute ocolitoare, după…

Mai mult...

Unde se poticnește colectarea impozitelor și taxelor la buget?

Alexandru Tamba Am observat că în ultimii ani, chiar ani buni au trecut, a devenit o modă afirmația că de vină pentru deficitul bugetar ar fi colectarea necorespunzătoare a impozitelor și taxelor, că dacă am colecta mai bine toate problemele s-ar rezolva, iar principalii vinovați pentru toate relele ar fi personalul ANAF. Și de aici începe caruselul: raportări peste raportări în ceea ce privește conformarea agenților economici, notificarea agenților economici, inducerea în opinia publică a impresiei că tot mediul privat face orice pentru a nu-și plăti taxele și impozitele. Nimeni…

Mai mult...

Calendar istoric al judeţului Sălaj – 24 Aprilie

1779: încep lucrările la Biserica de lemn din Cosniciu de Jos S-a întâmplat în 24 aprilie 1731 – A murit scriitorul englez Daniel Defoe (n.1660). 1743 – S–a născut Edmund Cartwright, inventatorul britanic al războiului de ţesut industrial (m.30.10.1823). 1856 – S-a născut Henri Philippe Petain, mareşal şi om politic francez; s-a remarcat în timpul primului război mondial (a oprit ofensiva germană de la Verdun/1916); şef al statului în perioada iulie 1940 – august 1944 şi prim-ministru al Regimului de la Vichy (1940-1942), în condiţiile generate de înfrângerea Franţei de către trupele germane; în interior, Petain…

Mai mult...

Tunelul Meseș, învăluit în eternele probleme

Tunelul Meseș pare să fie o investiție cu mari probleme din cauza ratării unor licitații și termene, atrage atenția consilierul județean Nicolae Olar. Potrivit acestuia, licitația pentru lotul cu tunelul Meseș a fost lansată acum mai bine de doi ani, pe 18 noiembrie 2020 pentru o valoare (inițială) de 4,4 miliarde lei.  „Este unul dintre cele mai importante și dificile proiecte ale CNAIR, cuprinzând cel mai lung tunel, dar investiția bate pasul pe loc după mai multe ratări de licitații și bineînțeles de termene. Astfel, ultima dată, lotul Poarta Sălajului…

Mai mult...

Polițiștii descoperă aproape zilnic șoferi băuți pe drumurile din județ

Aproape că nu este zi în care polițiștii Inspectoratului Județean de Poliție Sălaj să nu descopere vreun șofer băut. Duminică, 23 aprilie, pe strada Stejarilor din orașul Jibou, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Jibou au depistat în trafic un localnic de 35 de ani, în timp ce conducea un autoturism, având o concentrație alcoolică de 0,71 mg/l alcool pur în aerul expirat. De asemenea, tot sâmbătă, pe strada Independenței din Șimleu Silvaniei, polițiștii au depistat în trafic, un tânăr de 23 de ani, din oraș, în timp ce conducea un…

Mai mult...

Un moldovean a condus prin Sălaj și a rămas fără permis

Bărbatul, un cetățean din Republica Moldova, a fost prins conducând cu 127 de kilometri pe oră pe un drum unde viteza maximă admisă este de 50 de kilometri pe oră. Sâmbătă, 22 aprilie, pe drumul național 1 C, în localitatea Bârsău Mare, a fost depistat în trafic un bărbat de 59 de ani, din Republica Moldova, în timp ce conducea un autoturism cu viteza de 127 de km/h, înregistrată radar, în zona de limitare a vitezei de deplasare la 50 de km/h. Conducătorul auto care a depăşit limita legală de…

Mai mult...

Un vasluian a rămas fără permis în Sălaj

Un tânăr din Vaslui a rămas fără permis de conducere din cauza vitezei excesive a mașinii pe care o conducea.  Potrivit Inspectoratului Județean de Poliție Sălaj, sâmbătă, 22 aprilie, pe drumul național 1 C, în localitatea Bârsău Mare, a fost depistat în trafic un bărbat de 28 de ani, din municipiul Vaslui, în timp ce conducea un autoturism cu viteza de 115 km/h, înregistrată radar, în zona de limitare a vitezei de deplasare la 50 de km pe oră. Conducătorul auto a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de…

Mai mult...

Drumurile Sălajului, pline cu vitezomani. Zeci de permise au fost reținute

Peste 180 de conducători auto care au depășit limitele legale de viteză au fost sancționați de polițiștii rutieri în cadrul acțiunii Speed Marathon, iar  54 de permise de conducere au fost reținute, a anunțat Inspectoratul Județean de Poliție Sălaj. În perioada 17–23 aprilie, conform Programului Operațiunilor Europene 2023 al Organizaţiei Poliţiilor Rutiere din Europa (ROADPOL), polițiștii sălăjeni au desfășurat acțiunea Speed, destinată verificării respectării regimului legal de viteză și prevenirii evenimentelor rutiere cauzate de viteza excesivă. Acțiunea polițiștilor sălăjeni a fost derulată în cadrul operațiunii ROADPOL „Speed Marathon”, organizată, la…

Mai mult...

Tronsonul Nușfalău – Suplacu de Barcău, aproape de inaugurare

Asociația Pro Infrastructură a anunțat că există posibilitatea ca în aproximativ 75 de zile, turcii de la Nurol să fie pregătiți pentru inaugurarea celor 13,55 de kilometri din lotul Nușfalău – Suplacu de Barcău dacă se vor mobiliza foarte bine cu finisajele: asfalt, parapete, marcaje și garduri de protecție. Potrivit Pro Infrastructură, contractul a avut termen de finalizare februarie 2023, fiind semnat în 30 septembrie 2020. Ordinul de începere a fost emis în februarie 2021 și proiectul tehnic a fost avizat în august 2021. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii…

Mai mult...

OFICIUL FITOSANITAR SĂLAJ: BULETIN DE AVERTIZARE

Pentru prevenirea și combaterea organismelor dăunătoare: MONILINIA SPP. (monilioze), VENTURIA INAEQUALIS (rapănul mărului), VENTURIA PIRINA (rapănul părului) PODOSPHAERA LEUCOTRICHA (făinare), ERWINIA AMILOVORA (focul bacterian al rozaceelor) și dăunători: OMIZI DEFOLIATOARE. MONILINIA SP. (monilioze) – ciuperca se transmite, de la un an la altul, prin conidii și miceliu de rezistenta în scoarță ramurilor și în fructele mumifiate. În anii ploioși și răcoroși pot fi infectate toate elementele inflorescențelor. Petalele și frunzele tinere se ofilesc, se brunifica și se usucă. La suprafață organelor atacate apar pe vreme umeda pernuțe de mucegai, cenușii-gălbui…

Mai mult...

Școala construită de Iuliu Maniu la Bădăcin, transformată în bibliotecă

Preotul Cristian Borz, cel care a coordonat proiectul de reabilitare a Casei Memoriale „Iuliu Maniu”, a anunțat că școala construită de Iuliu Maniu la Bădăcin nu și-a mai deschis porțile în toamna anului trecut, iar Parohia Greco-Catolice a intrat în posesia clădirii. Cristian Borz a precizat că Parohia va amenaja aici o bibliotecă modernă şi spaţii de cazare pentru tinerii care vin, an de an, la Casa Memorială „Iuliu Maniu” pentru diverse activităţi. Primul pas în realizarea proiectului vizează eliberarea de materiale a spațiilor de la demisol, realizarea drenajului și…

Mai mult...