CĂTĂLIN PREDOIU: „În magistratură se va intra, ca regulă, doar prin examen”

Ministrul Cătălin Predoiu, a declarat, la Palatul Victoria, despre legile justiţiei, aflate pe agenda şedinţei de Guvern, că sunt fundamentale pentru cariera judecătorilor şi procurorilor, funcţionalitatea instanţelor şi a parchetelor noastre dar şi a CSM, garantul independenţei justiţiei, potrivit Constituţiei, iar dacă aceste proiecte vor vedea lumina tiparului Monitorului Oficial, în magistratură se va intra, ca regulă, doar prin examen. În plus, spune ministrul, temerea că legile aduc atingere caracterului obligatoriu al deciziilor CCR este nejustificată, relatează News.ro. Ministrul Justiţiei a afirmat că legile justiţiei „sunt fundamentale pentru cariera judecătorilor…

Mai mult...

9.879 beneficiari de pensii de serviciu, în această lună

Numărul de beneficiari de pensii de serviciu a fost, luna aceasta, de 9.879 (plus 15 faţă de luna anterioară), cei mai mulţi, respectiv 4.763, fiind beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), arată Agerpres. În cazul beneficiarilor Legii 303/2004 s-a înregistrat şi cea mai mare pensie medie de serviciu, de 21.102 de lei, din care 19.747 lei cota suportată din bugetul de stat, iar 4.160 de lei din bugetul asigurărilor sociale de stat. Potrivit CNPP, de Legea nr.…

Mai mult...

Schimbarea regulilor în ceea ce priveşte arhivarea statelor de salarii

În conformitate cu prevederile Legii contabilităţii nr. 82/1991, respectiv prevederile Ordinului nr. 2634/2015 privind documentele financiar-contabile, statele de salarii trebuie păstrate pe o perioadă de 50 de ani. Raţiunea din spatele acestei reguli este de protecţie a angajatului, în sensul în care, această perioadă de 50 de ani să poată fi suprapusă cu perioada în care o persoană se află în câmpul muncii. Astfel, datorită faptului că perioada de păstrare a acestor documente este atât de mare, o persoană fizică poate, la un moment dat, să solicite angajatorului curent /…

Mai mult...

O femeie din Jibou, dispărută fără urmă

O sălăjeancă din orașul Jibou a dispărut de la domiciliu la mijlocul lunii iulie, iar de atunci este de negăsit. Pe femeia de 41 de ani o cheamă Korosi Ili Sunita, a dispărut pe data de 15 iulie, are 1,60 metri, 45 de kilograme, păr negru și ochi căprui. Nu există informații despre îmbrăcămintea pe care o purta la momentul dispariției. Cetăţenii care pot furniza orice informaţii în legătură cu această persoană sunt rugaţi să contacteze cea mai apropiată unitate de poliţie sau să apeleze numărul de telefon 112.

Mai mult...

Atunci când tupeul își face de cap

Fotografia pe care vi-o prezentăm vorbește de la sine, nu mai are nevoie de prezentare. Se întâmplă în zona centrală a Zalăului, orașul în care zălăuanii care stau la curte își parchează mașinile în drum, pe drumul și așa îngust, dar asta nu le sare în ochi stimabililor de la Poliția Locală. Zalăul este orașul unde parcarea de la Spitalul Județean de Urgență are mai tot timpul zeci de locuri libere, iar în fața Casei Armatei, pe drum, se parchează la greu pentru că așa suntem noi și pentru că…

Mai mult...

Guvernul majorează premiile sportivilor

Performanţele de excepţie obţinute de sportivii autohtoni în această vară au sensibilizat autorităţile, care au decis să umble la cuantumul premiilor financiare. Premierul Nicolae Ciucă a anunţat majorarea cu 50% a premiilor sportivilor români care au obţinut performanţe la competiţiile internaţionale. Şeful Executivului a precizat că decizia va fi pusă în practică la următoarea şedinţă de Guvern. Premierul a spus, în cadrul la ceremoniei de acordare a unor distincţii sportivilor români care au obţinut performanţe la competiţiile internaţionale, că speră ca performanţa să îi inspire şi pe guvernanţi să performeze:…

Mai mult...

