RAFTUL CU CARTE: Andrei Pleşu despre prima lui dragoste

MOTTO: „O carte care te inițiază cum să privești și să vezi/să înțelegi artele vizuale: pictura și sculptura” (Octavian Guțu) Lui Andrei Pleșu (n. 1948, scriitor, eseist, filozof, estetician, istoric al artei, publicist…) i-au apărut în anul 2023 două lucrări: „CAPODOPERE ÎN DIALOG” și „Ochiul și lucrurile”. Andrei Pleșu a abvsolvit Facultatea de Arte Plastice, secția de istoria și teoria artei la Universitatea din București, domeniu în care își va lua și doctoratul. O perioadă a fost și lector universitar la Academia de Arte Plastice din București. Așadar, prima lui…

Mai mult...

Spațiile comerciale situate pe strada Unirii se vor aproviziona altfel timp de 12 zile

Primăria Zalău a emis recent o informare care îi vizează, în mod direct, pe agenții comerciali care-și desfășoară activitatea pe strada Unirii, în centrul orașului. Pe fondul lucrărilor care se vor efectua la amenajarea zonei Raiffeisen Bank – BRD, în perioada 17 – 28 iulie, în cadrul proiectului de investiții „Pietonizare strada Unirii”, aprovizionarea spațiilor comerciale vizate se va face doar prin parcarea Business Center Zalău. Totodată, autoritățile au mai emis următoarele recomandări: tonajul maxim admis în zonă este de două tone, iar tranzitarea parcării se va face până la…

Mai mult...

Doi tineri zălăuani, cercetați penal pentru folosirea unui card bancar găsit întâmplător

Polițiștii au identificat doi tineri de 18 și 21 de ani care sunt bănuiți că au folosit un card bancar pe care l-au găsit întâmplător. Potrivit cercetărilor efectuate, polițiștii bănuiesc că tinerii au și accesat, în mod ilegal, sistemul informatic bancar, realizând în data de 10 iulie mai multe operațiuni financiare. Cardul bancar a fost pierdut de o femeie din Zalău și a fost găsit de cei doi tineri, care și l-au însușit fără niciun drept. Pentru documentarea întregii eventuale activități infracționale a persoanelor în cauză, polițiștii continuă cercetările sub…

Mai mult...

Calendar istoric al judeţului Sălaj – 14 Iulie

1947: este arestat, la Tămădău, Iuliu Maniu, urmând a fi condamnat la muncă silnică pe viaţă S-a întâmplat în 14 Iulie 1223 – Ludovic al VIII-lea devine rege al Franţei după moartea tatălui său, Filip al II-lea. 1582 – A apărut „Palia de la Orăştie” – prima traducere românească a vechilor cărţi biblice „Geneza” şi „Exodul”, tipărită la Orăştie de meşterul-tipograf Şerban, fiul diaconului Coresi, şi diaconul Marian. 1602 – S-a născut Jules Mazarin, cardinal şi om politic francez (m.09.03.1661). 1700 – A fost semnat Tratatul de pace de la Constantinopol între Rusia şi Turcia, prin care Marea…

Mai mult...

Grevă japoneză la Registrul Comerțului Sălaj

Sindicatul Angajaţilor din cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (SAONRC), afiliat la Federația PUBLISIND și la Blocul Național Sindical, protestează împotriva inechităților salariale și a discriminării salariaților din cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) față de celelalte categorii de angajați din familia ocupațională „justiție”. Monica Pietriș – președintele SAONRC ne-a declarat că la această acțiune participă și Sălajul. Laura Eugenia Vădan – Directorul ONRC Sălaj ne-a confirmat că a fost înștiințată cu privire la greva japoneză care urmează să aibe loc săptămâna viitoare, în perioada 17 – 21 iulie.…

Mai mult...

Zvonoteca

# E bine că se lucrează în Zalău, dar important este și cum se lucrează. De zile bune stă un ditamai gropoiul în mijlocul unui drum din Dumbrava Nord. Nu tu semnalizare, nu tu nimic. Țara lui papură vodă e asta, garantat. Pot pica pruncii liniștiți în gropile gropilor. Îi pasă cuiva? Le sugerăm conducătorilor și purtătorilor de cămăși apretate să îmbrace un tricou lejer și să mai iasă în teren, pe teren, la verificări și controale. # Zice-se că la o instituție importantă din municipiu e control cu iz…

Mai mult...

Cunună uriașă de grâu, găzduită de o biserică din Sălaj

Are câteva zeci de kilograme, este lungă de cel puțin patru metri și a fost realizată în urmă cu mai bine de o jumătate de secol. Cununa de grâu din Biserica Reformată din localitatea Petrinzel este unică probabil în România prin dimensiuni și vechime, a fost agățată de tavanul bisericii și pare un candelabru uriaș. Localnicii povestesc că această cunună a fost realizată de săteni ca simbol al belșugului, al hărniciei și bunei înțelegeri din micul sat situat la marginea Sălajului, în comuna Almașu. Periodic, cununa este curățată atent de…

Mai mult...

Unde mergem?

Vineri 14.07.2023 • Planetariu (Cinematograful Scala) – Călătoria unui foton prin spaţiu, timp şi minte – ora 16.30 • Film – Transformers: Ascensiunea bestiilor, Cinematograful Scala – ora 16.30 • Film – Piloții de raliu, Cinematograful Scala – ora 17 • Festivalul Internațional de Folclor pentru Românii de Pretutindeni „La Fântâna Dorului” – Parada portului, cântecului şi jocului popular românesc, spectacol susţinut de formaţiile participante, Şimleu Silvaniei, Parcul Cetăţii – ora 17.30 • Planetariu (Cinematograful Scala) – Out There – The Quest for Extrasolar Worlds – ora 18.30 • Film…

Mai mult...

Mituri. Pe vremea lui Ceaușescu…

Daniel Săuca Și, totuși, nu e așa de rău în România… Nu ar fi adevărat nici mitul că nu mai exportăm ca pe vremea lui Ceaușescu: „Valoarea exporturilor de bunuri din România a crescut din 1991 până în prezent de 26 de ori. Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, la un an de la căderea comunismului, exportam produse de 3,5 miliarde de euro” (panorama.ro). Cârcotașii vor replica: să ne uităm ce exportăm și de către cine… Și, totuși. Nu ar fi chiar adevărat nici mitul că nu se mai construiește…

Mai mult...