În Sălaj, “Mamele minore – O poveste adevărată, care poate fi schimbată!”

Sala de sport din cadrul Școlii Gimnaziale din Dragu a găzduit, în cursul acestei săptămâni, o acțiune de informare, consiliere și educare privind fenomenul mamelor minore. Activitatea a fost inițiată de Grupul de lucru pentru gestionarea fenomenului mamelor minore la nivelul județului Sălaj, în cadrul proiectului “Mamele minore – O poveste adevărată, care poate fi schimbată!”. La întâlnire au participat elevii claselor a VII-a și a VIII-a din cadrul şcolii menţionate, alături de părinţii lor. După cum au explicat reprezentanţii Instituţiei Prefectului Sălaj, obiectivele acestui proiect sunt: identificarea cazurilor de mame minore la nivelul comunităților vulnerabile predispuse sărăciei și excluziunii sociale din comuna Dragu; sprijinirea mamelor minore identificate, în scopul integrării și a îmbunătățirii acesului la serviciile de bază constând în servicii sociale, servicii medicale, servicii educaționale; prevenirea maternității timpurii în comunitățile vulnerabile, prin informarea și creșterea gradului de conștientizare a gravității fenomenului, în rândul întregii populații rurale. Acest proiect a fost iniţiat în condiţiile în care România are aproape un sfert din mamele minore din Uniunea Europeană, în judeţul Sălaj comuna Dragu fiind una în care incidența cazurilor de mame minore este semnificativă. Parteneri în realizarea proiectului sunt: Instituția Prefectului Județului Sălaj; Inspectoratul Școlar Județean Sălaj; Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională Sălaj; Inspectoratul Județean de Poliție Sălaj; Direcția de Sănătate Publică Sălaj; Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sălaj; Asociația Comunelor din România – Filiala Sălaj; Primăria Dragu, județul Sălaj şi Școala Gimnazială Nr. 1 Dragu.

Numărul mamelor minore, în creştere

Potrivit evidenţelor Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Sălaj, în primele şase luni ale acestui an, 43 de minore au devenit mame, din care 15 sub vârsta de 15 ani. La nivelul județului Sălaj situaţia mamelor minore înregistrează o creştere în ultimii doi ani. O frecvență mai mare de apariție a sarcinii/naștere se observă la fetele din mediul rural, unde peste 50 la sută din cazuri provin din familii aflate în situaţii de risc respectiv: familii cu statut socio-economic deficitar, în care se consumă alcool sau dezorganizate. În acest sens, având în vedere creșterea din ultimii ani a numărului de mama minore în județ, Instituţia Prefectului Sălaj a constituit la finalul lunii iunie, prin ordin al prefectului Dari Toma, un grup de lucru  care gestionează acestui fenomen, cu accent pe partea de prevenţie şi consiliere a celor care ajung mame la vârste foarte mici.

2 Thoughts to “În Sălaj, “Mamele minore – O poveste adevărată, care poate fi schimbată!””

  1. Planifica neprevazutul

    O gramada de institutii si organizatii implicate teoretic dar pe fundalul unei informari eficiente lipseste cuvantul esential….contraceptia sau mult hulita educatie in materie…..Este tipic pentru actiunile ce bantuie spatiul mioritic ….la modul formal toti se ocupa …..dar a rezolva cu adevarat ceva sunt ori neprofesionisti ,ori mai grav prolifereaza idei discriminatorii vis-a-vis de mediul rural ,de familii dezorganizate….
    Incidenta crescuta a mamelor minore se datoreaza in cea mai mare parte lipsei unei informari corecte,coerente si a unor politici sanitare adecvate .

  2. Afrodita

    Educatia in materie de planificare familiala in toate tarile de pe glob cu deficit de medici de specialitate se face prin telemedicina ,contextul pandemic fiind o motivatie in plus ca aceste consultatii sa se faca la distanta .A existat o tentativa de a revigora legea sanatatii adaugandu-se la articolul 30 o serie de subarticole ce veneau in solutionarea practicii telemedicinei ,dar lucrurile s-au impotmolit pe parcurs…Educatia in domeniul contraceptiv prin telemedicina are o larga audienta pretudindeni ,in mod traditional fiind considerata vitala mai ales daca este conservata si intimitatea potentialului pacient ,ceea ce se poate asigura mai ales prin telemedicina .A aduna adolescentii sensibili in intimitatea lor si a -i supune unui tir educational neprofesionist ,de institutii ce nu au competenta necesara ,nu face decat sa le lezeze sentimentele si valorile umane cele mai delicate .Nu vrem din motive de pudoare falsa sa acceptam necesitatea educatiei contraceptive facuta coerent si profesionist dar trivializam prin actiuni institutionale relatiile cele mai delicate ale speciei umane .

Leave a Comment