Primul deces din cauza gripei AH1N1 in Salaj

Primul deces din cauza gripei AH1N1 in Salaj

Cu toate ca autoritatile din Sanatatea salajeana comunicau, la finele saptamanii trecute, ca in judet nu s-a inregistrat nicio suspiciune de gripa, daramite vreun caz confirmat, ieri Ministerul Sanatatii a anuntat, intr-un comunicat de presa, lista judetelor care au avut asemenea imbolnaviri in acest an. Salajul apare cu un deces la activ, cauzat de virusul AH1N1.

Potrivit comunicatului de presa remis, ieri, de Ministerul Sanatatii, s-a inregistrat o intensificare a circulatiei virusurilor gripale pe tot teritoriul national. Astfel, prin sistemul de supraveghere sentinela au fost confirmate 97 de cazuri de gripa in 25 judete si Capitala, din care 64 de cazuri gripa AH1N1, 26 cazuri gripa de tip B, doua cazuri gripa tip AH3N2 si cinci cazuri de gripa tip A,la care urmeaza sa fie stabilit subtipul H si N. Dintre cazurile de gripa AH1N1 confirmate, s-au inregistrat un numar de sapte decese, dintre care unul in Salaj.

Purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, Oana Grigore, ne-a declarat ca este vorba de un barbat in varsta de 36 de ani, care avea si alte boli asociate, respectiv obezitate si diabet. Surse oficiale care doresc sa-si pastreze anonimatul ne-au declarat ca barbatul era din mediul rural, de etnie roma, avea peste 100 de kilograme si suferea si de bronho-pneumonie cronica obstructiva.

Celelalte sase decese au fost inregistrate in judetul Iasi (doua, n.r.), in Constanta, Prahova, Satu Mare si Bistrita-Nasaud. In trei dintre cazuri, au fost prezente afectiuni cronice si / sau obezitate (recunoscute ca factori de risc pentru complicatii), in doua cazuri decesul a survenit la gravide, ceea ce a impus nasterea prin cezariana (sarcina fiind considerata ca risc in cazul imbolnavirii prin gripa AH1N1), iar in ultimul caz, unde decesul a fost inregistrat la un copil in varsta de un an si doua luni, decesul s-a datorat si bolii grave de peritonita, diagnosticata de la internare.

Toate aceste cazuri sunt considerate focare teritoriale, reprezentantii MS sustinand ca, pana in prezent, analiza evolutiei epidemiologice din Romania nu indica existenta unei epidemii de gripa. „Comitetul de coordonare al Ministerului Sanatatii a analizat situatia epidemiologica actuala din tara noastra integrata in contextul evolutiei gripei la nivel european si a elaborat masuri si recomandari, care au fost transmise retelei de asistenta medicala. Situatia epidemiologica se incadreaza la nivel mediu de intensitate si cu o tendinta de crestere a cazurilor de viroze respiratorii si gripa pentru perioada imediat urmatoare”, se arata in comunicatul de presa remis de MS.

Virusul AH1N1 – cel mai periculos

Medicii epidemiologi au constatat, totusi, o intensificare a circulatiei virusurilor gripale pe intreg teritoriul national. Tulpina circulanta dominanta, care a dus si la decese, este tipul AH1N1 dar, concomitent, sunt inregistrate si cazuri de gripa cu virusul tip B si AH3N2. De asemenea, cazurile de pneumonie bacteriana si viro-bacteriana la copii au crescut in primul rand din cauza prezentarii intarziate a copilului bolnav la serviciile medico-sanitare.

La nivel national, pana in prezent, au fost vaccinate cu vaccin sezonier 2010/2011 un numar de aproape 1,2 milioane de persoane, conform recoman-darilor de prioritati.

Masuri preventive

Populatia este sfatuita sa evite zonele aglomerate si sa se autoizoleze in cazul semnelor de boala respiratorie. Utilizarea batistei de unica folosire, spalatul frecvent al mainilor, alimentatia corecta si echilibrata, precum si utilizarea articolelor vestimentare adecvate sezonului sunt alte aspecte care trebuie privite cu maxima atentie. Pe langa administrarea vaccinului antigripal, mai ales persoanelor care se incadreaza in factorii de risc, este recomandata prezentarea la medicul de familie, cat mai rapid dupa instalarea simptomatologiei respiratorii cu febra.

Leave a Comment