Nemulțumiri la Liceul Tehnologic „Voievodul Gelu” Zalău

Reprezentanții Liceului Tehnologic „Voievodul Gelu” sunt nemulțumiți de o eventuală mutare a chiriașilor din blocul C3 în internatul unității de învățământ. Directorul școlii, profesoara Rodica Costache, ne-a declarat că internatul unității de învățământ a fost gândit pentru a găzduit elevi, nicidecum familii cu copii, pentru că lipsa unui control al cazării ar putea cauza mari probleme inclusiv în privința utilizării instalației electrice a imobilului. Oficialii școlii speră că proiectul de hotărâre care va fi suspus dezbaterii în ședința de consiliu local din 25 august va fi retras de pe ordinea…

Mai mult...

Fostul șef al IPJ Sălaj – Marius Mihăilă, reclamat de sindicaliștii din poliție

Sindicaliştii reclamă „abuzurile comise asupra personalului din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări, delegările/misiuni abuzive dispuse, lipsa pontării” susţinând că şeful de la IGI, pe care îl poreclesc „Lukaşenko”, şi-a ameninţat subalternii. SNPPC solicită conducerii MAI să „ancheteze de urgenţă” activitatea şefului de Inspectoratul pentru Imigrări, chestorul de poliţie Marius Florin Mihăilă. „Motivul îl constituie, în primul rând, abuzurile comise asupra personalului din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări, delegările/misiunile abuzive dispuse, lipsa pontării (ca să nu spunem pontările care nu corespund realităţii), ceea ce naşte suspiciuni rezonabile de abuz în serviciu, fals în înscrisuri,…

Mai mult...

Patru sălăjeni au furat aproape 900 de litri de motorină

Hoții nu au limite nici în Sălaj. Patru bărbați sunt acuzați de polițiști că au furat sute de litri de motorină din utilaje utilizate în construcții. Cei patru au fost depistați zilele trecute, iar acum sunt cercetați penal. Polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Sânmihaiu Almașului au efectuat trei percheziții domiciliare în comunele Sânmihaiu Almașului și Hida, într-un dosar de furt de motorină din utilaje de construcții. Polițiștii au fost sesizați de către șeful unei firme de pază cu privire la faptul că în perioada 8 – 16 august, persoane necunoscute…

Mai mult...

Regal folcloric în Sălaj

Sălajul va găzdui în perioada 2 – 4 septembrie a 46-a ediție a Festivalului internațional de folclor „Ecouri Meseșene”, eveniment organizat de Consiliul Județean Sălaj și Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj și considerat cel mai longeviv festival folcloric sălăjean. În prima zi a festivalului, începând cu ora 18, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Zalău vor urca Atelierul de Joc Popular Zalău,  Ansamblul Folcloric „Kipra” din Bulgaria, Ansamblul „Terbete” al Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Ansamblul folcloric „Dor Transilvan” din Cluj-Napoca, Ansamblul…

Mai mult...

Deficitul de medici riscă să pună probleme și centrelor de permanență din Sălaj

Un nou regulament privind organizarea și funcționarea centrelor de permanență riscă să cauzeze dificultăți și anumitor unități medicale din Sălaj. Potrivit noului regulament, centrele de permanență vor trebui să aibă șapte medici sau cinci doctori în anumite situații, iar asigurarea unui asemenea număr de medici în unele centre din județ va fi dificilă, cred autoritățile sanitare. Potrivit noului regulament, centrele de permanenţă funcţionează cu minim șapte posturi de medic şi cu cel puțin cinci posturi de asistent medical. Prin excepție, în situaţia în care în mediul rural nu se poate…

Mai mult...

Calendar istoric al judeţului Sălaj: 24 august

1997: la Hereclean este dezvelit bustul lui Mihai Viteazu, creaţie a sculptorului Iosif Şepşi S-a întâmplat în 24 august 1752 – A început, în Ţara Românească, domnia lui Matei Ghica, fiul lui Grigore al II-lea Ghica ( până în iunie 1753); în timpul domniei lui în Moldova (1753-1756) s-a redactat “Cronica Ghiculeştilor”. 1787 – A izbucnit un nou război ruso-austro-turc. Teritoriul României devine teatrul operaţiunilor militare. Austriecii ocupă mănăstirile Sinaia, Cozia şi Tismana. 1789 – Proclamarea libertăţii presei, în timpul Revoluţiei Franceze. 1820 – A murit scriitorul, filosoful şi istoricul Ion Budai Deleanu („Ţiganiada”, „Trei viteji”, „Scrieri lingvistice”)…

Mai mult...