16 comune din Sălaj nu au medic de familie

La nivel naţional, din datele transmise comunicate de casele judeţene de asigurări de sănătate se constată existenţa unui număr de 212 localităţi din mediul rural fără medic de familie, în condiţiile în care 665 de posturi de medici de familie sunt vacante, este una dintre concluziile raportului prezentat ieri de Avocatul Poporului, cu privire la asistenţa medicală primară din mediul rural şi din zonele greu accesibile. „Există localităţi din mediul rural care nu au un medic de familie (din situaţia centralizată prezentată de Ministerul Sănătăţii, rezulta că, la sfârşitul anului…

Mai mult...

Cel mai important codice de legi apărut în Ţările Române în Evul Mediu, adjudecat la 11.000 de euro

„Îndreptarea legii”, cel mai important codice de legi apărut în Ţările Române în Evul Mediu, în anul 1652, a fost adjudecat la 11.000 de euro, zilele trecute, la licitaţia de artă sacră, inclusiv o selecţie de carte veche, organizată online de casa Artmark, potrivit Agerpres.ro. Cunoscut şi ca „Pravila cea Mare a Ţării”, codicele cuprinde „toată judecata arhierească şi împărătească”, destinată atât clerului cât şi mirenilor, adică poporului. Scrierea a fost tradusă din limba greacă, la Târgovişte, în tipografia domnitorului Matei Basarab. Exemplarul, cu ex-libris Maria Cantacuzino, nu este cunoscut…

Mai mult...

Calendar istoric al judeţului Sălaj – 2 Mai

1999: se pune piatra de temelie a Bisericii greco-catolice „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Zalău   S-a întâmplat în 2 mai 1519 – A murit Leonardo da Vinci, pictor, sculptor, inginer şi arhitect italian renascentist (picturi: ”Mona Lisa”, ”Cina cea de Taină”) (n.14.04.1452). 1772 – S-a născut Novalis (Friedrich Leopold von Hardenberg), poet romantic german (m.25.03.1801). 1859 – S-a născut scriitorul englez Jerome K. Jerome (m.14.06.1927). 1864 – A murit Giacomo Meyerbeer, compozitor, pianist şi dirijor german (n.05.09.1791). 1873 – A murit, la Hindelberg, Germania, Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al Principatelor Române; în timpul său au fost puse…

Mai mult...

Lumina din suflet

Poate în acest fel nu vom mai călca strâmb atât de des, pentru a cădea și a ne ridica din nou călcând și mai strâmb. Poate vom înțelege că cea mai mare satisfacție, indiferent cine suntem, este aceea că am făcut cât de mult bine am putut. Răul, fără ajutorul nostru, nu se descurcă niciodată. Lăsându-l fără acțiunea noastră, fără să-l hrănim și stimulăm, răul se oprește, pentru că până și el acceptă că acolo unde nu e dorit, nu are ce să caute. Să facem măcar o parte dintre toate acestea începând de acum

Mai mult...