Un elev șimleuan a câștigat Olimpiada Națională de Tehnologie

Olimpiada națională – Aria curriculara Tehnologii s-a desfășurat în perioada 10 – 13 aprilie 2023, la Călărași, pentru Domeniul Agricultură – Cultura plantelor și Domeniul Agricultură – Creșterea animalelor. Au participat elevi din clasa a XI-a și clasa a XII-a, din 25 județe. Mircea Ionuț Onet, de la Liceul Tehnologic „Ioan Ossian” din Șimleu Silvaniei, a obținut premiul I la disciplina „tehnician veterinar”. Coordonatorii elevului au fost prof. ing. dr. Gheorghina Preda și dr. vet. Peter Raimond Erdei. M. S.

Mai mult...

De ce nu vor scădea prețurile în perioada următoare

Nivelul prețurilor la toate produsele, dar în special la cele de bază, au crescut în ultima perioadă la niveluri record, astfel că inflația de peste 15% din statisticile oficiale este greu de crezut ca fiind cea reală, cel puțin populația o resimte ca fiind cu mult mai mare, deoarece cetățeanul percepe scumpirile la produsele de bază, adică la produsele pe care le cumpără zi de zi. În aceste condiții, când puterea de cumpărare a scăzut foarte mult, toată lumea se întreabă când vom reveni la prețurile dinaintea scumpirilor, mai ales…

Mai mult...

Prima reformă legislativă din istoria pensiilor private, confirmată. Lista marilor schimbări pentru 8 milioane de viitori pensionari

Autoritatea de Supraveghere Financiară salută decizia Curții Constituționale referitoare la respingerea obiecțiilor de neconstituționalitate, care au fost ridicate în ceea ce privește Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 174/2022 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul pensiilor, transmite un comunicat de presă. Măsurile de reformare a legislației din domeniul sistemului pensiilor private vizează, pe de o parte, o îmbunătățire a capacității de supraveghere a Autorității de Supraveghere Financiară în interesul consumatorilor, iar pe de altă parte consolidarea cadrului de reglementare. Reamintim că principalele modificări ale cadrului…

Mai mult...

O elevă de la CNS a obținut primul loc la Olimpiada Națională de Geografie

Maria Moldovan, elevă în clasa a IX-a la Colegiul Național „Silvania” din Zalău, a obținut premiul I la Olimpiada Națională de Geografie, eveniment educațional desfășurat zilele trecute la Pitești. La olimpiadă s-au întrecut peste 300 de elevi din întreaga țară, iar locul I i-a revenit Mariei, eleva CNS obținând 95,188 de puncte, potrivit Inspectoratului Școlar Județean Argeș. Olimpiada a inclus mai multe probe, iar după susținerea probelor, elevii au participat la drumeții și alte activități educaționale și de relaxare, totul într-un cadru natural deosebit. Informațiile ne-au fost furnizate de reprezentanți…

Mai mult...

Ministrul Educaţiei anunţă sancţiuni pentru părinţii care refuză să semneze contractul educaţional

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, anunţă că Legea învăţământului preuniversitar pe care o propune stabileşte sancţiuni pentru părinţii care refuză să semneze contractul educaţional cu şcoala, document prin care îşi asumă obligaţii în relaţia cu sistemul de învăţământ, conform News.ro. „Îndemn familiile să vorbească cu respect despre şcoală, cu respect despre cadrele didactice”, afirmă ministrul. „Dacă un copil are anumite limite la şcoală şi alte limite acasă, s-ar putea să fie un pic confuz vis-a-vis de ceea ce este permis şi ceea ce nu este permis. În Legea învăţământului preuniversitar am…

Mai mult...

Calendar istoric al judeţului Sălaj – 14 Aprilie

1760: se încheie construirea bisericii de lemn din Sîrbi   S-a întâmplat în 14 aprilie 1452 – S-a născut Leonardo da Vinci, pictor, sculptor, inginer şi arhitect italian renascentist (picturi: ”Mona Lisa”, ”Cina cea de Taină”) (m.02.05.1519). 1457 – Începutul domniei lui Ştefan cel Mare (1457-1504), în Moldova. 1574 – Victoria de la Jiliştea a lui Ioan Vodă cel Viteaz, domn al Moldovei (1572 –1574), împotriva turcilor. 1759 – A murit Georg Friedrich Händel, compozitor, organist şi violonist german, precursor al clasicismului muzical (n.23.02.1685). 1849 – Kossuth Lajos proclamă Ungaria stat independent, dar intervenţia habsburgică şi ţaristă duce la înăbuşirea…

Mai mult...

