3 Mai – Ziua Mondială a Libertății Presei

Ziua mondială a libertăţii presei a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU, în 1993, în urma unei recomandări adoptate la a XXVI-a sesiune a Conferinţei Generale a UNESCO. ONU a declarat ziua de 3 mai drept Ziua mondială a libertăţii presei pentru a aduce în atenţia publică importanţa şi necesitatea respectării libertăţii de exprimare, conform articolului 19 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului: „Orice om are dreptul la libertatea exprimării opiniilor; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum şi libertatea de a căuta,…

Mai mult...

Antrenorul Şimleului preia banca tehnică a Zalăului pentru meciurile de baraj

Mutare surprinzătoare pe banca tehnică a echipei SCM Zalău, formaţie ce a terminat returul pe locul secund, calificându-se la barajul pentru promovarea în Liga a II-a. Cu şase zile înaintea primului meci de baraj, în care va întâlni pe teren propriu CSO Cugir, conducerea clubului zălăuan a ajuns la o înţelegere chiar cu antrenorul celor de la Sportul Şimleu, George Zima. Cele două părţi au mai purtat astfel de tratative şi după plecarea antrenorului Marius Paşca, dar la acea vreme nu s-a ajuns la un numitor comun. „Cei de la…

Mai mult...

Calendar istoric al judeţului Sălaj – 3 Mai

1923: la Şimleu Silvaniei apare primul număr al ziarului „Plugarul”, condus de dr. Emil Lobonţiu   S-a întâmplat în 3 mai 1469 – S-a născut Niccolò Machiavelli, scriitor, om politic şi istoric, reprezentant ilustru al istoriografiei renascentiste (m.21.06.1527). 1494 – Cristofor Columb descoperă Jamaica. 1616 – A murit William Shakespeare, dramaturg, poet englez (n.23.04.1564). 1848 – Are loc marea Adunare Naţională de la Blaj, în cadrul căreia românii ardeleni au adoptat programul Revoluţiei române din Transilvania, „Petiţiunea Naţională”. 1891 – Se înfiinţează Fundaţia Universitară Carol I, actuala Bibliotecă Universitară. 1898 – S-a născut Golda Meir, om politic, prim–ministru al Israelului (1968–1974). A…

Mai mult...

Cum îngrijim mușcatele curgătoare tiroleze

Mușcatele curgătoare tiroleze (originare din zona Tirol, land federal din vestul Austriei sunt flori pe cât de spectaculoase, pe atât de ușor de îngrijit. În culori vii și bogate în flori ce se revarsă, mușcatele de Tirol sunt foarte apreciate de pasionații florile ornamentale. Despre mușcatele tiroleze trebuie să știți că deși par greu de întreținut, sunt rezistente la căldură și nu au nevoie de prea multă apă. În ultimii ani, mușcatele curgătoare pline de flori au încetat să mai facă parte exclusive din Tirol, Austria, ci înfrumusețează și casele și grădinile tot mai multor români, motiv pentru care specialiștii vă oferă un ghid de îngrijire a mușcatei curgătoare tiroleze.

Mai mult...