Chef ADRIAN SZUCS* vă prezintă CULINARIA: Cum să prepari o friptură fragedă?

Alege cea mai bună carne
1. Primul lucru la care trebuie să fii atent atunci când prepari o friptură este carnea pe care o cumperi. Fie că vrei o friptură de vită sau de proc, carnea trebuie să fie de bună calitate. Feliile de carne trebuie să conțină și părți de grăsime. Aceste părți de grăsime vor frăgezi carnea atunci când o pregătești la cuptor sau la grătar. Carnea cu grăsime este mai suculentă, iar friptura ta va fi bine făcută.
2. Atunci când cumperi carne pentru friptură trebuie să ții cont și de culoarea și textura cărnii. O felie de carne de calitate trebuie să fie fermă, însă umedă, și să aibă o culoare deschisă. De asemenea, trebuie să aibă și mici striații de grăsime. Această carne este cea mai bună pentru a obține o friptură fragedă și suculentă.
3. Părțile cele mai fragede de carne sunt mușchii, coastele și carnea de pe spate. Atunci când cumperi carne pentru friptură, nu evita acele bucăți care conțin și os. Chiar dacă nu poate fi consumat, osul adaugă o aromă specială fripturii.
Carne marinată pentru o friptură fragedă
4. Dacă iți dorești o friptură cu adevărat fragedă, poți marina carnea. Sosul marinat se obține din 100 ml. vin, 100 ml. ulei de măsline, 30 ml. suc de lămâie. Toate ingredientele se amestecă bine. După preferințe, mai poți adăuga și usturoi, piper, ceapă sau alte condimente. După ce ai făcut sosul, așezi felia de carne într-o pungă. Peste carne adaugi sosul pentru marinat și lași carnea la frigider câteva ore.
5. O altă metodă pentru a obține o friptură fragedă este să ungi carnea cu sare grunjoasă pe ambele părți. Sarea grunjoasă scoate la suprafață tot sucul din carne, care se îmbibă în sare. O parte din această sare este absorbită din nou de carne. Acest proces face ca feliile de carne să fie fragede și suculente atunci când le pregătești la cuptor sau la grătar. După ce le-ai uns cu sare, lasă feliile de carne să se odihnească timp de 10 minute. După 10 minute, spală bine feliile de carne, astfel încât să nu mai rămână sare deloc la suprafață.
Nu presa și nu înțepa friptura cu furculița
6. Dacã faci fripturã la cuptor, încearcã sã nu întorci carnea decât o singurã datã. De asemenea, cât timp stã la cuptor nu împunge friptura cu furculița și nu o presa. În afarã de faptul cã friptura ta va avea un aspect neplãcut, prin presare va pierde și o parte importantã din suc.
7. Când s-a fãcut pe o parte, atunci când capãtã o culoare maronie, este momentul sã întorci friptura și pe cealaltã parte. Dacã preferi o fripturã în sânge, vei lãsa carnea mai puțin la cuptor sau pe grãtar. De asemenea, este indicat sã ții friptura la foc mediu. Astfel friptura se va pãtrunde bine cu toate sucurile.
8. Când scoți friptura de la cuptor, este indicat sã o lași sã se odihneascã câteva minute înainte de a o servi.
Adaugã o garniturã delicioasã
9. Cât timp friptura se odihnește poți prepara o garniturã din sosul pe care l-a lãsat carnea în tavã. Adaugã ciuperci întregi și felii de ceapã și mai pune-le la cuptor câteva minute. Când sunt aproapte gata, adaugã o lingurã de fãinã și 10 grame de unt. Amestecã bine, pânã când amestecul capãtã o culoare maronie. Adaugã puțin vin și amestecã din nou toate ingredientele. Lasã la cuptor pânã se ingroașã. Adaugã sare și piper dupã preferințã. Sosul astfel obținut poate fi servit peste fripturã.
Poftã bunã!
*Adrian SZUCS este chef bucătar la Restaurantul PARIS din Zalău

Leave a Comment