Laternenfest aduce zâmbete și bucurii la Școala Gimnazială ,,Mihai Eminescu’’

Activitățile dedicate toamnei continuă la Școala Gimnazială ,,Mihai Eminescu’’ din Zalău. Joi, 10 noiembrie, a avut loc un eveniment inedit, Laternenfest, marcat de elevii școlii noastre de la secția germană. Sărbătoarea a fost așteptată cu drag de elevi și dascăli, încărcată, după cum ne-am obișnuit an de an, cu aceeași emoție și bucurie. Laternenfest este sărbătoarea dedicată Sf. Martin, cel care, în tradiția germană, și-a împărțit mantia cu un om sărac pentru a-l ajuta să treacă mai ușor peste anotimpul rece. Emoțiile au apărut în urmă cu o săptămână, când…

Mai mult...

Record: cel mai cald octombrie european din istorie

Recordurile în materie de climă cad unele după altele cu o repeziciune uluitoare. Totul merge în sus când e vorba de temperatură. Luna trecută a fost cea mai caldă lună octombrie înregistrată vreodată în Europa, a anunţat Serviciul Copernicus privind schimbările climatice (C3S), după o vară marcată de temperaturi record. Temperaturile medii au fost „cu aproape 2 grade Celsius peste perioada de referinţă 1991-2020”, a precizat Copernicus într-un comunicat. Serviciul european, care nu dispune de înregistrări comparabile înainte de perioada 1991-2020, anunţase deja că vara anului 2022 a fost cea…

Mai mult...

RAFTUL CU CARTE: Istoria artei

autor: E. H. Gombrich În lumea întreagă, cititorii de toate vârstele şi de toate tipurile au văzut în prof. Gombrich un adevărat maestru care îmbină cunoaşterea şi înţelepciunea cu talentul unic de a-şi exprima deschis dragostea profundă pentru operele de artă pe care le descrie. Istoria artei îşi datorează popularitatea caracterului direct şi simplu al scrierii, precum şi priceperii autorului de a expune o naraţiune clară. Scopul său este acela de „a aduce o oarecare ordine, o anumită claritate în mulţimea de nume proprii, date şi stiluri care complică puţin…

Mai mult...

Noutăţi numismatice: 100 de ani de la încoronarea de la Alba Iulia a Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria

Monedă Aur Valoare nominală: 500 lei; Metal: Aur 999/1000; Greutate: 31,103 grame; Dimensiune: diametru 35 mm; Margine: netedă; Calitate: proof; Tiraj Maxim: 1000; Avers: reprezentarea după o imagine de epocă a Catedralei Încoronării de la Alba Iulia, inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, stema României, valoarea nominală „500 LEI” și anul de emisiune „2022”. Revers: portretele și semnăturile Regelui Ferdinand I și Reginei Maria, inscripția circulară „INCORONAREA DE LA ALBA IULIA” și inscripția latentă „100 ANI”. Monedă Argint Valoare nominală: 10 lei; Metal: Argint 999/1000; Greutate: 31,103 grame; Dimensiune: diametru…

Mai mult...

Sălăjeanul Alex Bologa, medaliat cu bronz la Campionatul Mondial de Judo

Alexandru Bologa, sportivul originar din Derşida, a impresionat din nou la o competiţie internaţională rezervată paralimpicilor. Deşi a rămas complet nevăzător de la vârsta de 7 ani, Bologa a demonstrat, de-a lungul anilor, că are o ambiţie „de fier”, practicând judo-ul şi obţinând o serie de rezultate remarcabile în acest sport. Sportivul se pregăteşte la Centrul Olimpic de la Cluj, participând la Grand-Prix-uri internaţionale, la Campionate Europene şi Mondiale, chiar şi la două ediţii a Jocurilor Paralimpice, unde a obţinut două medalii de bronz. A urcat şi pe podiumul Europenelor…

Mai mult...

Comunicat de presă

Comunicat de presă Data publicării: 10 Noiembrie 2022 Finalizarea implementării proiectului  “Creșterea eficienței energetice a Palatului Administrativ Zalău”   Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, în calitate de Autoritate de Management, Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest, în calitate de Organism Intermediar pentru Programul Operațional Regional 2014-2020 și Instituția Prefectului – Județul Sălaj, în calitate de Beneficiar, au semnat Contractul de finanțare nerambursabilă nr. 3170/23.11.2018, pentru proiectul „Creşterea eficienţei energetice a Palatului Administrativ Zalău”. Obiectivul general al proiectului constă în transformarea Palatului Administrativ – Zalău dintr-o clădire clasică, depașită moral, într-o…

Mai mult...

Calendar istoric al judeţului Sălaj: 10 noiembrie

1927: se naşte, la Boghiş, Birtalan József – dirijor şi compozitor, câştigător al Marelui Premiu la Festivalul „Bucuria Europei”, Belgrad 1970   S-a întâmplat în 10 noiembrie 1759 – Ss. apostoli Rodion, Olimp, Erast şi Sosipatru; Sf. mucenic Orest 1859 – S-a născut Ion Găvănescul, dramaturg, publicist şi memoralist („Meditaţiile lui Gr. Alexandrescu”, „O carte de vizită”, „Amintiri. Momente şi siluete”) (m.1951). 1869 – S-a născut filosoful francez Leon Brunschwicg, membru de onoare străin al Academiei Române (m.18.01.1944). 1887 – S-a născut Elisa Leonida Zamfirescu, prima femeie inginer din lume (m.25.11.1973).   CALENDAR CREŞTIN: • Ortodox:…

Mai mult...