Bolnavii sălăjeni cu afecțiuni grave vor putea primi tratament în clinici private din țară, nu doar în străinătate

Furnizorii de servicii medicale din țară care nu fac parte din sistemul public de sănătate vor putea să primească bolnavii care ar fi fost trimiși în mod normal la tratament în străinătate, potrivit unei ordonanțe publicate recent în Monitorul Oficial. Astfel, clinicile private de la noi care au posibilitatea să trateze acești bolnavi îi vor primi la tratament, pe banii statului, prin același mecanism prin care se fac trimiterile la tratament în străinătate.

Adoptată săptămâna trecută de Guvern, Ordonanța Guvernului nr. 9/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii a fost publicată deja în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare. Desigur, vor trebui adoptate mai multe norme pentru ca mecanismul să fie realmente posibil în practică.

Printre altele, ordonanța aduce vești bune pentru pacienți: în locul trimiterii în străinătate pentru tratament medical pe care spitalele de stat din România nu-l pot oferi, bolnavii vor putea fi trimiși la clinici private din țară care au dotările necesare și care pot asigura respectivul tratament. Până acum, conform legislației, bolnavii cu afecțiuni deosebit de grave și care nu se pot trata în România au fost trimiși la tratament în clinici din străinătate, iar cheltuielile sunt acoperite apoi de statul român. Desigur, trimiterea în străinătate va rămâne singura variantă valabilă dacă nicio clinică privată din țară nu va putea furniza tratament pentru respectivul bolnav.

„Furnizorii de servicii medicale din România pot acorda serviciile medicale care nu sunt asigurate în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate din România, pacienților cu afecțiuni deosebit de grave și pentru care există recomandarea efectuării tratamentului în străinătate”, prevede, mai exact, ordonanța care a modificat, de azi, OG nr. 28/2003 privind trimiterea bolnavilor pentru tratament în străinătate.

Firește, cheltuielile sunt acoperite de stat și în cazul trimiterii la clinici private de la noi. Per total, măsura îi avantajează și pe pacienți și familiile lor, pentru care deplasarea în străinătate este mai anevoioasă și pentru care decontarea presupune multe documente și o birocrație îngreunată de distanță, dar avantajează și statul român, ale cărui costuri ar trebui să fie automat diminuate în acest fel: nu mai există cheltuieli de transport și cazare pentru însoțitor.

Leave a Comment