Casa verde plus: 40.000 de lei pentru sălăjenii care vor să-și izoleze termic locuința

Persoanele fizice care vor să-și izoleze termic locuința vor putea cere de la stat o sumă nerambursabilă de până la 40.000 de lei, în cadrul programului Casa verde plus, se arată în legislația în vigoare. Totuși, pentru a cere efectiv bani, cetățenii trebuie să aștepte stabilirea sesiunii de înscriere. Regulile pentru participarea în programul denumit, pe scurt, Casa verde plus sunt incluse în Ordinul MMAP nr. 2.425/2016 pentru aprobarea Ghidului de finanțare a Programului privind efectuarea de lucrări destinate eficienței energetice, beneficiari persoane fizice. Înscrierea cetățenilorva fi posibilă abia după…

Mai mult...

Aproape 950 de elevi au alergat şi în acest an la „Crosul Rotary”

În ciuda ploii torenţiale care s-a abătut peste Zalău cu câteva ore înainte de „Crosul Rotary”, aproape 950 de copii şi tineri s-au aliniat la startul ediţiei din acest an a evenimentului. „Am sperat la o participare mai numeroasă, dar ploaia dinaintea competiţiei cred că i-a speriat pe elevi. A fost o competiţie benefică pentru tinerii din Zalău. M-aş bucura dacă s-ar organiza trimestrial astfel de competiţii, pentru a mai scoate tinerii din starea acesta de „letargie” pe care o au majoritatea dintre ei. Ar fi benefic dacă s-ar investi…

Mai mult...

Grigorie M. Croitoru, la premiile Uniunii Scriitorilor din România

Cartea scriitorului sălăjean Grigorie M. Croitoru, “Vânătoarea lui Dragoș” (Ed. Școala Ardeleană), de la revista și editura Caiete Silvane, a fost nominalizată la premiile Uniunii Scriitorilor din România pentru anul 2017, la secțiunea Cartea pentru copii și tineret. Grigorie M. Croitoru este membru al Asociației Scriitorilor din Județul Sălaj, precum și colaborator al revistei Caiete Silvane. S-a făcut cunoscut publicului mai întâi ca un veritabil etnolog, care în scurtă vreme a fost dublat de un prozator curajos, ieşind în lume cu romanul “Bătut de vânturi şi de ploi” (Ed. Limes,…

Mai mult...

Micile majorete de la Clubul sportiv “Alegria” Zalău, calificate la Campionatul European din Serbia

Municipiul Baia Mare a găzduit, la sfârșitul săptămânii trecute, cea de-a XI-a ediție a Campionatului Național de Majorete, desfăşurat sub egida Asociației de Majorete din Romȃnia. Concursul a reunit 61 de echipe venite din toată țara, peste 900 de majorete au evoluat la secțiunile de concurs „Majorete tradiționale cu pom-poni” și „Majorete Hobby și Cheerleaders”. Județul Sălaj a fost reprezentat de echipe ale Clubului Sportiv „Alegria” Zalău, ale Palatului Copiilor Zalău şi o echipă provenind de la Casa Orăşenească de Cultură Jibou. Rezultatele obținute au fost următoarele: Secțiunea Majorete Tradiționale…

Mai mult...

Fiii satului Cutiș, la cea de-a doua ediție

Sărbătoare ajunsă la ediția a doua, Fii satului Cutiș, ediția a doua a Hramului Sfintei Biserici “Pogorârea Duhului Sfânt”, va avea loc în zilele de 27 și 28 mai în Cutiș, comuna Almașu. Organizatorii au pregătit și programul evenimentelor ce vor debuta duminică, 27 mai la ora 16, prin Adunarea generală a membrilor composesoratului. La ora 18 va fi organizată o masă fesitivă iar luni, 28 mai, programul va cuprinde un serviciu religios de la ora 10, o masă festivă de la ora 12 și un spectacol cultural artistic în…

Mai mult...

Câinele polițist Max – vedetă în mijlocul copiilor de la „Voinicel” și „Piticii Isteți”

Cea de-a doua zi din cadrul Săptămânii prevenirii crimnalității, organizată de Poliția sălăjeană, a fost dedicată prevenirii victimizării minorilor. Polițiștii Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalității împreună cu polițiștii rutieri şi cei de la Serviciul pentru Acţiuni Speciale au fost alături de copiii de la Grădinițele „Voinicel” şi „Piticii isteţi” din Zalău. Pe lângă prezentarea tehnicii din dotare a Poliției Rutiere, cei mici au fost informați cu privire la semnificaţia indicatoarelor rutiere și traversarea corectă a drumului. De asemenea, alături de copii a fost şi câinele polițist Max, un rottweiler…

Mai mult...

Șoferii care circulă cu autovehicule neînmatriculate sunt pasibili de pedeapsa cu închisoarea

Douăzeci de şoferi au fost depistaţi în trafic de către poliţiştii rutieri, în primele patru luni ale acestui an, conducând autovehicule neînmatriculate sau neînregistrate. Alţi patru au fost surprinşi în trafic în timp ce conduceau autovehiculele cu număr fals de înmatriculare, spun reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție Sălaj.  Potrivit articolului 334 Cod Penal, punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat sau neînregistrat, potrivit legii, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă. De asemenea, punerea în circulaţie sau conducerea pe…

Mai mult...

