Campionatul Mondial de Fotbal Fete 2023, Australia – Noua Zeelandă

ELVEŢIA – NORVEGIA 0:0 25 iulie, Wellington, capitala Noii Zeelande, ora 11, ora 20 ora locală, 90 Celsius, ploaie mocănească, să nu uităm că în emisfera sudică este iarnă Spectatori: 10.000 Brigadă de arbitri din Franţa-Ucraina, la centru Stephani FRAPART (Franţa) Cei doi antrenori INKA GRINDS (Elveţia şi HEGE RIISE (Norvegia) au folosit acelaşi sistem de joc 1-4-1-2-3, Elveţia în roşu la a doua participare, Norvegia, fostă campioană mondială. Norvegia joacă sub o mare tensiune, fiind nevoită să câştige pentru a nu se întorce prematur în Ţara Fiordurilor. Pentru Elveţia…

Mai mult...

Raftul cu carte: Cea mai bine vândută carte la Bookfest 2023

MOTTO: „O, ȚARĂ TRISTĂ, PLINĂ DE UMOR” (GEORGE BACOVIA) La ediția a XVI- a a Salonului Internațional de Carte „BOOKFEST 2023”, desfășurat în luna mai în capitală, cea mai bine vândută carte publicată la Editura Humanitas a fost cea intitulată „GAROAFE LA BORDEL”, scrisă de Radu Paraschivescu. Pe locul următor s-a situat Andrei Pleșu cu volumele „CAPODOPERE IN DIALOG” și „OCHIUL ȘI LUCRURILE”. Volumul „EXITUS”, semnat de Gabriel Liiceanu, directorul editurii, a ocupat locul al patrulea în preferința cititorilor-cumpărători. Faptul că scrierea lui Radu Paraschivescu a fost cea mai cumpărată…

Mai mult...

Parteneriatul dintre UBB Cluj-Napoca și Consiliul Județean va aduce beneficii sălăjenilor

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) va fi tot mai vizibilă la nivel de județ. În urma consultărilor avute cu reprezentanții Consiliului Județean și membrii autorităților locale s-a decis înființarea la Zalău a un Centru Academic UBB de Consultanță, Resurse și Servicii. Prin intermediul acestuia se dorește o mai bună pregătire la nivel de județ, prin programe moderne de licență și masterat, întărind astfel prezenta Universității pe meleagurile sălăjene. Se are în vedere o colaborare mai strânsă cu Centrul de Cercetări Biologice din Jibou, Spitalul Județean de Urgență Zalău dar și…

Mai mult...

Reducerea cheltuielilor bugetare, probă de responsabilitate politică

Alexandru Tamba Deficitul bugetar la 6 luni este de 2,34%, așa cum ne arată execuția bugetară pe perioada 1.01 – 30.06.2023. Atenție, vorbim de execuție bugetară, deci de venituri și cheltuieli realizate, nu estimate. De ce este necesară mențiunea? Pentru că am văzut că se vehiculează de către politicieni faptul că vor reduce cheltuielile bugetare prin tăierea a 200.000 de posturi, posturi care sunt vacante, astfel că se vor realiza economii de câteva miliarde de lei, pentru că ele ar fi fost bugetate, inducându-se ideea că sunt economii efective. Fals!…

Mai mult...

Se caută manager la Spitalul Județean de Urgență din Zalău

La ora actuală, la nivel de județ, sunt disponibile posturi importante în instituțiile publice. Vom face o scurtă trecere în revistă a celor care ne-au atras atenția și care sunt active la această dată. Spitalul Județean de Urgență din Zalău are nevoie de un manager. La Serviciul Județean de Ambulanță este nevoie de noi colegi pentru posturile: asistent medical generalist cu grad principal, asistent medical generalist, muncitor calificat, șofer de autosanitară. Se mai caută șofer de microbuz școlar la Primăria Mirșid și la Școala Gimnazială „Szikszai Lajos” din Șamșud. Cei…

Mai mult...

Super captură la nivel de județ. Polițiștii au confiscat sute de metri cubi de cherestea

În urma activităților derulate de polițiștii de la delicte silvice în perioada 24 – 25 iulie, aceștia au confiscat 289,97 de metri cubi de cherestea de rășinoase. Valoarea capturii este de peste 268.227 de lei. Pe baza neregulilor constatate în teren, oamenii legii au aplicat și trei sancțiuni contravenționale conform prevederilor Legii nr. 171/2010, în valoare totală de 19.000 de lei. Cu ocazia controlului din data de 24 iulie, s-a descoperit că o societate comercială din județul Cluj, cu sediul în localitatea Râșca, transporta cantitatea de 5,4 metri cubi de…

Mai mult...

