Noutăți filatelice: Anotimpuri în pictura românească

Romfilatelia pune la dispoziția colecționarilor o emisiune alcătuită din patru timbre şi două plicuri „prima zi” menită să promoveze arta plastică românească și pictori consacrați, remarcați ca maeștri ai picturii. Tema emisiunii „Anotimpuri în pictura românească” prezintă pe timbre reproducerile a patru tablouri: Iarna (ulei pe pânză) de Theodor Aman, Peisaj cu pom şi oi de Nicolae Grigorescu, Peisaj din Câmpulung Muscel de Iosif Iser, Crângul verde de Ștefan Luchian. Minicolile emisiunii, realizate într-o grafică originală model „tablou de expoziție”, adaugă la imaginile mărcilor poștale reproducerea a patru creații picturale…

Mai mult...

Examenul teoretic pentru permisul auto poate fi susținut oriunde în țară

În data de 13 martie, Klaus Iohannis a promulgat legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, care prevede că examenul teoretic pentru obţinerea permisului de conducere poate să fie susținut oriunde în ţară, nu doar în localitatea de domiciliu. Prin această schimbare s-a dorit eliminarea timpilor mari de aşteptare a candidaților de la promovarea examenului teoretic până la participarea la examenul practic de obţinere a permisului de conducere, precum și creşterea responsabilităţii instructorilor auto pentru pregătirea viitorilor conducători auto. De…

Mai mult...

Zeci de elevi participă la olimpiada județeană de geografie

Potrivit calendarului stabilit de Ministerul Educației, olimpiada județeană de geografie va avea loc în data de 17 martie. În spațiul public au apărut mai multe controverse și discuții legate de faptul că s-a decis ca examinarea să aibă loc de la ore diferite, clasele IX – XIII urmând să susțină examenul de la ora 9, iar elevii de la clasa a VIII-a începând cu ora 13. Secretarul de stat Florian Lixandru a declarat că această decizie a fost luată „pentru a asigura accesul copiilor calificați la mai multe olimpiade, etapa…

Mai mult...

Locuri de muncă 13.3.2024

*** SC AVRIL SRL angajează INSTALATORI pentru instalaţii sanitare şi termice/HVAC. Avantaj: Autorizaţie ANRE; Experienţă în instalaţii sanitare, termice şi limitare/stingere incendiu. CV-urile se depun la sediul punctului de lucru din Zalău, str.Valea Miţii nr.2/A sau e-mail: avril@avril.ro. Telefon 0723 710 941. *** SC EURO-ACTIV SRL angajează conducători auto profesionişti, posesori de atestat ADR (transport bitum). Curriculum vitae se depune la sediul societăţii din Zalău, bd. M. Viteazu nr. 53/A (în spatele benzinăriei OMV) sau e-mail: office@bitum.ro Informaţii la telefon 0744 771279. *** CLIO GROUP angajează economist. Așteptăm CV-urile la…

Mai mult...

E oficial, centralele de apartament vor fi interzise și în România

În data de 12 martie, Parlamentul European a adoptat „Directiva privind schimbările climatice”, care interzice centralele termice de apartament până în anul 2040. Având în vedere noile directive, „statele membre trebuie să adopte măsuri pentru a decarboniza sistemele de încălzire și a elimina treptat combustibilii fosili din instalațiile de încălzire și răcire, obiectivul fiind eliminarea completă a centralelor termice pe bază de combustibili fosili până în 2040. Subvenționarea centralelor individuale pe bază de combustibili fosili va fi interzisă începând din 2025. Va fi în continuare posibil să se acorde stimulente…

Mai mult...

OECD ne pune oglinda în față. Nu arătăm prea bine, iar recomandările pe termen scurt, mediu și lung sunt dure

În ultimul raport al OECD, situația economică și socială din România nu arată prea bine, cel puțin așa rezultă din concluziile acestui raport. Deși politicienii români vor să ne convingă că suntem ,,tigrii” Europei, totuși lucrurile nu stau tocmai așa. Este adevărat, am avut creștere economică peste media U.E., respectiv 2% în 2023, de asemenea se prevede 3,1% în 2024 și 3,5% pentru anul 2025, dar asta se datorează în special faptului că venim de foarte jos, pe de o parte, iar pe de altă parte, principalul factor de creștere…

Mai mult...

