Premiul Nobel pentru Literatură a fost acordat unui scriitor din Zanzibar

Pariurile şi calculele au fost, din nou, infirmate de realitate. Romancierul Abdulrazak Gurnah din Zanzibar este laureatul premiului Nobel pentru Literatură pe 2021, a anunţat Academia Suedeză. Gurnah, născut în 1948, a fost recompensat cu această distincţie pentru „abordarea fără compromisuri şi plină de compasiune a efectelor colonialismului şi a destinului refugiaţilor în prăpastia dintre culturi şi continente”, potrivit Academiei. Marile publicaţii ale lumii îl dădeau drept favorit pe celebrul scriitor japonez Haruki Murakami. Cu şanse era cotat şi Mircea Cărtărescu. Americanii Joyce Carol Oates şi Don DeLillo, canadiana Margaret Atwood, sirianul Adonis, francezul Michel Houellebecq, kenianul Ngugi Wa Thiong’o, mozambicanul Mia Couto, franco-rwandezul Scholastique Mukasonga erau şi ei destul de bine cotaţi, dar Academia a decis altceva. În domeniul literaturii, Alfred Nobel a încredinţat Academiei Suedeze misiunea de a recompensa în fiecare an „autorul celei mai remarcabile opere literare de inspiraţie idealistă”. În 2021, fiecare premiu Nobel va fi însoţit de un cec în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (1,1 milioane de dolari). Anul trecut, poeta americană Louise Gluck a fost laureata premiului. Numărul laureaţilor de până acum este de 117. Cel mai tânăr laureat a fost Rudyard Kipling, care a primit distincţia în 1907, la vârsta de 41 de ani, iar cel mai în vârstă, Doris Lessing, care a primit-o în 2007, la vârsta de 88 de ani. Niciun scriitor nu a primit premiul Nobel pentru Literatură de două ori.

Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa. www.bursa.ro

3 Thoughts to “Premiul Nobel pentru Literatură a fost acordat unui scriitor din Zanzibar”

 1. Anonim

  Cu șanse este cotat cărtărescu de unii de vreo zece ani și tot nu se lecuiesc de penibil. Ăștia nu pricep că nu se premiază mediocritatea din Ștefan cel mare. Oricum, criteriile de acordare sunt ff discutabile, sunt criterii politice și nu literare. Așa îmi explic de ce un mare talent precum Păunescu nici nu a intrat în discuție !

  1. x

   1. Să nu mergem după fentă, Păunescu a fost doar un versificator exaltat, militant al PCR și țuțăr al lui Ceaușescu.
   2. Pentru autor: nu există statul Zanzibar! (Wiki e la un clic distanță). Iar Gurnah locuiește din 1968 în Regatul Unit.

   1. Anonim

    Asta spuneam și eu, Nobelul pt literatură se dă pe criterii politice, Păunescu era, întradevăr, om de stânga !

Leave a Comment