Ministerul Sănătăţii reaminteşte că rapelul nu se poate face decât cu acelaşi ser folosit la prima doză

Ministerul Sănătăţii reaminteşte, într-o postare pe Facebook, că rapelul nu se poate face decât cu acelaşi ser folosit la prima doză. „Nu există date în ceea ce priveşte siguranţa şi eficacitatea, care să ateste faptul că cele două administrări se pot face cu vaccinuri diferite”, au transmis specialiştii Ministerului, informează news.ro. Ministerul Sănătăţii răspunde, pe Facebook, la întrebarea „Pot face rapelul cu alt vaccin decât cel utilizat la prima doză?”. „Nu. Autorităţile competente de la nivel internaţional recomandă ca rapelul să fie realizat cu acelaşi vaccin cu care a fost…

Mai mult...

STUDIU: Insectele transmit Pesta Porcină Africană

Date importante legate de Pesta Porcină Africană, care „îşi face de cap” în ţara noastră de ani buni, au fost relevate de un studiu de 11 luni efectuat de către Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. Un proiect de cercetare finanţat de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) şi implementat, în calitate de coordonator, de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca, în colaborare cu Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), şi-a relevat…

Mai mult...

Dacia anunţă lansarea pre-comenzilor pentru Spring

Constructorul auto Dacia a anunţat că a lansat pre-comenzile pentru automobilul electric Spring, iar maşina poate fi cumpărată cu sub 10.000 de euro, după aplicarea subvenţiei de la stat pentru achiziţionarea autovehiculelor electrice, informează news.ro. „Până acum, preţul a fost un obstacol semnificativ în achiziţionarea unei maşini electrice, însă Dacia Spring revoluţionează piaţa autovehiculelor electrice pentru toţi consumatorii. Spring e cea mai accesibilă maşină electrică de pe piaţa europeană şi singurul automobil electric din România ce poate fi achiziţionat cu mai puţin de 10.000 euro (după aplicarea subvenţiei de la…

Mai mult...

Trei sigilii sălăjene

De la Miliția raionului Zalău și de la comunele Sălățig și Vârșolț (1966, 1969, 1970) La Arhivele Naționale Istorice Centrale, pe trei documente emise în anii 1966, 1969 şi 1970 de Miliția raionului Zalău şi de Comitetele Executive ale Consiliilor Populare ale comunelor Sălățig şi Vârşolț (jud. Sălaj) către Casa de pensii şi ajutoare a salariaților Bisericii Ortodoxe Române, se află, imprimate cu cerneluri albastră şi purpurie, trei sigilii rotunde cu diametrele de 29 mm (primul) şi 33 mm (ultimele două). Ele cuprind în propriile embleme stema descrisă la art.…

Mai mult...

Mini-campionat în Liga a IV-a de fotbal pentru desemnarea campioanei judeţene

Federaţia Română de Fotbal a stabilit zilele trecute modul de desfăşurare a sistemului de menţinere/promovare în Liga a III-a, dar şi a desemnării campioanelor judeţene. Nimeni nu mai retrogradează direct din eşalonul trei, iar campioanele judeţene, acolo unde acestea vor fi stabilite până la data de 8 mai, cum a cerut FRF, vor susţine meciuri de baraj atât cu alte campioane din judeţele limitrofe, cât şi cu echipele de pe locurile 9 şi 10 din Liga a III-a. Mai exact, cele 42 de campioane vor juca un baraj între ele,…

Mai mult...

RAFTUL CU CARTE: Mituri şi ritualuri în creştinism

autor: Alan Watts Analiza amănunțită a creștinismului propusă de Alan Watts în această carte aduce o lumină mai clară asupra unei religii care ne influențează încă mai mult decât ne dăm seama sau decât am vrea să admitem. Spiritul obiectiv al lui Watts, însoțit de filtrul spiritualității orientale care privește cu detașare lumea că pe un întreg holografic, scoate în evidenţa adevăratele virtuți creștine și modul în care ne ajută să pătrundem sensul real al miturilor și ritualurilor specifice spațiului creștin. Că în fiecare dintre studiile sale, Alan Watts depășește…

Mai mult...

Merită să cumperi o mașină uzată cu sute de mii de kilometri?

Mașinile uzate cu sute de mii kilometri la bord sunt adesea evitate, dar este o astfel de mașină bine folosită şi întreţinuta atât de înfricoșătoare pe cât crede marea majoritate a oamenilor? Iată întrebarea la care vom încerca să răspundem în cele ce urmează. Cei care se hotărăsc să-şi achiziţioneze o mașină second hand au la ce să se gândească pentru a o alege, în funcţie de preferinţe – culoarea, cutia de viteze sau tipul de combustibil cu care aceasta merge. Însă, fără îndoială că prima dată se vor interesa…

Mai mult...

Locuri de muncă 14.04.2021

*** ECOPROIECT SRL Zalău angajează: • arhitect; • inginer construcții civile; • persoană cu studii medii, care are cunoștințe de întocmire memorii tehnice și documentații pentru avize de specialitate. Informații la telefon 0740 133 794. *** BAZĂ DE PRODUCŢIE CRIŞENI angajează pentru lucrări de construcţii şi instalaţii pe raza judeţelor Sălaj si Cluj următoarele categorii de personal: Inginer constructor; Inginer instalaţii; Operatori producţie necalificaţi; Muncitori calificaţi: dulgheri; instalatori; electricieni; zidari; fierari betonişti; lăcătuşi. Relaţii suplimentare la tel: 0732339696, iar CV-urile se pot trimite pe adresa de e-mail: office@acinternational.ro *** CLIO…

Mai mult...

Calendar istoric al judeţului Sălaj – 14 Aprilie

1760: se încheie construirea bisericii de lemn din Sîrbi   S-a întâmplat în 14 aprilie 1452 – S-a născut Leonardo da Vinci, pictor, sculptor, inginer şi arhitect italian renascentist (picturi: ”Mona Lisa”, ”Cina cea de Taină”) (m.02.05.1519). 1457 – Începutul domniei lui Ştefan cel Mare (1457-1504), în Moldova. 1574 – Victoria de la Jiliştea a lui Ioan Vodă cel Viteaz, domn al Moldovei (1572 –1574), împotriva turcilor. 1759 – A murit Georg Friedrich Händel, compozitor, organist şi violonist german, precursor al clasicismului muzical (n.23.02.1685). 1849 – Kossuth Lajos proclamă Ungaria stat independent, dar intervenţia habsburgică şi ţaristă duce la înăbuşirea…

Mai mult...