Cel mai important codice de legi apărut în Ţările Române în Evul Mediu, adjudecat la 11.000 de euro

„Îndreptarea legii”, cel mai important codice de legi apărut în Ţările Române în Evul Mediu, în anul 1652, a fost adjudecat la 11.000 de euro, zilele trecute, la licitaţia de artă sacră, inclusiv o selecţie de carte veche, organizată online de casa Artmark, potrivit Agerpres.ro.

Cunoscut şi ca „Pravila cea Mare a Ţării”, codicele cuprinde „toată judecata arhierească şi împărătească”, destinată atât clerului cât şi mirenilor, adică poporului. Scrierea a fost tradusă din limba greacă, la Târgovişte, în tipografia domnitorului Matei Basarab. Exemplarul, cu ex-libris Maria Cantacuzino, nu este cunoscut în literatura de specialitate, se află în stare bună de păstrare şi are valoare patrimonială deosebită.

Aproximativ 200 de icoane rare şi cărţi vechi a numărat licitaţia.

Prima variantă a Constituţiei americane, cea din perioada Confederaţiei celor 13 state americane şi urmând Declaraţiei de Independenţă din 1776, care a reprezentat o premieră pentru piaţa românească de artă şi obiecte de colecţie, nu a fost adjudecată.

Între loturile adjudecate s-au numărat: uşi împărăteşti „Buna Vestire” de şcoală brâncovenească (începutul secolului al XVIII-lea), la 6.000 de euro, o icoană pe lemn, cu riză din argint, „Sfântul Eustaţie şi opt scene din viaţa sa”, şcoală grecească (a doua jumătate a secolului al XVIII-lea), la 6.000 de euro, o icoană pe glajă „Maica Domnului Îndurerată”, zugrav Sava Moga (1860), la 5.500 de euro.

Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa. www.bursa.ro

Leave a Comment