CULINARIA: PRĂJITURĂ CU CREMĂ DE LĂMÂIE (10 porţii)

Aluatul: zahăr 200 g, făină 200 g, ouă 6 bucăţi, praf de copt l plic, coajă de lămâie rasă. Crema: lapte 250 ml, gris l lingură, margarina 200 g, zahăr pudră 100 g, l lămâie. Se bat albuşurile spumă, se adaugă zahărul, treptat, apoi gălbenuşurile, unul câte unul, amestecând uşor. Când compoziţia a devenit ca o cremă, se încorporează praful de copt, diluat într-o lingură de lapte, coaja de lămâie şi, treptat, făină. Compoziţia se toarnă într-o tavă unsă cu unt şi presărată cu făină şi se coace la cuptor,…

Mai mult...

Noutăți numismatice: Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii

În conformitate cu prevederile Legii nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, începând cu data de 10 aprilie 2023, Banca Naţională a României a lansat în circuitul numismatic o monedă din argint cu tema Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii. Caracteristicile monedei sunt următoarele: Metal Argint Valoare nominală 10 lei Titlu 999‰ Formă rotundă Diametru 37 mm Greutate 31,103 g Cant zimțat Calitate proof   Aversul monedei prezintă turlele Catedralei Mitropolitane Ortodoxe și Palatul Culturii din Timișoara, stema României, inscripția „ROMANIA” în arc de cerc, valoarea nominală „10…

Mai mult...

Ce mănâncă oamenii din întreaga lume de Paşte

Pe măsură ce copacii încep să înflorească odată cu începutul primăverii, gândurile creştinilor din întreaga lume se îndreaptă spre Paşti. Paştele este un moment pentru cei care îl sărbătoresc să fie alături de familie, prieteni şi cei dragi, relatează businessinsider.com. În mod tradiţional, familiile mexicane petrec adesea Vinerea Mare mâncând capirotada, o budincă dulce acoperită cu sirop zaharat, diverse fructe, nuci şi un strat de brânză. Fanesca este o supă bogată servită în Ecuador în săptămâna dinaintea Paştelui. Conţine lapte, tărtăcuţe, dovleci, fasole, cereale, mazăre, porumb, ouă şi cod sărat.…

Mai mult...

Atenție, vopselele pentru ouăle de Paşte pot provoca boli grave!

În febra cumpărăturilor de Paşte nu ignorati etichetele, mai ales când este vorba de vopsea de ouă. Specialiştii unei asociaţii pentru protecţia consumatorilor au constatat că, de Paşte, ouăle se colorează cu E-uri. După ce au analizat 53 de produse, specialiştii au descoperit 22 de aditivi alimentari şi coloranţi. Majoritarea vopselelor au, în medie, câte cinci astfel de substanţe. Sunt şi produse unde numărul aditivilor este dublu. Cei mai utilizaţi aditivi alimentari folosiţi în vopseaua pentru ouă sunt acidul lactic şi azorubina, depistaţi în cazul a peste 60 la sută…

Mai mult...

Campanie de salubrizare la Jibou. Beneficiarii de ajutor social au strâns zeci de tone de gunoi

Mai multe acțiuni de salubrizare au fost organizate zilele trecute de Primăria Jibou, vizate fiind zone vulnerabile, cele unde au fost constatate probleme. Potrivit viceprimarului orașului Jibou, Vlad Pașcalău, o astfel de acțiune s-a desfășurat joi, 13 aprilie. Beneficiarii de ajutor social și funcționari din cadrul serviciilor locale de mediu au intervenit pentru curățarea văilor, acostamentelor, malurilor văilor, precum si o porțiune spre râul Someș. Depozitele de deșeuri identificate au fost înlăturate în întregime urmând ca gunoiul colectat să fie predat unui operator autorizat.

Mai mult...

Cei mai rapizi militari s-au întrecut la Zalău

Unii dintre cei mai rapizi militari de la garnizoane din regiune s-au întrecut la Campionatul militar de cros, competiție desfășurată pe Meseș, în pădurea de lângă municipiul Zalău. Pădurea Meseș a găzduit în perioada 11 – 12 aprilie Campionatul militar de cros, etapa pe Regimentul 69 Artilerie Mixtă ,,Silvania” Șimleu Silvaniei. Competiția s-a desfășurat în apropiere de municipiul Zalău, în pădurea Meseș și a constat în alergare pe distanța de zece kilometri la masculin și pe distanța de șase kilometri la feminin. Alergarea a avut loc pe un traseu variat…

Mai mult...