Comuna Camăr îmbracă haine de sărbătoare

Concursuri culinare, degustări de produse locale, momente muzicale, spectacol folcloric, concurs de pălincă și nenumărate scene de umor, acestea sunt ingredientele sărbătorii comunei Camăr. Sărbătoarea va începe vineri seara, la ora 19, cu un concert de muzică creștină și se va încheia cu o discotecă în aer liber. Zilele comunei continuă sâmbătă dimineața cu prezentarea unor delicii culinare cu specific local: specialități și porc la rotisor. Toate produsele prezentate urmează să fie preparate de antreprenori din zonă, de localnici pasionați de gastronomia locală, dar și de voluntari. Evenimentul va începe…

Mai mult...

Școala Gimnazială din Pericei, câștigătoarea concursului național „Baterel, Eroul Reciclării”

În anul școlar 2022 – 2023 s-a derulat campania națională „Baterel, Eroul Reciclării”, organizată de Asociația Environ, în parteneriat cu Ministerul Educației și cu Asociația Sistemului Național de Reciclare a Bateriilor. Campania s-a adresat elevilor și profesorilor din toate ciclurile de învățământ, din mediul urban și rural. Programul educațional a fost structurat pe trei linii distincte: colectarea selectivă a deșeurilor electrice și a bateriilor uzate, lecții interactive despre reciclare și o serie diversă de provocări tematice pe teme legate de protecția mediului. În acest an, la programul de reciclare au…

Mai mult...

Calendar istoric al judeţului Sălaj: 27 iulie

1867: se naşte, la Şimleu Silvaniei, Cassiu Maniu – avocat, profesor universitar, gazetar, iniţiatorul Despărţământului Astra din Şimleu S-a întâmplat în 27 iulie 1793 – M. Robespierre a intrat în Comitetul Salvării Publice şi a devenit conducătorul acestuia. A organizat un regim de teroare urmărind să realizeze idealul său de democraţie bazat pe virtute : „fără virtute teroarea este înspăimântătoare, fără teroare virtutea este neputincioasă”. 1807 – Constantin Ipsilanti a fost înscăunat domn pentru a treia oară în Ţara Românească (27.07–16.08.1807). 1824 – S–a născut Alexandre Dumas–fiul, romancier şi dramaturg francez; romanul “Dama cu camelii” i–a…

Mai mult...

Cu mașini scumpe, dar fără dinți. Mii de sălăjeni au probleme grave cu dantura

Sălajul rămâne județul în care nu există centru public de urgență în stomatologie, iar toate cabinetele de profil sunt private. Știți ce înseamnă asta, nu? Pacientul se duce la doctor doar dacă are bani, acesta fiind și motivul pentru care mulți ajung să aibă o dantură cu mari probleme, aici fiind vorba inclusiv de tineri. Președintele Colegiului Medicilor Dentiști Sălaj, medicul stomatolog Corin Penciuc, a atras de nenumărate ori atenția asupra necesității înființării unei urgențe în stomatologie, o unitate care să funcționeze în baza unui contract încheiat cu Casa de…

Mai mult...

Vești bune pentru vârstnici: criza de bărbieri din Zalău a dispărut

Reprezentanții persoanelor vârstnice din județul Sălaj au sesizat în mai multe rânduri lipsa saloanelor de frizerie în care sunt asigurate și servicii de bărbierit. Problema a fost discutată și în ultima ședință a Comisiei de Dialog Social. Ca răspuns la sesizările vârstnicilor, un raport al Direcției de Sănătate Publică Sălaj arată că mai multe unități de frizerie asigură mai nou și servicii de bărbierit, un astfel de salon funcționând în apropierea Spitalului Județean de Urgență din Zalău. Vârstnicilor li s-a mai explicat că acestea sunt unități strict private și își…

Mai mult...

A dispărut spiritul civic. Aproape nimeni nu-și mai curăță șanțul din fața porții

Cursurile de apă blocate de vegetația netăiată, șanțurile colmatate din cauza mizeriei sau a intervențiilor neautorizate, canalele de scurgere a apei lăsate de izbeliște, acestea sunt câteva dintre cauzele care stau la baza producerii de inundații la sat, atunci când plouă torențial. Oficialii Instituției Prefectului Sălaj le-au solicitat reprezentanților Administrației Județene de Îmbunătățiri Funciare să manifeste o atenție sporită și să intervină acolo unde este cazul pentru deblocarea canalelor existente la nivel de județ, pentru prevenirea inundațiilor. Într-un raport ANIF prezentat astăzi în ședința Colegiului Prefectural Sălaj se arată că…

Mai mult...