AFIR a publicat ghidurile consultative pentru patru submăsuri de finanțare

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a publicat pe pagina oficială de internet, www.afir.info, la secțiunea Dezbatere Publică, Ghidul solicitantului în variantă consultativă pentru patru submăsuri de finanțare din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 (PNDR 2020), prin care se acordă fonduri nerambursabile pentru implementarea proiectelor de investiții în agricultură. Cele patru submăsuri sunt: 4.1 „Investiții în exploatații agricole”, 4.2  „Sprijin pentru investiții în prelucrarea/ comercializarea și/sau dezvoltarea de produse agricole”, 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, precum și 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”. Printre modificările introduse se…

Mai mult...

Proiect ambițios pentru dotarea spitalului din Șimleu Silvaniei

Alexandru Moldovan Administraţia locală din Şimleu Silvaniei intenţionează să obţină aparatură medicală în valoare de aproape nouă milioane de lei pentru ambulatoriul spitalului orăşenesc “Ioan Puşcas” prin intermediul unui proiect cu finanţare europeană. Potrivit informaţiilor postate de primarul Septimiu Ţurcaş pe pagina de Facebook “Şimleu Silvaniei Oficial”, administraţia locală a depus, luni, proiectul “Dotarea cu echipamente medicale a Ambulatoriului spitalului orăşenesc”, cu o valoare estimată de 8.839.864 lei, pentru finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional, axa 8.1 “Investiţii în infrastructurile sanitare şi sociale”. Septimiu Ţurcaş a subliniat faptul că proiectul…

Mai mult...

Prefecții și subprefecții devin demnitari publici

Prefecții și subprefecții devin demnitari publici. Comisia parlamentară de cod administrativ, condusă de deputatul PSD, Marcel Ciolacu, a adoptat luni articolul din proiectul PSD ce prevede acest lucru. Prin articolul din proiectul PSD adoptat luni, prefecții și subprefecții nu mai sunt înalți funcționari publici și devin demnitari publici. Momentan, textul de Lege 340/2004 care privește instituția prefectului are următoare prevedere: „Prefectul şi subprefectul fac parte din categoria înalţilor funcţionari publici.” Articolul. 76 din proiectul de cod administrativ, adoptat luni prevede că: „Funcțiile de prefect și de subprefect sunt funcții de…

Mai mult...

Fiscul a modificat formularul 100 pentru declararea obligaţiilor de plată la bugetul de stat

Printr-un ordin ANAF recent, a fost modificat formularul 100 privind obligaţiile de plată la bugetul de stat. Se introduce astfel posibilitatea microîntreprinderilor de a deduce sumele acordate ca sponsorizări şi sunt noutăţi în ceea ce priveşte completarea declaraţiei. Este vorba despre noi schimbări, după cele aprobate şi aplicate la 1 ianuarie: a fost modificată şi înlocuită Anexa nr. 1 “Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat; la anexa nr. 3 “Nomenclatorul obligațiilor de plată la bugetul de stat”, au fost eliminate pozițiile 74-78 (impozit pe veniturile din drepturi…

Mai mult...

Informații de ultimă oră de la Casa de Pensii: asigurarea în sistemul unitar de pensii

Casa Județeană de Pensii (CJP) Sălaj aduce la cunoștința persoanelor interesate câteva precizări legislative importante privind asigurarea în sistemul unitar de pensii. Astfel, persoanele care vor să se asigure în baza unui contract de asigurare socială, conform Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice cu modificările și completările ulterioare, trebuie să știe faptul că în Monitorul Oficial nr. 419 din 16 mai 2018 a fost publicat Ordinul nr. 1485/16 mai 2018 privind modificarea anexei nr. 1 la Ordinul nr. 489/2018 pentru aprobarea modelului contractului de asigurare socială și…

Mai mult...

Cu ochii pe stațiile ITP: orice mișcare a angajaților este înregistrată video

Inspecțiile tehnice periodice (ITP) sunt înregistrate integral pe suport video începând din această săptămână, în toate stațiile autorizate care efectuează ITP. Sistemul de supraveghere video necesar trebuie să conţină minimum două camere de supraveghere şi un înregistrator digital DVR (Digital Video Recorder) care să permită înregistrarea la rezoluţii înalte HD (High Definition). La începutul acestei săptămâni a intrat în vigoare actul normative prin care toate staţiile autorizate ale Registrului Auto Român (RAR) sunt obligate să dețină un sistem de înregistrare video al activității. Unitățile RAR care nu vor avea montat şi…

Mai mult...

Elevii de clasa a VI-a încep, miercuri, Evaluarea Naţională

Elevii claselor a VI-a vor susţine miercuri, 23 mai, prima probă din cadrul Evaluării Naţionale – cea la limbă şi comunicare, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale. Următoarea probă va fi joi, 24 mai, la matematică şi ştiinţele naturii. Testele sunt elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, au un format asemănător cu cel al evaluărilor internaţionale şi trebuie să aibă un nivel mediu de dificultate. Durata alocată rezolvării acestora este de 60 de minute pentru fiecare test. Testele sunt evaluate în cadrul unităţii de învăţământ, în termen…

Mai mult...