Ești lovit în trafic de un șofer cu RCA la Euroins. Trei metode prin care poți rezolva problema, chiar dacă service-ul refuză reparația

Societatea Euroins România, căreia Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) i-a retras autorizația de funcționare, avea în jur de 2,8 milioane de clienți asigurați RCA, la finalul anului 2022. Valabilitatea polițelor este de maximum trei luni de la deschiderea procedurii de faliment, în cazul în care deținătorul nu optează să o denunțe mai devreme și să încaseze de la Fondul de Garantare a Asiguraților(FGA) diferența de primă echivalentă cu perioada de valabilitate rămasă. Dacă sunteți șofer, cu siguranță vă întrebați zilele acestea ce trebuie să faceți în caz că sunteți lovit…

Mai mult...

Deputaţii au adoptat proiectul care instituie posibilitatea ca părintele să încaseze alocaţia pentru copii

Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul de lege pentru completarea art. 38 alin. (1) din Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice, precum şi pentru modifîcarea art. 4 alin. (1) din Legea nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, conform news.ro. Legea merge la promulgare. Proiectul are ca obiect de reglementare completarea art. 38 din Legea nr. 217/2003, precum şi modificarea alin. (1) al art. 4 din Legea nr. 61/1993, în sensul instituirii posibilităţii încasării alocaţiei de stat pentru copii de către părintele căruia i s-a încredinţat…

Mai mult...

Despre Sărbătorile Pascale: Știați că…

• … Paștele este considerat cea mai importantă sărbătoare a creștinătății, chiar dacă popularitatea sa n-o depășește pe ce a Crăciunului? • … Paște provine din limba ebraică (oficială în Israel), în care „pesah” înseamnă „trecere”? Amintește de trecerea evreilor prin Marea Roșie și eliberarrea lor de robia egipteană. • … Sinodul Ecumenic de la Niceea (oraș în Bitinia, Asia Mică; azi, Izmir, în Turcia), din anul 325 d. Hr., a stabilit ca Paștele să fie celebrat în prima duminică după Lună plină, care cade odată cu echinocțiul de primăvară…

Mai mult...

Zalăul, lovit de grindină

Avertismentele meteorologilor s-au adeverit. Cu puțin timp în urmă, grindina a lovit în mai multe zone din municipiul Zalău. Mai mulți cititori ne-au trimis imagini cu grindina care a căzut peste grădini sau terase. Ioan Hossu este inginer horticol și spune grindina înregistrată la Zalău poate distruge florile pomilor fructiferi sau grădinile de legume. „Nu a fost grindină mare, dar a fost deasă și de scurtă durată. Poate distruge florile pomilor sau legumele. Vedem că grindina e tot mai prezentă pe teritoriul județului nostru, sperăm că nu se va întâmpla…

Mai mult...

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care sunt acordate facilităţi şi drepturi suplimentare persoanelor cu dizabilităţi

reşedintele Klaus Iohannis a promulgat, legea prin care sunt acordate mai multe facilităţi şi drepturi persoanelor cu dizabilităţi, obligând autorităţile administraţiei publice să asigure accesul acestor persoane la cultură, sport şi turism şi să monteze în clădiri şi locuri publice adaptări specifice fiecărui tip de handicap, potrivit news.ro. Legea are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 448/2006 în vederea îmbunătăţirii cadrului legal existent în scopul reducerii inegalităţilor şi a excluziunii sociale a persoanelor cu dizabilităţi. Actul normativ promulgat de către şeful statului arată: „În cadrul procesului de…

Mai mult...

Masa de Paște: cât mâncăm, ce evităm, cum „reparăm”

Sărbătorile de Paşte reprezintă, ca în fiecare an, câteva zile care vin, pentru mulţi, după un post aspru, iar pentru toţi, zile încărcate de mese îmbelşugate şi dese. Toată lumea, indiferent de vârstă, ar trebui să consume la masa de Paște cantități moderate de alimente pentru a preveni afecțiunile digestive, întrucât preparatele tradiționale sunt consistente și destul de greu digerabile din cauza numărului mare de ingrediente folosite, dar mai ales din cauza modului în care acestea sunt combinate. Preparatele românești făcute în casă în perioada sărbătorilor sunt de obicei sănătoase…

Mai mult...

