Darurile deşertului – Calea uitată a spiritualităţii creştine

Cartea Darurile Desertului este cu adevarat purtatoarea unei tipsii pline cu povesti despre darurile duhovnicesti din care parintii de la Muntele Athos se impartasesc zi de zi, ca efect si reverberatie a faptului ca si-au deschis vietile si inimile catre lucrarea plina de har a Rugaciunii lui Iisus. Cu aceasta carte, Markides reuseste sa coboare invataturile atonite din manastirile de la Sfantul Munte pana in casele noastre. Traditiile rasaritene stravechi de purtare si inchinare in acord cu valorile ortodoxe se aseaza, prin invataturile pline de dragoste de oameni ale parintelui Maximos, in proximitatea…

Mai mult...

Zălăuanul David Anton a reuşit cel mai rapid knockout la o gală de kickboxing de la Satu Mare

Detaşat pentru o perioadă de timp la Bucureşti, David Anton a revenit acasă în acest an, fiind angajat în cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Sălaj. În timpul liber practică kickboxingul, pregătindu-se la sala colegului său din Jibou, Alex Bîgi, plutonier major în cadrul IJJ Sălaj. Deşi a fost nevoit să facă o pauză destul de lungă atât din cauza pandemiei de Covid-19, cât şi din motive personale, David Anton a revenit cu odorinţă la fel de mare de afirmare, iar la finalul săptămânii trecute a ieşit în evidenţă în cadrul…

Mai mult...

„Respectați pe cei care au stat pavăză credinței!”

Un eveniment deosebit a avut loc duminică, 27 iunie, la Fizeș, în curtea bisericii, și anume sfințitea crucii aparținând mormântului preotului greco-catolic Petru Codeus, care a slujit aici peste un jumătate de veac (1876-1928). Preotul greco-catolic Petru Codeus a fost membru de seamă al „Despărțământului Crasna” al Astrei și notar districtual în Valcău. Înnoirea mormântului a fost realizată de către urmașii preotului Codeus, la inițiativa strănepotului dr. Liviu Gârbea. La eveniment au participat descendenți ai preotului Codeus, printre care s-au numărat medicul Liviu Gârbea, europarlamentarul Cristian Terheș, fizicianul Aurel Chiș,…

Mai mult...

Calendar istoric al judeţului Sălaj – 28 Iunie

1798: Guberniul Transilvaniei recunoaşte jurisdicţia separată a oraşului Zalău faţă de comitatul Solnocul de Mijloc S-a întâmplat în 28 iunie 1476 – S-a născut Papa Paul al IV-lea (m.1559). 1491 – S-a născut Henric al VIII-lea, rege al Angliei (m.1547). 1635 – Guadelupa devine colonie franceză. 1651 – Începe bătălia de la Beresteczko dintre Polonia şi Ucraina, cea mai mare bătălie din secolul al XVII-lea. CALENDAR CREŞTIN: • Ortodox: Aducerea moaştelor sf. mucenici, doctori fără de arginţi Chir şi Ioan; Sf. mucenic Papia • Greco-catolic: Aducerea la Roma a moaştelor sfinţilor Ciril şi Ioan, medici fără plată (în 412) • Reformat:…

Mai mult...

Ce înseamnă să joci responsabil la păcănele. Regulile „de aur” ale jucătorilor de succes

Dintotdeauna, jocurile de noroc au reprezentat o formă de distracție și de socializare. Companie bună, atmosferă plăcută și un strop de adrenalină- suficient pentru o după-amiază liberă sau pentru o seară reușită. Totuși, pariurile și păcănelele nu trebuie să acapareze tot timpul pasionaților. Și nu trebuie să se transforme într-un stil de viață. Sunt mulți jucători profesioniști care nu au ajuns niciodată în pragul dependenței pentru că și-au păstrat echilibrul în joc. Vestea bună este că astăzi jucătorii care simt că nu își pot păstra acest echilibru pot primi ajutor…

Mai mult...

Căldură mare, mon cher!

Căldură mare de se topeşte asfaltul. Toată lumea transpiră, dar alţii ceva mai mult. Cum ar fi un fost ministru, care dă cu subsemnatul pe la DNA. Alţii sunt pe acolo în calitate de martori. Zic ei. Am mai văzut în trecut pe unii care au intrat martori şi au ieşit acuzaţi. Dacă au mai ieşit. Că tot veni vorba despre această instituţie, în ultima vreme nu a mai fost bau-bau pentru politicieni. Iar pe căldura şi concediile astea, numai chef de lucru nu e pe acolo. A asudat preşedintele…

Mai mult...