Uscătorul de rufe electric versus uscătorul de rufe pe gaz

Achiziționarea unui uscător rufe electric se impune că urmare a spațiilor reduse ale apartamentelor, dar și de confortul oferit. În gospodăriile țărilor din Europa, procentul uscătoarelor de rufe este în creștere. În 2017, de exemplu, în Germania, 42% dintre locuințe dețineau un astfel de accesoriu electrocasnic.

Iar în Franța, în 2018, au fost vândute nu mai puțin de 665,000 de unități din acest tip de produs. Întrebarea oricărui utilizator de uscător de rufe este, însă, una simplă: aleg un uscător pe gaz sau unul electric?

Cum funcționează uscătoarele pe gaz?

Uscătorul de rufe pe gaz folosește curentul electric doar pentru pornirea aparatului sau la centrifugare. În rest, pentru încălzire și alte operațiuni, utilizează gazul (care este agentul de ardere, cu ajutorul arzătorului). Priza de alimentare este mai mare, având 3-4 intrări (găuri). Alimentarea se face de la conducta de gaze, prin racorduri, ca la o plită sau un aragaz pe gaz.

Cum funcționează un uscător rufe electric?

Uscătorul electric se conectează la orice priză obișnuită. Nu necesită un sistem adițional de alimentare cu combustibil. Curentul electric încălzește bobinele din interior, care, la rândul lor, încălzesc aerul. Sistemul de uscare a rufelor pe bază de electricitate este mult mai simplu în comparație cu cel pe gaz.

Care este diferența dintre uscătorul pe gaz și cel electric?

După câte se poate observa, ambele tipuri de uscător folosesc aer, care generează căldură. De asemenea, utilizează centrifuga pentru accelerarea procesului de uscare.

Diferența constă în faptul că unul folosește arzătorul pe gaz, iar celălalt, elemenți metalici, pe care îi încălzește. În plus, sistemul pe gaz necesită un timp mai mare de instalare, în timp ce sistemul electric este gata de funcționare.

Care tip de uscător este mai eficient?

În termeni de economisire, uscătorul pe gaz oferă cel mai bun raport: până la 50% economie realizată în comparație cu cel electric. În termeni de preț de achiziție, montaj și întreținere, cel electric este mai eficient. Are un preț mai accesibil, necesită un timp minim de instalare, iar întreținerea se efectuează mai simplu.

În ceea ce privește eficiența la uscare propriu-zisă, uscătorul pe gaz  se încălzește mai repede. Ceea ce înseamnă că rufele se usucă mai rapid. Amortizarea investiției se realizează în maxim 2 ani, în cazul unui uscător pe gaz. Cu toate acestea, uscătorul de rufe electric este mai simplu de montat și are un preț mai accesibil. Iar opțiunile de pe piață sunt mult mai variate în comparație cu celălalt tip.

Avantajele uscătorului de rufe

  • Rufele vor fi uscate rapid, indiferent de condițiile atmosferice exterioare;
  • Hainele își păstrează caracteristicile pentru o perioadă mai îndelungată;
  • Firele de blană și de păr ale animalelor de companie sunt îndepărtate mai eficient într-un uscător de rufe;
  • Hainele uscate în acest mod nu necesită extra stoarcere și se calcă mult mai simplu;
  • Este util în special pentru locuințele fără balcon sau spații de uscare;
  • Este foarte avantajos pentru familiile cu membri numeroși și care necesită cicluri regulate și repetate de spălare.

Merită să-ți cumperi un uscător de rufe?

Este un produs electrocasnic care este util în orice locuință. Mai ales dacă este vorba despre o familie numeroasă. Rufele uscate cu ajutorul acestui obiect electrocasnic sunt mai ușor de călcat și-și păstrează caracteristicile pentru un timp mai îndelungat. Cu siguranță că un uscător de rufe îți va face viața mai ușoară.

 

 

 

 

Leave a Comment