OLÁH Ștefan, triplu campion național în anul 2019!

Motto: „Răsplata muncii bine făcute este realizarea ei”.
Ralph Waldo EMERSON (1803-1882), poet, eseist și filozof american
Chiar și acum, la frumoasa vârstă de 72 de ani, șimleuanul OLÁH Ștefan are o constantă și bogată activitate sportivă, fiindcă „anii nu contează, avem vârsta inimii noastre”, cum bine zicea Luigi PIRANDELLO (1867-1936, scriitor italian). Din anul 1976 este maestru al sportului la radio orientare (fosta „vânătoare de vulpi”, radiogoniometria operativă) și nu contenește să se antreneze pe dealurile din împrejurimile orașului Șimleu Silvaniei sau să participe la competiții în țară și peste granițele României. În plus, ca radioamator (indicativ YO5 BST) are legături radio bilaterale cu peste 150 de țări de pe toate continentele, fiind membru al Clubului Radioamatorilor de Performanță din România (YODX CLUB).
În anul acesta, Oláh Ștefan a participat la trei competiții sportive importante. Astfel, în perioada 19-21 aprilie 2019 a fost în Ungaria, la Concursul Internațional „Aranyhomok Kupa”, desfășurat în localitatea Bócsa (aproape de orașul Kecskemét), la care au participat sportivi din: România, Serbia, Slovenia, Suedia și Ungaria. A concurat la trei probe, câștigând medalia de aur la categoria „FOXORING – M70” și medaliile de argint la categoriile „SPRINT – M70” și „3,5 MHz + 144 MHz – M70” (cumulat).
Apoi, Oláh Ștefan a fost prezent la Campionatul Național de Radio Orientare al României, care s-a desfășurat în perioada 8 -11 august 2019, în localitatea Pianu de Sus, județul Alba. Acolo, a avut o evoluție excelentă. A participat la patru probe, întrecându-se cu sportivi mai tineri decât el cu 22 de ani! A cucerit medalia de aur la categoria „SPRINT – M50”, devenind Campion al României! La probele de „FOXORING-M50” și „144 MHz-M50” a câștigat medaliile de argint, iar la categoria „3,5 MHz-M50”, medalia de bronz.
În sfârșit, în perioada 17-19 august 2019, Oláh Ștefan a fost, din nou, în țara vecină și prietenă, la Campionatul Național de Radio Orientare al Ungariei, la care pot concura și sportivi din alte țări. Competiția s-a desfășurat în localitatea Szabadszálás, aproape de Szeged. Concurând cu abnegația care-l caracterizează, a câștigat medaliile de aur la categoriile „FOXORING – M70” și „URH (144 MHz) – M70”, devenid dublu campion al Ungariei! La categoria „RH (3,5 MHz) – M70” a obținut medalia de argint.
Așadar, în anul 2019, Oláh Ștefan a devenit triplu campion național: o dată al României și de două ori al Ungariei! Și de această dată, munca, concretizată în antrenamente desfășurate cu multă conștiinciozitate, i-a fost bine răsplătită. Astfel, de-a lungul timpului, acesta a câștigat 14 titluri de campion al României și cinci titluri de campion al Ungariei, la Radio Orientare!
Totuși, are și un mare păs, acela de a nu fi putut participa, anul trecut, la Campionatul Mondial de Radio Orientare din Republica Coreea (Corea de Sud). Regretul său este mare, întrucât s-a pregătit cu multă sârguință pentru această competiție mondială. N-a putut participa din cauza lipsei fondurilor financiare, cu toată strădania lui către instituțiile locale, județene și naționale sau spre asociații și persoane cu posibilități financiare. Spune că nu renunță la acest gând nobil al său, acela de a concura la un campionat mondial și va „căuta” să fie prezent la Campionatul Mondial de Radio Orientare din anul 2020, care se va desfășura în Serbia! Până atunci, se pregătește să participe la Campionatul European de Radio Orientare, care se va desfășura în Slovenia, în perioada 2 – 8 septembrie 2019. În acest sens, solicită sprijin financiar din partea forurilor locale, județene și naționale, pentru că domnia sa va reprezenta orașul Șimleu Silvaniei, județul Sălaj și România la acest campionat european. Crede că va putea să cucerească, cel puțin, o medalie la această competiție europeană, pe care s-o alăture celorlalte patru medalii: două de argint, cu echipa României, probele de 3,5 MHz și 144 MHz (1977, Skopje, Iugoslavia, azi, capitala Macedoniei) și două de bronz (1973, Komló, Ungaria și 2017, Druskininkai, Lituania). La rândul său, așa dorește să onoreze Primăria și Consiliul Local și, de ce nu?, concetățenii din urbea de la poalele Măgurii Țării Silvaniei, pentru conferirea titlului de Cetățean de Onoare al orașului Șimleu Silvaniei, în anul 2015.
Hai să fim alături de OLÁH Ștefan!

Prof. Marin ȘTEFAN

One Thought to “OLÁH Ștefan, triplu campion național în anul 2019!”

  1. Anonim

    FFelicitări domnului Olah!
    Totuși, dacă acel individ, destul de înaintat în vîrstă, dar nu și în educație, probabil vreun oficial, consideră că este admis să apară într-o ținută cu părul pubian la vedere la campionatul țării sale, dv nu trebuia să postați asemenea fotografie.

Leave a Comment