Sindicaliştii din educaţie se declară sătui de promisiunile politicienilor

Liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) Simion Hăncescu a avut mai multe mesaje de Ziua Internaţionlă a Educaţiei. A elogiat eforturile cadrelor didactice, ale elevilor şi părinţilor şi a criticat politicenii care nu au făcut nimic pentru ca lucrurile să se schimbe. Conform lui Hăncescu: „Statul a eşuat şi de această dată (…) cei care fac legile ne dau deja de prea mult timp exemplul încălcării lor. Suntem cu toţii suprasaturaţi de declaraţiile celor care sunt în vârful ţării, care spun că au interesul ca şcolile din România să…

Mai mult...

Elicopterul SMURD, solicitat la Nușfalău

În urma cu puțin timp, pompierii Gărzii Nușfalău au fost solicitați să intervină pentru a scoate o persoana prinsă sub un utilaj în localitatea Nușfalău. A fost solicitat și elicopterul SMURD în sprijin. Persoana a fost scoasă de sub utilaj înainte de ajungerea echipajelor, iar apoi a fost preluată de către un echipaj SMURD pentru acordarea de îngrijiri medicale. Pacientul a fost transportat cu elicopterul la un spital din Oradea. M. S.

Mai mult...

Luna septembrie în cifre

• 1 septembrie – Guvernul aprobă o ordonanţă de urgenţă ce modifică OUG 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023. Prin acest act normativ, schema de protejare a populaţiei şi a mediului economic se extinde până la 31 august 2023. – BNR anunţă că, la data de 31 august 2022, rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la 42.851 de milioane de euro, faţă de 42.768 milioane de euro la 31 iulie 2022. Nivelul rezervei…

Mai mult...

Decesul şi funeraliile Reginei, „exmatricularea” lui Cîmpeanu şi stihia preţurilor din energie

Decesul Reginei Elisabeta a II-a, funeraliile grandioase care au avut loc la Londra şi urcarea pe tronul Marii Britanii a regelui Charles al III-lea au marcat debutul lunii septembrie la nivel global, reducând un pic din tensiunea generată de războiul declanşat de Rusia în Ucraina, conflict în care raportul de forţe de pe teren pare să se fi schimbat în favoarea armatei ucrainene. Pe plan intern, am consemnat începerea celei de-a doua sesiuni parlamentare, unde capul de afiş este deţinut de pachetul de proiecte de acte normative privind modificarea legilor…

Mai mult...

Ce este zeolitul?

Zeolitul este un mineral care apare în mod natural în locurile în care rocile vulcanice și straturile de cenușă se întâlnesc cu apa alcalină. Numele de zeolit provine din cuvintele grecești zeo (a fierbe) și lithos (piatră). Natura poroasă a acestei roci permite anumitor molecule să treacă, în timp ce le împiedică pe altele. De-a lungul timpului, acest mineral a fost folosit pentru utilizări mai tehnice, științifice, printre care: separarea gazelor, purificarea aerului la altitudini mari pentru piloți și separarea moleculelor unele de altele atunci când se află în aceeași…

Mai mult...

Trecerile pentru pietoni vor trebui semnalizate luminos

Legea 278/2022 prevede că autoritățile locale vor avea obligația de a asigura iluminarea corespunzătoare a trecerilor de pietoni fără semafor și care sunt semnalizate corespunzător. Iluminarea va trebui să se facă cu sisteme inteligente de tip led cu lumină asimetrică „pentru crearea unui contrast puternic între trecerea de pietoni și suprafața carosabilului”. Obligația va trebui aplicată pe sectoarele de drumuri europene, naționale și județene din intravilanul localităților. Legea oferă și o perioadă de grație autorităților, obligația urmând să intre în vigoare abia peste un an. M. S.

Mai mult...

Șofer din Satu Mare, cu permisul suspendat prin Zalău

Un șofer din județul Satu Mare, în vârstă de 48 de ani, s-a ales cu dosar penal . Motivul? A circulat fără permis pe bulevardul din Zalău. Mai exact acesta avea permisul de conducere suspendat. Sătmăreanul a fost oprit de polițiști pentru că nu a respectat limita de viteză legală și astfel aceștia au constatat că bărbatul avea dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice suspendat. foto cu caracter informativ

Mai mult...

Biletele pentru Untold 2023, disponibile de astăzi

Biletele pentru Untold, ediţia 2023, care va avea loc în perioada 3-6 august, vor fi disponibile începând de astăzi, ora 14:00. Organizatorii Untold au pregătit primele 10.000 de abonamente la un preţ special, 109 euro plus taxe, pentru fanii care se înscriu pe untold.com. Zeci de mii de oameni s-au înregistrat deja pentru Untold 2023 şi speră să fie printre norocoşii care îşi asigură de acum intrarea la unul dintre cele mai mari festivaluri din lume. Organizatorii spun că anul viitor vor aduce, pe lângă cei mai buni DJ-i din…

Mai mult...

Sărbătoare la API Zalău. Școala și-a lansat propriul drapel

Pentru câteva minute, sute de elevi au ieșit astăzi în curtea Colegiului Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” din Zalău pentru a lansa drapelul școlii, dar și pentru a marca împlinirea a 195 de ani de la nașterea și 145 de ani de la moartea patronului spiritual al unității de învățământ. Evenimentul a fost deschis de către directorul școlii, profesoara Alina Cozac, printr-un mesaj de felicitare adresat elevilor, dar și cadrelor didactice. La rândul său, Mihaela Onuțan, reprezentantă a Primăriei Municipiului Zalău, a punctat importanța organizării unui astfel de eveniment care îl…

Mai mult...

Grupul statuar Wesselényi din Zalău la 120 de ani

În Zalău şi în Sălaj a fost (şi este) un respect deosebit pentru persoana lui Wesselényi Miklós (1796-1850) din Jibou. Acest lucru își are rădăcinile încă din secolul al XIX-lea. Persoane private, autorități și asociații contribuiau la promovarea acestui cult. Acest respect a culminat prin ridicarea Grupului statuar Wesselényi în anul 1902, adică acum 120 de ani. Să nu uităm că tot în anul 1902 colegiul reformat din Zalău va primi numele lui Wesselényi, pe care va purta până la naționalizarea din 1948. Actualul liceu reformat din Zalău, reînființat în…

Mai mult...

Calendar istoric al judeţului Sălaj: 6 octombrie

1884: se pune piatra de temelie a Şcolii Confesionale din Ban S-a întâmplat în 6 octombrie 1828 – S-a născut Alexander Mohailovici Butlerov, chimist rus; este cunoscut ca fondator al teoriei structurii chimice, teorie ce stă la baza chimiei organice (m.05.08.1886). 1863 – A intrat în funcţiune, la Londra, primul metrou din lume, de-a lungul sectorului Victoria Street, cu o lungime de 6,3 km; tracţiunea era realizată cu o maşină cu aburi. 1886 – S-a născut pianistul elveţian Edwin Fischer (m.24.01.1960). 1887 – S-a născut Le Corbusier (Charles Edouard Jeanneret), francez de origine elveţiană, arhitect, urbanist, pictor şi…

Mai mult...