Calendar istoric al judeţului Sălaj – 15 Aprilie

1926: la Şimleu Silvaniei apare primul număr al ziarului „Poporul Sălăjean”, condus de Tănase Puşcă S-a întâmplat în 15 aprilie 1707 – S-a născut Leonhard Euler, matematician şi fizician elveţian (m.18.09.1783). 1762 – Prin decret imperial, semnat de împărăteasa Maria Tereza, se înfiinţează regimentele grănicereşti româneşti: I la Orlat şi II la Năsăud. 1765 – A murit primul savant rus de importanta mondiala, Mihail Lomonosov. A formulat legea conservarii materiei si a intuit–o pe cea a conservarii energiei. Este creatorul odei, ca specie literara, în literatura rusa si este considerat ca fiind unul dintre fauritorii limbii…

Mai mult...

Culinaria: Pulpă de porc la cuptor, cu șorici crocant și cremă de oțet balsamic

Ingrediente: – 1 pulpă de purcel de 2.5-3 kg sau 1 bucată de spată sau pulpă de porc, nu foarte grasă, cu tot cu șorici – saramură: 100 de grame de sare grunjoasă, 1 lingură de piper boabe, 1 căpățână mare de usturoi, 6-7 litri de apă – 2 cepe mari – 2 morcovi – țelină cât volumul unui ou obișnuit – 1 linguriță de ulei de măsline – 2 ramuri de rozmarin proaspăt – 1 linguriță de semințe de fenicul (sau alte condimente, după plac: chimen, coriandru sau un…

Mai mult...

Cât timp putem consuma în siguranţă ouăle roşii de la Paşte

Chiar dacă ouăle crude păstrate la frigider pot fi consumate în 4 – 5 săptămâni, durata de păstrare a ouălor fierte scade considerabil, acestea rezistând doar o săptămână în frigider. Ouăle fierte cu coajă rezistă doar o săptămâna în frigider, fără ca persoană care le consumă să rişte probleme de sănătate. În cazul în care coajă ouălor este înlăturată după fierbere, acestea rezistă în jur de cinci zile tot în frigider. Această recomandare este demnă de luat în seama mai ales de Paşte, când tindem să păstrăm o perioadă lungă…

Mai mult...

Remiză pentru fotbaliștii de la SCM Zalău

Stadionul Municipal din Sighetu Marmației a găzduit vineri, 14 aprilie, meciul de fotbal contând pentru etapa a 3-a a play-out-ului seriei a 10-a din liga III-a, dintre CSM Sighetu Marmației și SCM Zalău. Partida a fost arbitrată de Bogdan Florea din Piatra Neamț și s-a încheiat la egalitate, 0 – 0. Echipa din Zalău se menține pe locul 5 (locul 1 în play-out, cu 34 de puncte). Cealaltă echipă sălăjeană, Sportul Șimleu, a pierdut pe terenul celor de la Minerul Ocna Dej cu scorul de 3 – 0 și se…

Mai mult...

Un elev zălăuan a obținut premiul II la Olimpiada Națională de Muzică

Olimpiada Națională de Interpretare Vocală, Instrumentală și Studii Teoretice Muzicale clasele IX – XII s-a desfășurat anul acesta la Alba-Iulia, în perioada 10 – 14 aprilie 2023. La această competiție de cel mai înalt nivel, elevii Liceului de Artă „Ioan Sima” Zalău au reușit să obțină următoarele premii și mențiuni: – Tărău Antonio, clasa a IX-a – Clarinet – PREMIUL II – prof. coordonator, Popovici Emil/prof. corepetitor, Popovici Emilia; – Brumar Denisa, clasa a XII-a – Muzică vocală tradițională românească – MENȚIUNE – prof. coordonator, Seling Pop Rodica/prof. corepetitor, Cioban…

Mai mult...