Doliu în învăţământul sălăjean: A murit Alexandru Jako, directorul Liceului cu Program Sportiv „Avram Iancu” Zalău

Veste tragică pentru învăţământul şălăjean, dar mai ales cadrele didactice ale Liceului cu Program Sportiv „Avram Iancu” Zalău. Marţi noaptea, puţin după ora 24, s-a stins din viaţă, la vârsta de 56 de ani, Alexandru Jako, directorul Liceului cu Program Sportiv „Avram Iancu” Zalău. Fostul profesor şi antrenor de volei a fost transportat de urgenţă marţi dimineaţa la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, iar marţi noaptea, puţin după ora 12, medicii au constatat decesul survenit în urma unui stop cardio-respirator. Sandu Jako suferise, însă, de mai bine de un an…

Mai mult...

OLÁH Ștefan, triplu campion național în anul 2019!

Motto: „Răsplata muncii bine făcute este realizarea ei”. Ralph Waldo EMERSON (1803-1882), poet, eseist și filozof american Chiar și acum, la frumoasa vârstă de 72 de ani, șimleuanul OLÁH Ștefan are o constantă și bogată activitate sportivă, fiindcă „anii nu contează, avem vârsta inimii noastre”, cum bine zicea Luigi PIRANDELLO (1867-1936, scriitor italian). Din anul 1976 este maestru al sportului la radio orientare (fosta „vânătoare de vulpi”, radiogoniometria operativă) și nu contenește să se antreneze pe dealurile din împrejurimile orașului Șimleu Silvaniei sau să participe la competiții în țară și…

Mai mult...

RAFTUL CU CARTE: Actul de imagine

Autor: Horst Bredekamp Horst Bredekamp Actul de imagine. Prelegeri „Adorno”, Frankfurt, 2007: De la cearta bizantină din jurul imaginilor și de la iconoclasmul mișcărilor protestante, reflecția asupra statutului imaginii n-a mai atins niciodată o asemenea intensitate ca în ultimele decenii. Horst Bredekamp, unul dintre cei mai importanți istorici de artă contemporani, încearcă să afle de ce se discută azi cu atâta înverșunare despre conceptul și valoarea imaginilor, despre puterea și neputința lor. La prima vedere, explozia dezbaterilor care au în centrul lor imaginea se explică prin triumful incontestabil al vizualului…

Mai mult...

La 70 de ani de la debutul colectivizării forțate în România, Muzeul Judeţean organizează Simpozionul ”’Cooperativizare și decooperativizare în România”

Cu ocazia împlinirii a 70 de ani la debutul colectivizării forțate a agriculturii în România, Muzeul Județean de Istorie și Artă (MIJA) Zalău organizează simpozionul științific cu tema ”Cooperativizare și decooperativizare în România”. Evenimentul va avea loc la Zalău, în perioada 11-12 octombrie 2019. Potrivit reprezentanților MIJA Zalău, prin acest simpozion se propune abordarea într-o manieră critică și documentată procesul colectivizării și cooperativizării în perioada comunistă, precum și politicile și măsurile care au căutat să reinstaureze ordinea anterioară regimului comunist, în perioada postcomunistă. Cei interesați să participe cu lucrări sunt…

Mai mult...

Elevii de nota 10 la Evaluarea Naţională şi Bacalaureat, premiaţi de Guvern

Elevii care au obţinut media zece la Evaluarea Naţională şi la examenul de Bacalaureat vor primi stimulente financiare din partea Guvernului. Cel puţin asta a anunţat premierul Dăncilă, la finalul şedinţei de Guvern de marţi -27 august. ”Guvernul acordă şi în acest an stimulente financiare pentru elevii care au obţonut media generală 10 la examenele naţionale. Suţinem tinerii capabili de performanţe şcolare şi vom acorda stimulente financiare de 1.000 de lei fiecărui absolvent al clasei a VIII-a a care a obţinut media 10 la Evaluarea Naţională, respectiv 3.000 de lei…

Mai mult...

Doi jibouani, bănuiţi de furt, reținuți de poliţişti

Doi tineri din Jibou  s-au ales cu mandat de arestare preventivă de 30 de zile pentru comiterea infracțiunii de furt calificat. Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean  (IPJ) Sălaj, polițiștii jibouani au fost sesizati,  la finalul săptămânii trecute, despre faptul că, în noaptea de 22 spre 23 august, persoane necunoscute au pătruns, prin efracție, într-o societate comercială din localitate şi au sustras 110 pachete de țigări. Sesizarea a fost făcută de către angajata societăţii. ”Verificările efectuate de poliţiştii din cadrul Formaţiunii de Investigaţii Criminale au dus marţi, 27 august, la…

Mai mult...

