Merită să cumperi o mașină uzată cu sute de mii de kilometri?

Mașinile uzate cu sute de mii kilometri la bord sunt adesea evitate, dar este o astfel de mașină bine folosită şi întreţinuta atât de înfricoșătoare pe cât crede marea majoritate a oamenilor?

Iată întrebarea la care vom încerca să răspundem în cele ce urmează.

Cei care se hotărăsc să-şi achiziţioneze o mașină second hand au la ce să se gândească pentru a o alege, în funcţie de preferinţe – culoarea, cutia de viteze sau tipul de combustibil cu care aceasta merge. Însă, fără îndoială că prima dată se vor interesa de kilometraj. Poate că ați văzut o mașină care vă place, dar o cifră de 100.000, 200.000 de kilometri sau chiar mai mult vă sperie. Pe drept cuvânt, pentru ca un număr cu șase cifre sperie pe oricine! Dacă într-adevăr simţiţi că maşina respectivă este pentru dumneavoastră, nu uitaţi de platformele auto online care vă vin în ajutor cu un raport istoric complet. Accesând www.checkcardna.com veţi evita eventualele problemele costisitoare ale autovehiculului prin verificarea istoricului acestuia. Doar introduceți seria VIN (numărul de identificare a vehiculului) și veţi obține imediat un raport de vehicul corect şi complet.

După ce aţi citit kilometrajul şi aţi văzut că acesta conţine 6 cifre, trebuie să vedeţi în câţi ani s-au făcut acele câteva sute de mii de kilometri. A vedea o cifră de peste 100.000 de kilometri pe o mașină cu o vechime mai mică de trei ani poate fi foarte descurajant pentru cumpărător, deoarece poate semnala că mașina a avut o viață grea, fiind folosită ca şi taxi sau ceva similar. Cu toate acestea, mașinile din noua generaţie sunt atât de robuste încât nu există niciun motiv de îngrijorare pentru a le achiziţiona second hand, fiind o excelentă modalitate de a economisi niște bani la prețul de achiziție.

De obicei, v-ați aștepta ca o mașină veche de trei ani să fi parcurs între 40.000 şi 50.000 de kilometri. Urmând această logică, o mașină veche de 36 de luni, având la bord doar 10.000 – 15.000 de kilometri ar putea arăta cu adevărat tentantă. Cu toate acestea, dacă a fost utilizat doar în călătorii scurte, nepermițând uleiul să se încălzească, ar putea începe să se deterioreze mai mult decât media. Asta în timp ce o altă maşină cu 100.000 de kilometri, de aceeași vârstă, ar fi putut fi folosită preponderent pentru călătorii mai lungi pe autostradă, unde uzura este minimă. Frânele, suspensia și ambreiajul se vor uza mult mai încet la mașinile folosite pentru deplasările lungi pe autostradă, în comparaţie cu cele folosite în oraş, unde oprirea vehiculului pe drumuri pline de limitatoare de viteza este la ordinea zilei.

O altă platforma auto online care oferă rapoarte despre istoricul mașinilor și alte informații pe baza seriei VIN este AutoDNA. Această platformă atrage informații despre mașinile second hand atât din SUA, cât și din Europa, astfel încât site-ul poate fi utilizat pentru verificarea autoturismelor de pe diferite piețe, iar rapoartele conțin doar informații verificate din surse de încredere, inclusiv date despre utilizarea vehiculului şi descrierea scopului mașinii (de exemplu, taxi, leasing, inclusiv inspecția tehnică prealabilă și informații despre proprietari).