Bursa de acțiuni din România depășește performanțele burselor europene în 2023

(Sursa imagine – https://unsplash.com/photos/dBI_My696Rk)

Într-un an marcat de performanțe robuste pe piețele globale, bursa de valori din România a reușit să se distingă, depășind multe dintre contrapartidele sale europene în 2023. O combinație de performanțe corporative puternice și mișcări strategice ale jucătorilor cheie de pe piață au susținut sentimentul investitorilor, propulsând piața românească către noi înălțimi.

Performanță Corporativă Puternică

Înainte de a ne arunca în principalele motive ale performanței stelare a pieței românești în 2023, este esențial să întrebăm: „Care este rolul bursei de acțiuni?” Bursa de valori joacă un rol vital în economia de piață liberă, facilitând schimbul de titluri de valoare între cumpărători și vânzători, oferind astfel o piață. Aceasta ajută companiile să strângă capital și investitorii să facă investiții care conduc la acumularea de avere.

Acum, să trecem la performanță. Unul dintre principalii motori ai performanței stelare a pieței românești în 2023 a fost rezultatele robuste înregistrate de companiile listate la Bursa de Valori București (BVB). Majoritatea indicilor de acțiuni românești au încheiat sesiunile pe verde, cu Transport Trade Services, un transportator de marfă, conducând pachetul printre acțiunile blue-chip. Acest rally a dus la o creștere a rulajului total pe acțiuni al BVB, care a ajuns la aproximativ 37,05 milioane de lei (8,2 milioane dolari/7,5 milioane euro).

Mișcări Strategice Pe Piață

Pe frontul strategic, 2023 a văzut companiile românești făcând incursiuni îndrăznețe pe piața internațională de capital. Un astfel de exemplu este Banca Comercială Română (BCR), care a debutat pe piața internațională de capital cu o emisiune de obligațiuni verzi senior non-preferate 4NC3 de 700 de milioane de euro. Aceasta este cea mai mare emisiune senior din istoria oricărui emitent financiar sau corporativ din România. Veniturile din această emisiune de obligațiuni sunt destinate proiectelor de energie regenerabilă, reflectând o schimbare globală către investiții durabile.

Piața Românească Vs Piețele Europene

 În comparație, piețele bursiere europene au arătat o creștere moderată, investitorii confruntându-se cu o serie de probleme, inclusiv preocupări privind creșterea globală și incert titudine politică. Deși au existat câștiguri modeste în DAX-ul Germaniei și FTSE 100 al Regatului Unit, CAC 40 al Franței a rămas în mare parte neschimbat.

Mai mult, piețele europene se confruntă cu schimbări în peisajul lor de tranzacționare. De exemplu, bursa paneuropeană Euronext intenționează să lanseze un nou serviciu de tranzacționare „dark” până în al patrulea trimestru pentru a concura cu băncile în tranzacționarea off-exchange.

În același timp, Comisia Europeană și-a majorat prognozele de inflație pentru zona euro, ceea ce a condus la îngrijorări că Banca Centrală Europeană ar putea continua cu creșterile de rate, ceea ce ar putea afecta creșterea.

Care sunt factorii care au cauzat această performanță?

Performanța bursei de valori din România a fost cauzată de mai mulți factori, dintre care cei mai importanți sunt următorii:

  • Se așteaptă ca economia țării să crească cu aproximativ 5.2% în 2023, o creștere similară cu cea a anului 2023, anume de 4.8%.
  • Îmbunătățirea economiei țării are la bază factori similari cu cei menționați anterior și care afectează în mod direct bursa de acțiuni. Mai exact, este vorba despre investiții puternice, creșterea numărului de exporturi și o creștere semnificativă la nivelul cererii de tip intern. Mai exact, se consumă mult și se exportă mult, factori esențiali dezvoltării economice adecvate.
  • Consumul și exportul semnificativ duc, evident, și la creșterea profiturilor realizate de către afaceri și corporații. Din moment ce România este, în parte, casa multor corporații recunoscute la nivel global, este de la sine înțeles de ce acestea se bucură de fonduri din plin. Aceste creșteri din toate punctele de vedere duc la un sentiment cât se poate de plăcut în rândul investitorilor – atât locali, cât și străini.
  • Conform statisticilor, investițiile străine în România au crescut cu peste 20% în ultimul an. Acest lucru ajută, parțial, la îndepărtarea dificultăților cauzate de o economie internă care pare că stă locului în ultimii ani, după cum s-ar spune. Ce-i drept, investițiile externe sunt unul dintre motivele principale pentru care bursa de acțiuni din România reușește să prezinte performanțe excepționale la nivel european.

Popularitatea trebuie și ea luată în calcul

Este evident faptul că astăzi există mai mulți investitori la nivel local decât acum 2-5 ani. Acest lucru se datorează unei popularități crescânde a acestui domeniu – anume investițiile. Astfel, nu mai există o vârstă sau o mentalitate necesară pentru a începe să investești. Oricine dorește să beneficieze de pe urma schimbărilor din cadrul bursei de acțiuni poate investi într-o companie locală chiar astăzi.

Acesta este un alt motiv pentru care bursa de acțiuni din România are performanțe din ce în ce mai bune – numărul în permanență crescând de investitori activi pe piață.

Concluzie

În concluzie, performanța superioară a bursei de valori din România față de omologii săi europeni în 2023 este rezultatul unei combinații de performanțe corporative solide, mișcări de piață strategice și popularitate în creștere printre comercianți și investitori. În timp ce piețele europene s-au confruntat cu preocupări privind creșterea globală și incertitudinea politică, piața românească și-a folosit punctele forte pentru a obține o creștere impresionantă. Privind înainte, mișcările strategice ale companiilor precum BCR indică un viitor promițător pentru piața românească, în special în domeniul investițiilor durabile.

 

 

One Thought to “Bursa de acțiuni din România depășește performanțele burselor europene în 2023”

  1. […] (Sursa imagine – https://unsplash.com/photos/dBI_My696Rk) Într-un an marcat de performanțe robuste pe piețele globale, bursa de valori din România a reușit să se distingă, depășind multe dintre contrapartidele sale europene în 2023. O combinație de performanțe corporative puternice și mișcări strategice ale jucătorilor cheie de pe piață au susținut sentimentul investitorilor, propulsând piața românească către noi înălțimi. Performanță Corporativă Puternică Înainte de a ne arunca în principalele motive ale performanței stelare a pieței românești în 2023, este esențial să întrebăm: „Care este rolul bursei de acțiuni?” Bursa de valori joacă un… Citeste mai mult […]

Comments are closed.