Cum îngrijim mușcatele curgătoare tiroleze

Mușcatele curgătoare tiroleze (originare din zona Tirol, land federal din vestul Austriei sunt flori pe cât de spectaculoase, pe atât de ușor de îngrijit. În culori vii și bogate în flori ce se revarsă, mușcatele de Tirol sunt foarte apreciate de pasionații florile ornamentale. Despre mușcatele tiroleze trebuie să știți că deși par greu de întreținut, sunt rezistente la căldură și nu au nevoie de prea multă apă. În ultimii ani, mușcatele curgătoare pline de flori au încetat să mai facă parte exclusive din Tirol, Austria, ci înfrumusețează și casele și grădinile tot mai multor români, motiv pentru care specialiștii vă oferă un ghid de îngrijire a mușcatei curgătoare tiroleze.

Unde amplasăm mușcatele curgătoare tiroleze

Mușcata curgătoare sau tiroleză este ideală pentru jardinierele și ghivecele amplasate în exteriorul locuințelor. O duc cel mai bine la geam, fixate în afara pervazului sau pe balcoanele care îi permit să se extindă în jos. Mușcatele tiroleze se deosebesc de celelalte mușcate prin faptul că au flori mai mărunte, sub formă de steluțe. Acestea sunt grupate în buchete de mari dimensiuni care se revarsă. Mușcatele tiroleze iubesc soarele! Mușcatele sunt plante rezistente, iubitoare de lumină, astfel că ele se pot amplasa în locuri însorite unde se pot păstra și pe timpul verii caniculare. Pământul perfect pentru mușcatele curgătoare: dacă alegeți mușcatele curgătoare, aveți grijă ce pământ folosiți. Mergeți pe turbă, dar alegeți una care drenează foarte bine apa întrucât aceste plante nu tolerează umiditatea excesivă.

Îngrășăminte pentru mușcatele tiroleze

Fertilizarea mușcatelor se poate face și prin substrat, dar și prin apa de udat. Dacă mergeți mai ales pe fertilizarea lichidă, administrați îngrășământul în doze mici din aprilie și până în luna septembrie. La fertilizarea în substrat, aplicați un îngrășământ granulat care să se solubilizeze în timp și să-i asigure plantei necesarul de nutrienți. Udarea mușcatei curgătoare de Tirol. Mușcata tiroleză este rezistentă la secetă spre deosebire de mușcatele obișnuite cărora, în timp, încep să li se îngălbenească frunzele și să se scorojească. Totuși, tiroleza se poate uda, la nevoie, chiar zilnic, dacă floarea este poziționată în bătaia soarelui. Apa ce rămâne în farfuria ghiveciului, altfel riscați putrezirea rădăcinilor. Evitaţi udatul direct pe frunze şi cu apă prea rece sau încălzită prea mult la soare.

Cum stimulăm înflorirea mușcatei tiroleze

La mușcata tiroleză, stimularea înfloririi se poate face îndepărtând inflorescențele care s-au ofilit. Părțile uscate se rup întotdeauna de la baza punctului unde ele au început să se formeze, stimulând formarea de alte flori.  Înmulțirea Mușcatelor tiroleze se face fie prin semințe, fie prin butași. Dacă alegeți prima variată trebuie să știți că înainte de toate aveți nevoie de timp. Boli și tratamente la mușcatele curgătoare: putregaiul cenuşiu  este principala boală de care trebuie să vă păziția la mușcate. Se manifestă ca pete de culoare gri închis, pe spatele frunzelor şi apare din cauza excesului de umiditate. Musculiţa albă de seră și afidele sunt printre dăunătorii cei mai cunoscuși și totodată cei mai greu de eliminat. Se recomandă tratamente preventivă, la intervale de o lună, iar produsele specializate le găsiți în fitofarmacii.

Iernarea mușcatei tiroleze

Pe perioada iernii, la fel ca restul mușcatelor, și tiroleze trebuie protejate de frig. Iernarea mușcatelor tiroleze sau a celor curgătoare se face începând de toamna, de prin luna octombrie-noiembrie, în funcție de cât de repede scad temperaturile. Înainte de iernare, tijele plantei se scurtează la circa 10 cm lungime. În perioada iernii, mușcatele intră în repaus de aceea trebuie așezate într-un loc cu cât mai puțină lumină și la temperatură redusă – circa 10 grade Celsius.

 

Leave a Comment