„Respectați pe cei care au stat pavăză credinței!”

Un eveniment deosebit a avut loc duminică, 27 iunie, la Fizeș, în curtea bisericii, și anume sfințitea crucii aparținând mormântului preotului greco-catolic Petru Codeus, care a slujit aici peste un jumătate de veac (1876-1928). Preotul greco-catolic Petru Codeus a fost membru de seamă al „Despărțământului Crasna” al Astrei și notar districtual în Valcău. Înnoirea mormântului a fost realizată de către urmașii preotului Codeus, la inițiativa strănepotului dr. Liviu Gârbea. La eveniment au participat descendenți ai preotului Codeus, printre care s-au numărat medicul Liviu Gârbea, europarlamentarul Cristian Terheș, fizicianul Aurel Chiș, dar și mulți credincioși din sat. „Mulțumesc Celui de Sus că mi-a dat șansa să mi se împlinească un gând și un vis”, a spus doctorul Liviu Gârbea în alocuțiunea sa, evocând figura străbunicului său, Petru Codeus, preot greco-catolic timp de 56 de ani în localitățile Sălățig, Lăpușul Unguresc, Lozna și Fizeș. Cel mai bun prieten al preotului greco-catolic Petru Codeus din Târgu Lăpuș a fost preotul ortodox din localitate, împreună preocupându-se de școala și credința românilor. Preotul ortodox Sorin Vasile Neaga ne amintește de „frățietatea” existentă între preoții celor două biserici naționale, dovadă stând cercetările sale despre preotul greco-catolic Petru Codeus, dar și găzduirea evenimentului dedicat celui mai longeviv preot din  Fizeș.  „Cum să nu-i mulțumesc acestui brav preot care la vârsta de 35 de ani poate vorbi și despre biblie și cărțile sfinte, și despre preoție, dar poate să discute și despre Nietzsche, Kant, Engels, Nichifor Crainic și alte persoane care au determinat momente și evenimente în istorie? Părintele Sorin Vasile Neaga a obținut tot ce s-a putut din arhivele parohiei, din cele județene și din alte arhive, documente legate de acest nume”, a afirmat doctorul Gârbea. În finalul cuvântării, strănepotul preotului Codeus i-a îndemnat pe tinerii prezenți să-și respecte înaintașii: „Văd aici fețe mai tinere în curtea bisericii. Respectați-vă trecutul, neamurile, morții, eroii, căutați-le urmele și aduceți-i între noi, în acest sat! Pentru că ei au fost stâlpii satului, ai credinței, ai bisericii, indiferent de confesiune. Spunea Maniu: ˂Un popor, care nu-și respectă morții și nu le cultivă memoria, nu are nici trecut, nu are nici viitor˃. Respectați-i pe toți cei care au stat pavăză la credință indiferent de confesiune!”

Prezent la sfințirea noii cruci de mormânt, europarlamentarul Cristian Terheș, a mărturisit că participând la slujbă în biserică a retrăit din clipele în care se ruga aici atunci când era copil. „Vă învit când intrați în biserică să priviți asupra ușilor împărătești. Este o icoană care mi-a rămas în memorie. Icoana îl reprezintă pe Isus coborât de pe cruce. Dintre mulți ucenici și apostoli pe care i-a avut sunt foarte puțini care au rămas să-l coboare de pe cruce”. De profesie preot greco-catolic, Cristian Terheș a accentuat rolul bisericii în perioade de grele încercări pentru românii ardeleni: „Biserica mereu a pledat pentru recunoașterea  drepturilor și libertăților fundamentale ale fiecărui om. Drepturi care decurg nu din faptul că cineva într-un parlament a votat să avem aceste drepturi, ci din acela că noi suntem creați după chipul și asemănarea lui D-zeu. Și chiar păcătoși fiind Hristos s-a jertfit pe cruce pentru noi ca fiecare să fim liberi. Aceasta a fost credința, idealul pentru care a luptat părintele Codeus în Fizeș. Venind duminică de duminică la biserică, văzând icoana Mântuitorului pe cruce, oamenii au știut că sunt chemați să fie liberi. Cei dinaintea noastră, mulțumită mai ales preoților, chiar dacă nu au avut libertăți civile, să voteze, să aibă pământ, să meargă în instanță să-și apere drepturile, venind duminică de duminică la biserică, și-au păstrat credința, au aspirat că într-o zi vor fi liberi. Din acest motiv au și luptat pentru Unire”. De asemenea, Cristian Terheș l-a felicitat pe preotul Sorin Vasile Neaga pentru toată lucrarea pe care o face la Fizeș și a îndemnat fizeșenii la păstrarea credinței strămoșești: „Astăzi pentru că mulți și-au pierdut credința, nemaiavând un reper, își creează ei înșiși idoli. Fiecare dintre noi dacă privim la trecutul nostru, la cine ne-a dat această credință,  ne dăm seama care este scopul nostru în viața. Să dați această credință fiilor, nepoților dumneavoastră!”

Date biografice – Petru Codeus potrivit cercetărilor realizate de preotul ortodox Sorin Vasile Neaga

S-a născut în anul 1847 în localitatea Halmășd, județul Sălaj, din părinții Ile Codeus și Maria Moșincat. A fost hirotonit preot la Blaj de către mitropolitul Ioan Vancea în anul 1872. La 25 ianuarie 1876 este numit la Fizeș de către episcopul Michael Pavel al Gherlei. A lucrat ca preot 56 de ani, dintre care 52 în Fizeș și 4 ani în Sălățig, Lăpușul Unguresc și Lozna. A avut gradația profesională 4, cea mai înaltă acordată preoților. În anul 1873, în Lăpușul Unguresc făcea parte din comitetul de conducere a școlii din parohia sa, ocupând funcția de bibliotecar. A fost notar districtual, în Districtul Valcău. A fost membru al Despărțământului Crasna al Astrei alături de alți preoți din satele vecine:  Ilie Călăuz ( Crasna), Dragoș Valentin ( Peceiu), Flonta Grațian (Meseșenii-de-Sus), Iuhaz Nicolae (Marin),  Oltean Ioan (Pria), Orian Aurel (Cizer),  Sima Laurențiu (Sâg), Vasile Sabo ( Stârciu), Paul Nodiș (Mal), Teodor Vaida (Bănișor), avocat Victor Deleu  (Șimleu Silvanie). În 4 decembrie anul 1928 Petru Codeus moare,  fiind înmormântat în curtea bisericii din Fizeș.

Tia Sîrca

Leave a Comment