Cum depozităm și aranjăm cel mai bine încălțămintea

Lipsa spațiului este un lucru real pentru oricine, indiferent că are o casă pe trei etaje sau o garsonieră. Este de-a dreptul surprinzător să afli că lucrurile tale încăpeau fără probleme într-o singură cameră, dar par că sub nicio formă nu încap într-un apartament de 3 camere. Și asta este la fel și cu cele ce încăpeau perfect în 3 camere și acum nu mai încap într-o casă de 3 ori mai mare.

Pe lângă faptul că lucrurile par să nu încapă niciodată într-o casă se adaugă la noul curent minimalist legat de aranjarea casei. Există companii la ora actuală care au deveni celebre pentru că se ocupă de reorganizarea casei sau doar a dulapului cu haine și încălțăminte.

Chiar dacă ai doar câteva perechi de încălțăminte, cu siguranță ai pantofi cu toc și fără toc, și balerini și sandale, adidași, teniși, cizme și ghetuțe. Una dintre problemele cele mai mari ale unui dulap sau dressing o reprezintă ordonarea încălțămintei pentru că aceasta pare că nu îți găsește niciodată locul.

Mai jos găsești cele mai bune sfaturi pentru a reuși să ordonezi cât mai bine și eficient orice tip de încălțăminte.

Ce facem înainte de depozitare?

Înainte de a stabili cum și în ce fel este mai bine să aranjăm încălțămintea în dulap sau în casă va trebui să facem un pas obligatoriu. Toată încălțămintea va trebui spălată și/sau curățată, dar și eventual tratată în funcție de instrucțiunile producătorului și de materialul din care este confecționată.

După curățare și spălare trebuie să ne asigurăm că pantoful este perfect uscat. Nu băgați în dulap sau cutie un pantof care este ud, chiar dacă vi se pare că e un pic umed. Oricât de mică ar fi umezeala aceasta poate predispune la formarea mucegaiului și apoi nu puteți decât să îi aruncați.

În cazul în care aveți perechi de pantofi din piele întoarsă sau din piele un pic mai pretențioasă, înainte de a îi pune deoparte, de ai depozita pentru o perioadă mai lungă tratează piele cu soluții speciale pentru ca aceștia să fie protejați.

Mergi pe verticală, nu pe orizontală

Atunci când trebuie să depozităm mai multe perechi de pantofi una dintre cele mai mari greșeli pe care o facem cu toții este că le aranjăm una lângă alta și alegem acele spații ce ne rămân libere prin dulapuri, cuiere sau dressing-uri. Acest tip de aranjare și depozitare pare comod, dar este greșit din două puncte de vedere principale: astfel aranjată încălțămintea va ocupa mai mult spațiu, iar în plus va fi și mult mai greu de găsit.

Cea mai bună modalitate este să rezervi un spațiu special pentru depozitarea încălțămintei, iar acesta să fie unul care să se întindă pe verticală și nu pe orizontală. Vei reuși astfel să pui mult mai multe perechi de încălțăminte și să ai și o viziune clară asupra lor atunci când vrei să alegi o pereche potrivită pentru purtat. Acest tip de aranjare te va feri de o altă greșeală frecventă, și anume punere unei perechi peste alta. Această „stratificare” a încălțămintei nu face altceva decât să strice ambele perechi și nu oferă cu adevărat un spațiu suplimentar.

Alege variante alternative în locul pantofarelor

Pantofarele sunt bune pentru a aranja încălțămintea, dar nu toate modelele sunt potrivite tuturor tipurilor de încălțăminte. Cizmele sunt foarte greu de depozitat aici, dar de multe ori chiar și pantofii cu tocuri. Astfel o idee foarte bună este să folosești sisteme de etajere sau dulăpioare utilizate pentru organizarea casei în locul pantofarelor. Acestea sunt de obicei compartimentate în mod foarte util cu răftulețe micuțe pe care se pot pune cu ușurință perechile de pantofi. Mai mult, foarte multe companii producătoare de mobilă oferă acest tip de corpuri cu etajere reglabile. Astfel vei putea să înalți unele pentru a depozita cizmele. Pentru a putea face loc mai multor perechi de pantofi pe aceste rafturi sau etajere o soluție foarte bună este să așezi fiecare pereche de pantofi astfel: un pantof cu fața și unul cu spatele. Acest tip de aranjament este inspirat practic din felul în care încălțămintea este ambalată de fabrică în cutia originală.

Folosește cutii transparente cu capac sau coșuri

O altă variantă de aranjare a încălțămintei în afara cumpărării unui corp de tip etajeră este să bagi fiecare pereche de încălțăminte în cutii transparente de depozitare. Este important ca acestea să aibă și capac pentru a le putea pune una peste alta. Puteți folosi și cutii mate, dar este mult mai bine să vedeți exact ce pereche de pantofi să scoateți din cutii, decât să mergeți pe ghicite. Dacă totuși varianta de a la depozita în cutii mate este mai potrivită pentru tine, atunci soluția ar fi să le etichetezi în așa fel încât să îți dai seama despre ce pereche e vorba în fiecare.

O altă variantă ar fi coșurile acelea din rafie sau material textil. Acestea sunt potrivite pentru însă pentru papucii de casă, sandalele sau pantofii din material textil.

Folosește umerașe

Există două tipuri de încălțăminte ce se pot organiza cu ajutorul umerașelor: papucii și sandalele de vară și cizmele. Marele avantaj al acestui tip de aranjament este că ele se pot agăța pe o bară specială, fără să fie nevoie să le așezi în rafturi sau cutii.

Poți modifica umerașele de sârmă, acelea simple obișnuite, de cele pe care le primiți la spălătorie. Aduceți cele două brațe înspre interior și îndoiți-le apoi în jos. Ulterior agățați sandalele și papuceii de stradă pe acestea.

Pentru cizme puteți folosi umerașele pentru pantaloni pentru a prinde carâmbul cu cleștișorii aceștia. Aveți însă mare grijă ca acei clești să nu aibă protecție de material deasupra, altfel vor zgâria pielea cizmei. Pentru cizme există și niște cleme speciale pentru prinderea acestora. Le veți găsi probabil la magazinele specializate în organizarea casei, dar și la cele mai ieftine precum Jumbo sau Pepco.

Organizează în funcție de anotimp și utilizare

Pentru ca felul în care organizezi încălțămintea să fie cât mai folositor pentru tine a trebui să te gândești la două aspecte importante: care sunt perechile mai des folosite și în ce anotimp te afli.

Cumpără o tăviță pentru încălțăminte și așeză-o în holul casei pentru a sigura transferul încălțămintei. Aici vei putea păstra acele perechi pe care le folosești în permanență într-o anumită perioadă de timp, iar tot aceasta va asigura spațiul în care vei putea pune încălțămintea purtată pe ploaie, noroi sau zăpadă. După uscare, o vei putea spăla și pregăti pentru depozitare.

Creează două etajere sau zone pentru încălțăminte, una pentru sezonul curent și una pentru sezonul următor. În felul acesta zonele de depozitare vor fi mai mici, iar tu vei ajunge mai ușor la cele pe care le porți doar sezonier (precum sandalele sau cizmele).

Organizarea casei poate să îți dea multe bătăi de cap, iar atunci când întreaga familie deține nenumărate pereche de pantofi, cizme, adidași și sandale este posibil chiar să ți se pară o misiune imposibilă. Sfaturile de mai sus chiar dacă nu sunt urmate 100% te vor ajuta prin a îți arăta direcțiile spre care să te îndrepți, pe care apoi să le adaptezi situației și spațiului tău.

Leave a Comment