A comis trei infracțiuni în trafic

Polițiștii au oprit pentru control în trafic, în data de 12 martie, un autoturism condus între localitățile Almașu și Fildu de Jos de un bărbat de 50 de ani, din localitatea Huedin. În urma verificărilor s-a constat că cel care se afla la volan a comis trei infracțiuni: conducerea fără permis a unui autoturism neînmatriculat și cu număr fals de înmatriculare. Pentru faptele sale, clujeanul s-a ales cu un dosar de cercetare penală.

Mai mult...

Ionuț Dârjan poate fi viitorul manager al Casei Municipale de Cultură Zalău

În momentul în care prima etapă de concurs pentru ocuparea poziției de manager al Casei Municipale de Cultură Zalău nu a avut un câștigător desemnat, iar Rodica Pop Seling nu a mai acceptat să asigure interimatul până la găsirea unui candidat potrivit, Primăria Zalău a căutat soluții pentru ca activitatea instituției să poată merge mai departe. Așa a ajuns dirijorul Ionuț Dârjan să fie desemnat pentru a asigura managementul interimar. Activitățile în care este implicat îl recomandă pentru a ocupa această poziție cât și pentru a deveni manager cu drepturi…

Mai mult...

O altfel de conferință susținută de Camelia Burghele la Centrul de Cultură și Artă Sălaj

Sala „Porolissum” a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj va găzdui miercuri, 20 martie 2024, ora 18, conferința „Cool și fancy: love forever. Sărbătorile iubirii pentru țărani, orășeni și generația Z”, susținută de etnologul Camelia Gurghele. Argumentul unui astfel de eveniment este mai mult decât interesant. Potrivit Cameliei Burghele, satul tradițional folosea două „instrumente culturale” – calendarul și sărbătoarea – pentru o corectă punere în relație a omului cu divinitatea și cu mersul lumii; sărbătorile de primăvară celebrau dragostea, dar nu atât erotismul modernității, cât nevoia de facere…

Mai mult...

Calendar istoric al judeţului Sălaj – 13 Martie

1934: la Zalău se înfiinţează Şcoala Ţărănească S-a întâmplat în 13 martie 1741 – S-a născut Iosif al II-lea, împărat al Austriei (1764-1790), fiul reginei Maria Theresa (m.21.02.1790). 1848 – Începutul revoluţiei burgheze în Austria. Răscoala populară din Viena. 1865 – S-a născut fizicianul Dragomir Hurmuzescu, membru al Academiei Române. A pus bazele învăţămîntului electrotehnic românesc şi a realizat, în 1925, primele experienţe de radio din ţara noastră (m.31.05.1954). 1881 – S-a născut actorul Tony Bulandra (m.05.04.1943). 1881 – A murit Ţarul Alexandru al II-lea, împăratul Rusiei între 1855 şi 1881 (n.29.04.1818). 1887 – S-a născut generalul Gheorghe Mihail. Militar de carieră,…

Mai mult...

Sălăjenii sunt invitați la spectacol

Consiliul Județean Sălaj, Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj și Casa de Cultură a Sindicatelor din Zalău organizează marți, 19 martie 2024, începând cu ora 18, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Zalău, producția de primăvară a claselor de folclor. Este vorba despre elevi din secțiile de folclor ale Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj. Participă Orchestra de tineret „Rapsozii Sălajului”, Ansamblul folcloric „Meseșul Junior”, secția maghiară a Școlii Populare, Orchestra Școlii Populare de Arte și Meserii, Atelierul de Joc Popular și clasele de dansuri…

Mai mult...

Cornelia Silaghi, viața în slujba animalelor și pasiunea pentru muzica bisericească

Cântă în corul bisericii, urmează lecții de Canto, și-a dorit să studieze medicina umană, dar a ajuns un cunoscut medic veterinar, iar asta datorită pasiunii și implicării în nobila misiune de salvare și îngrijire a animalelor. Medicul veterinar Cornelia Silaghi are o poveste aparte. Este o „moroșancă” autentică, dar a lăsat Maramureșul pentru un sălăjean alături de care și-a întemeiat familia și a pus bazele activității sale profesionale. Pe Cornelia am întâlnit-o acum doi ani. Organizasem împreună cu Dan și Andrei o ieșire în teren, pentru a strânge gunoaiele aruncate…

Mai mult...