Începe campania de vaccinare antigripală

Peste 6.200 de doze de vaccin antigripal, dintr-un necesar de 44.487 au ajuns miercuri, 14 octombrie, în judeţul Sălaj pentru începerea campaniei de vaccinare antigripală. Este vorba despre prima tranşă de vaccinuri antigripale care, din depozitele Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, vor ajunge în cabinetele medicilor de familie pentru realizarea vaccinării împotriva gripei.

Campania de vaccinare este demarată de Ministerul Sănătăţii (MS) şi începe joi, 15 octombrie. “MS a dat undă verde campaniei de vaccinare, iar în prima tranşă în Sălaj au ajuns 6.220 de vaccinuri care vor fi distribuite cabinetelor medicilor de familie. Vaccinul este din import şi constă într-o fiolă, cu ac, care se administează aşa acum este ambalată”, a precizat Ligia Marincaş, directorul DSP Sălaj. Şi în acest an, vaccinurile vor fi folosite pentru imunizarea cu prioritate a pesoanelor care prezintă un risc ridicat de îmbolnăvire: persoane cu vârsta de până în 64 de ani, cu boli cornice, în special boli respiratori şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi vârstnici instituţionalizaţi, personal medical, gravide, conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. În urma catagrafiei întocmite pentru campania din acest an, este vorba despre peste 44.487 de persoane din judeţ, din care 20.000 sunt bolnavi cronici, gravide – aproximativ 500, persoane instituţionalizate în centre rezidenţiale – 650, medici – 2.100, copii şi persoane cu vârsta de peste 65 de ani. Pentru a beneficia gratuit de vaccinul antigripal, persoanele aflate în categoriile de risc trebuie să se prezinte la cabinetul medicului de familie şi să solicite vaccinarea. Vaccinurile antigripale ajung şi  unităţile sanitare cu paturi pentru pacienţii internaţi. Vaccinarea antigripală trebuie să se efectueze din timp, înainte de instalarea perioadei reci, deoarece ajută organismul să se pregătească împotriva virozelor. Vaccinul antigripal se administrează, de obicei, înainte de începerea sezonului rece. Şi anul acesta vaccinul antigripal este de import, întrucât Institutul Cantacuzino nu mai produce serul. Campania de vaccinare se va deruala prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare.

Sfaturi pentru prevenirea gripei

 

Gripa este o infecţie virală care se răspândeşte de la o persoană la alta, în principal atunci când oamenii infectaţi tuşesc sau strănută, ori prin contact direct sau indirect cu secreţiile respiratorii ale persoanelor infectate care se află pe mâinile acestora sau pe suprafeţele contaminate.

Medicii reamintesc că păstrarea regulilor minime de igienă personală, respectiv spălatul pe mâini cu apă şi săpun, reprezintă una din metodele cele mai eficiente de prevenire a îmbolnăvirilor. Un alt aspect foarte important în sezonul rece este şi îmbrăcămintea corespunzătoare, pielea trebuie să fie cât mai puţin expusă vântului şi frigului, dar şi alimentaţia. Aceasta din urmă trebuie să fie cât mai bogată în calorii. Pacienţii sunt sfătuiţi să consume alimente bogate în proteine de calitate care se găsesc în ouă şi lactate – preferabil bio. MS recomandă tututror persoanelor să respecte regulile de igienă respiratorie Aceasta înseamnă împiedicarea expunerii persoanelor din jur la secreţiile noastre infecţioase respiratorii (din gură, gât sau nas). Dacă sunteţi bolnav, atunci când tuşiţi sau strănutaţi, trebuie să vă acoperiţi gura şi nasul cu ajutorul unui şerveţel sau  batistă de unică folosinţă. În situaţia în care nu aveţi la îndemână un şerveţel e mai bine să strănutaţi sau să tuşiţi în plica cotului decât în pumn sau în palmă. Şerveţelele trebuie aruncate la coşul de gunoi după utilizare. MS recomandă ca în situaţia în care o persoană este bolnavă, să stea acasă, să nu meargă la serviciu sau la şcoală şi să limiteze contactul cu alte persoane.

Leave a Comment