Locuri de muncă 28.08.2019

locuri de munca salaj

*** Angajăm femeie de serviciu 1 oră/zi Relaţii la telefon 0260 611364 sau 0755 080 232. *** Societate Comercială angajează TÂMPLARI (calificaţi şi necalificaţi). Relaţii la telefon 0733 414 299. *** WEST OIL angajează lucrători -gestionari staţie distribuţie carburanţi Persoanele interesate sunt rugate să trimită CV-ul la adresa de email: adrian.kurti@westoil.ro Relaţii la telefon 0741332595. *** SC INSTAL ROS SRL angajează DIRECTOR TEHNIC pe perioadă nedeterminată la punctul de lucru Zalău. Detalii la telefon 0740 / 782720. Depunerea CV se face la sediul firmei SC Instal Ros SRL la adresa Str. Fabricii nr…

Mai mult...

Noutăţi filatelice: Faună protejată din România

Romfilatelia a introdus în circulaţie emisiunea de mărci poștale „Faună protejată din România“. Încălzirea globală, intervenţia omului asupra naturii, inclusiv prin distrugerea habitatelor  animalelor sălbatice, vânătoarea excesivă, au făcut ca de-a lungul ultimului secol să dispară zeci de specii de animale. România are pe cuprinsul teritoriului ei trei tipuri de zone geografice: zona de câmpie, de deal și de munte. Datorită poziţiei sale la jumătatea distanţei dintre Polul Nord și Ecuator, România este o ţară cu o diversitate biologică ridicată, exprimată la nivel de ecosisteme specifice, oferind condiţiile optime conservării…

Mai mult...

US Open, misiune (din nou) imposibila pentru Simona Halep

Ne mai desparte foarte putin timp pana la ultimul turneu de Mare Slem al anului, US Open, care se va desfasura in perioada 26 august – 8 septembrie. Ca de obicei, daca e sa speram la un rezultat notabil, Simona Halep obtine prim-planul, in ciuda unor probleme fizice aparute la seria de turnee nord-americane.   O istorie interesanta   Anul acesta vom marca cea de-a 139-a editie a Openului American, acesta fiind considerat unul dintre cele mai vechi turnee de tenis din lume. Suprafata pe care se vor duela sportivii…

Mai mult...

Comuna Crasna, la ceas de sărbătoare. Zilele Crasnei şi Festivalul Prunelor, tradiţie şi voie bună, la final de săptămână

Cea de-a XXI-a ediţie a ”Zilelor Crasnei”, alături de cea de-a IV-a ediţie a Festivalului Prunelor, va avea loc în perioada 30 august- 01 septembrie, în centrul comunei Crasna, în organizarea Primăriei Comunei Crasna, Consiliului Local al Comunei Crasna, a Cultelor Religioase din Crasna, Centrul de Informare Turistică Crasna, Asociației Cserey- Farkas, Asociaţiei ”Petőfi Sándor”, Fundaţiei ”Pro Crasna”, Organizației UDMR Crasna și județului Sălaj, Organizaţiei femeilor UDMR Crasna, întreprinzătorilor mici şi mijlocii din Crasna, Liceului Tehnologic ”Cserey-Goga”, Consiliului Tinerilor din Crasna şi Crasna Serv. SRL. Concursuri culinare, concerte şi activităţi…

Mai mult...

Bolnavii sălăjeni cu afecțiuni grave vor putea primi tratament în clinici private din țară, nu doar în străinătate

Furnizorii de servicii medicale din țară care nu fac parte din sistemul public de sănătate vor putea să primească bolnavii care ar fi fost trimiși în mod normal la tratament în străinătate, potrivit unei ordonanțe publicate recent în Monitorul Oficial. Astfel, clinicile private de la noi care au posibilitatea să trateze acești bolnavi îi vor primi la tratament, pe banii statului, prin același mecanism prin care se fac trimiterile la tratament în străinătate. Adoptată săptămâna trecută de Guvern, Ordonanța Guvernului nr. 9/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind…

Mai mult...

Structura anului școlar 2019-2020. Când sunt programate vacanțele și care sunt noutățile pentru elevi

Elevii încep din nou școala în două săptămâni. Îi așteaptă 15 săptămâni de cursuri, până la următoarea vacanță, de iarnă, care începe în 21 decembrie. Spre deosebire de anii trecuți, va dispare vacanța intersemestrială de o săptămână, de la începutul lunii februarie. Semestrul I se încheie odată cu vacanța de iarnă. Cursurile anului şcolar 2019-2020 încep luni, 9 septembrie și sunt dispuse pe durata a 35 de săptămâni. Structura anului școlar cuprinde semestrul I (9 septembrie – 20 decembrie 2019) şi semestrul al II-lea (13 ianuarie – 12 iunie 2020).…

Mai mult...