Aspartamul este un „posibil cancerigen”, dar rămâne sigur consumat cu moderaţie

Îndulcitorul asrtificial aspartamul este un „posibil cancerigen”, dar rămâne sigur pentru consum în limitele deja convenite, au transmis surse din Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Hotărârile sunt rezultatul a două grupuri de experţi OMS separate, dintre care unul semnalează dacă există vreo dovadă că o substanţă este un pericol potenţial, iar celălalt care evaluează cât de mult risc prezintă acea substanţă în viaţa reală. Aspartamul este unul dintre cei mai populari indulcitori din lume, folosit in produse de la băuturile dietetice Coca-Cola la guma de mestecat Extra. Într-o conferinţă de…

Mai mult...

Calendar istoric al judeţului Sălaj – 16 Iulie

1889: se naşte Nicodim Cristea, primar al Zalăului, prefect al Sălajului, preşedintele „Astrei” sălăjene S-a întâmplat în 16 Iulie 1264 – Prima menţiune documentară a oraşului Bistriţa. 1544 – Filip Moldoveanul a tipărit la Sibiu „Catehismul românesc”, prima carte tipărită în limba română. 1723 – S-a născut Sir Joshua Reynolds, pictor portretist, întemeietorul şcolii engleze de pictură din secolul al XVIII-lea (m.23.02.1792). 1857 – A murit Pierre Jean de Béranger, poet şi şansonetist francez ale cărui cântece s-au bucurat de o mare popularitate în epocă (n.19.08.1780). 1902 – S-a născut actriţa americană Barbara Stanwyck („Pe drumul sălbatic”, „Crimă pasională”) (m.20.01.1990).…

Mai mult...

Accident între Șărmășag și Chieșd. Trei oameni au ajuns la spital

Un grav accident de circulație a avut loc sâmbătă dimineața între localitățile Șărmășag și Chieșd. Un zălăuan de 77 de ani, în timp ce conducea un autoturism, a pierdut controlul mașinii, care a părăsit drumul și s-a lovit de un copac. În urma impactului, conducătorul auto și două femei aflate în autoturism au suferit leziuni ușoare. Toate cele trei persoane au fost transportate la spital. Polițiștii derulează o anchetă pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor în care s-a produs incidentul.

Mai mult...

Nori negri deasupra micilor proprietari și a microîntreprinderilor

Alexandru Tamba Da, în condițiile României proprietăți de 500.000 euro nu înseamnă că ești mare proprietar. Spun asta în condițiile în care guvernanții noștri s-au gândit să impoziteze cu 1% proprietățile care cumulat depășesc valoarea de 500.000 euro, adică un impozit anual de 5.000 euro! Dacă proprietățile respective nu produc venituri, acest impozit înseamnă, de fapt, o expropriere. Să mă explic: o familie care are un apartament în care locuiește și care, după o muncă de o viață, a reușit să-și mai cumpere unul pe care-l închiriază, să zicem, cu…

Mai mult...