Netflix, sfârşitul unei ere – fără DVD-uri şi partajarea parolelor

Odată cu raportarea rezultatelor sub estimările consensului, Netflix anunţă extinderea planului de reprimare a partajării parolelor în majoritatea ţărilor în care activează şi retragerea din afacerea cu DVD-uri prin poştă, conform unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al Tradeville. • Despre companie Înfiinţată în 1997, Netflix este liderul pieţei globale de streaming, având 232,5 milioane de abonaţi la finalul primului trimestru (T1) din 2023. Compania oferă o gamă largă de servicii de streaming în peste 190 de ţări, în 78 dintre ele fiind lider de piaţă, dominând Europa, America…

Mai mult...

Ţara noastră a câştigat meciul plăcintelor cu Bulgaria

Meciul dintre România şi Bulgaria cu Plăcinta Dobrogeană la mijlocul terenului a fost câştigat de ţara noastră. Partida a fost aprig disputată, fără goluri în aluat, dar cu multe faze încinse la nivelul umpluturii, iar după doi ani de prelungiri, echipa mai bună a reuşit să se impună. România câştigă în faţa Bulgariei recunoaşterea europeană cu Indicaţie Geografică Protejată (IGP) a produsului „Plăcintă Dobrogeană”, după aproape doi ani de „opoziţie hotărâtă şi susţinută” din partea vecinilor de la sud de Dunăre. Ionuţ Diaconeasa, consilier în cadrul Direcţiei Generale pentru Afaceri…

Mai mult...

Ziua Pământului. Românii generează 100.000 de tone de deşeuri electronice pe an. Doar 35% sunt reciclate

Românii generează anual peste 100.000 de tone de deşeuri de echipamente electrice şi electronice (DEEE), ceea ce face din ţara noastră unul dintre cele mai poluate state europene, chiar dacă există ţări care produc cantităţi mult mai importante de deşeuri. Problema e că în România rata de colectare ajunge la 35%, în cele mai optimiste estimări, în condiţiile în care media europeană este de 45,9% la nivelul anului 2020, conform unui comunicat remis redacţieiş Cel mai des, românii reciclează maşini de de spălat (70,67%), iar cel mai greu se despart…

Mai mult...

Calendar istoric al judeţului Sălaj – 23 Aprilie

1865: se naşte Gheorghe Pop de Oarţa – avocat, politician, prefect de Sălaj S-a întâmplat în 23 aprilie 1564 – S-a născut William Shakespeare, cel mai mare dramaturg englez (m.03.05.1616). 1616 – A murit Miguel de Cervantes Saavedra, scriitor spaniol, poet, dramaturg, autorul celebrului roman “Iscusitul hidalgo Don Quijote de la Mancha” (n.29.09.1547). 1858 – S–a născut Max Planck, fizician german. În 1918 obţine Premiul Nobel pentru fizică (m.04.10.1947). 1894 – S-a născut scriitorul Gib I.Mihăescu (m.1935). 1913 – S-a născut scriitorul Emeric Deutsch. 1920 – S-a născut compozitorul Edmond Deda. 1922 – S-a născut scriitorul Pavel Chihaia. 1935 – S-a născut chimistul Zeno Simon; cercetări…

Mai mult...

Comisia de învăţământ a aprobat un amendament care dă posibilitatea exmatriculării elevilor, în situaţii grave

Comisia de învăţământ din Camera Deputaţilor a adoptat, un amendament la legile educaţiei naţionale, semnat de parlamentari de la PSD, PNL şi minorităţi, care prevede că exmatricularea beneficiarilor primari pe perioada învăţământului obligatoriu poate fi realizată numai în situaţii grave, în urma încălcării normelor de disciplină în spaţiul şcolar, informează news.ro. La dezbaterile din comisie participă şi ministrul Educaţiei, Ligia Deca. Amendamentul adoptat prevede că „exmatricularea beneficiarilor primari pe perioada învăţământului obligatoriu poate fi realizată numai în situaţii grave, în urma încălcării normelor de disciplină în spaţiul şcolar, în vederea…

Mai mult...

În Sălaj, programul încasărilor fiscale a fost realizat în totalitate

Instituţia Prefectului Sălaj a găzduit, vineri, şedinţa lunară ordinară a Comisiei de Dialog Social. Au fost prezentate noutăți privind legislația financiar-fiscală şi situația privind gradul de colectare a TVA la nivelul județului Sălaj. Potrivit şefului Administrației Județene a Finanțelor Publice Sălaj, Cornel Magyar, în anul 2022, programul de încasări de obligații fiscale repartizat județului Sălaj a fost realizat în proporție de 100,18 la sută. În ceea ce privește sursa TVA, situația programului și a încasărilor realizate în anul 2022 este următoarea: program încasări TVA – 221.960 de lei; realizări –…

Mai mult...

Viteza, principala abatere pe drumurile din Sălaj

Aproape 20 de conducători auto au fost amendați în doar câteva ore de polițiștii sălăjeni și clujeni, care au acționat pentru depistarea vitezomanilor. Vineri, 21 aprilie, în intervalul orar 10 – 13, pe sectorul de drum național 1 F, care tranzitează județul Sălaj, între localitățile Sâncraiu Almaşului şi Zalău,  polițiștii Serviciului Rutier Sălaj au acționat în paralel cu polițiștii Serviciului Rutier Cluj, cu radare dispuse în cascadă. Din cele 18 sancțiuni, cu amenzi în valoare de aproape 11.000 de lei aplicate în cele trei ore de acțiune în oglindă,  cele…

Mai mult...

Încă un drum de legătură între Satu Mare și Sălaj este modernizat

Lucrările de modernizare avansează pe drumul județean DJ 108R, care face legătura între localitățile Beltiug-Dobra-Hurezu-Bogdand-Hodod, până la limita cu județul Sălaj. Este unul dintre cele mai importante tronsoane rutiere aflate în modernizare, iar vicepreședintele Consiliului Județean Satu Mare, Oliviu Buzgău, a vizitat șantierul pe care se desfășoară lucrările. Progresele sunt vizibile: în localitatea Dobra se montează rigole carosabile; între Hurezu și intersecția cu DJ 196 se realizează rampele de acces la noul pod; în Bogdand se execută podețe transversale drumului județean, iar în Hodod se așterne stratul de balast stabilizat…

Mai mult...

Noua autospecială BMW a intrat în dotarea polițiștilor sălăjeni

Vești „bune” pentru vitezomanii din Sălaj. În dotarea Inspectoratului Județean de Poliție Sălaj au intrat două autospeciale BMW, mașinile fiind folosite deja în misiuni. Modelul dispune de un motor de doi litri, pe benzină, care produce aproape 200 de cai putere și poate atinge 230 de kilometri pe oră. Zilele trecute, polițiștii sălăjeni au acționat pentru reducerea numărului de accidente rutiere produse pe fondul nerespectării regimului legal de viteză, pentru combaterea conducerii cu viteză excesivă sau neadaptată la condițiile de drum și de trafic și pentru creșterea gradului de siguranță…

Mai mult...