Se arată un an bun pentru cultura judeţului Sălaj, 2016 – bogat în activităţi şi manifestări culturale

Şi în acest an manifestările şi acţiunile culturale organizate de Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului (CCAJ) Sălaj vor continua pentru publicul sălăjean. Nelipsite vor fi festivalurile, festivalurile – concurs folclorice, specatcolele corale, festivalurile de literatură şi arte vizuale, taberele de meşteşuguri şi folclor şi festivalurile de teatru.

Managerul CCAJ Sălaj, Daniel Săuca, a prezentat luni, 11 ianuarie, în cadrul unei conferinţe de presă agenda principalelor manifestări şi acţiuni culturale pe anul organizate de instituţia pe care o coordonează. Potrivit acestuia, pe tot parcursul anului, în fiecare lună, vor fi organizate diferite manifestări şi activităţi culturale. Conform agendei, prima manifestare din acest an va avea loc în 15 ianuarie, de Ziua Naţională a Culturii, unde CCAJ Sălaj va oferi sprijin pentru desfăşurarea de manifestări diverse în Zalău și în județ – Gala Culturii Sălăjene, parteneriat cu Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” Zalău. De asemenea, tot în luna ianuarie va avea loc concursul interjudeţean de compoziție plastică și recitare „Sub steaua lui Mihai Eminescu”; dezbaterea, „100 de ani de la moartea pedagogului și jurnalistului Kincs Gyula”; prezentare de carte – cenaclu literar, „Ziua Culturii Maghiare”; „Ziua Unirii Principatelor Române” -24 ianuarie şi Hora Unirii la Plopiş – spectacol folcloric oferit de Anasamblul folcloric „Meseşul”. În luna februarie, activităţile organizate de CCAJ Sălaj or continua cu: „Holocaust și valori identitare evreiești în Sălaj” – conferinţă la Șimleu Silvaniei și la Zalău; „Farsang”, obicei tradiţional maghiar, care se va desfăşura la Casa de Cultură din Cehu Silvaniei, dar şi cu un “Târg de mărţişoare tradiţionale” care va avea loc în 27 februarie – în “Sala Dialoguri Europene” a CCAJ Sălaj.

Primăvară cu multe manifestări culturale

De asemenea, în luna martie, la Jibou, va avea loc Festivalul-concurs judeţean de recitare a poeziilor umoristice; în 15 martie – „Ziua Maghiarilor de pretutindeni”, activitate în care CCAJ este partener; în perioada 18-20 martie, „Zilele revistei Caiete Silvane”, a IX-a ediţie şi “Kanyadi Sandor” – concurs de recitări poezie, faza judeţeană, care va avea loc în localitatea Vîrşolţ. În luna aprilie, în agenda manifestărilor culturale a CCAJ sunt cuprinse: Festivalul „Primăvara Poeziei” – concurs de recitare a poeziei, în limbile română şi maghiară, la Zalău, dar şi editarea volumului bilingv „Primăvara Poeziei XVI”; Concurs Naţional de Muzică Populară pentru Tinere Talente la Şimleu Silvaniei; Naţional de Muzică Populară pentru Tinere Talente „Tradiţii”. Locul: Şimleu Silvaniei ; Spectacol coral închinat Învierii Domnului – la Zalău; târg festiv de carte la Zalău organizat în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Ioniță Scipione Bădescu” şi un recital cameral de muzică cultă, Cvartetul Transilvan al Filarmonicii de Stat Cluj – Napoca la Catedrala Episcopală Zalău. Ultima lună de primăvară, mai, va continua cu: a 50-a ediţie a serbării pastorale „Măsurişul oilor la Pria”; Sesiunea ştiinţifică „Cercetări sălăjene. 100 de ani de la nașterea lingvistului Márton Gyula”; Târgul Colecționarilor; Concursul național de interpretare „Viva la musica”; Concurs de recitări de poezie „Kányádi Sándor” – faza naţională, la Vîrşolţ; a XVII-a a Festivalului coral „Ecouri transilvane” la Zalău; Festival – concurs judeţean de interpretare de cântece populare româneşti şi maghiare pentru preşcolari şi şcolari la Cehu Silvaniei și Zalău, în perioada 14 şi 20-22 mai; a IX-a ediţie a Festivalului-Concurs „Mândru Cântec Sălăjean” pentru solişti vocali şi instrumentişti, la Zalau în perioada, 20-22 mai; a VI -a ediţie a Festivalului Minorităţilor din Sălaj va avea loc la Zalău şi a XX-a ediţie a sărbătorii „Maifest”, eveniment organizat de Forumul Democrat al Germanilor din România, Zalău.

Vară „fierbinte” în 2016

Programul activităţilor culturale organizate şi sprijinite de CCAJ Sălaj va continua şi în lunile iunie, iulie şi august cu: Festivalul concurs de interpretare a cântecului popular maghiar „Sunt fecior de sălăjean”; Festivalul Naţional al Cântecului şi Dansului Codrenesc la Cehu Silvaniei în perioada 25-26 iunie; 30 iunie – 8 iulie – Tabăra de pictură pe sticlă „Icoana din sufletul meu” în satul Iaz, comuna Plopiş; în perioada15- 22 iulie – Tabără pentru învăţarea dansurilor populare maghiare şi a meşteşugurilor populare din Sălaj, teatru popular la Cehu Silvaniei; a XVI-a ediţie a Festivalului judeţean pentru formaţii/ ansambluri de dansuri populare „Dor de cântec şi de joc” la Horoatu Crasnei; „La Fântâna Dorului” – festival internaţional de folclor pentru românii de pretutindeni, la Şimleu Silvaniei şi judeţ, în perioada 17 – 19 iulie; Festivalul internaţional de folclor şi meşteşuguri artistice tradiţionale „Someş, cântecele tale”, la Jibou, în perioada 25 – 28 august; a 41-a ediţie a Festivalului folcloric internaţional „Ecouri Meseşene” la CCAJ Sălaj , Jibou și județ, în perioada 25-28 august şi Zilele culturale „Tovishat” la Cehu Silvaniei. Potrivit managerul CCAJ Sălaj, în luna septembrie la Zalău va avea loc manifestarea „Zilele maghiarilor din Sălaj”, urmată de: „Muza Fest – Festivalul artelor”, în perioada septembrie-octombrie; expoziţii şi simpozioane prilejuite de „Zilele Europene ale Patrimoniului”: „Sărbătoarea strugurilor” la Zalău; Concursul Naţional de Teatru „Padif” la Cehu Silvaniei în perioada 28-30 octombrie; în luna noiembrie – Concurs judeţean „Seara poveştilor populare” – Cehu Silvaniei şi a VI-a ediţie a Festivalului-concurs judeţean de teatru pentru elevi, în perioada 25-27 noiembrie. De asemenea, în cursul lunii decembrie, instituţia de cultură precizată va demara în parteneriat cu diferie şcoli, primării şi biserici din judeţ un program judeţean de promovare a tradiţiilor de iarnă în judeţul Sălaj, dar şi activităţi culturale cu oczia zilei Sfântului Nocolae.

2015 – „Cel mai bun an din istoria instituţiei”

În opinia managerului CCAJ Sălaj, anul 2015 a fost cel mai bun an din istoria instituţiei. „Cu siguranţă a fost cel mai bun an în privinţa Editurii Caiete Silvane, am editat, am tipărit un număr de 32 de cărţi, şi eu cred că majoritatea, chiar toate, sunt cărţi de calitate. Referindu-ne doar strict la partea editorială, am sprijinit multe alte apariţii din judeţul nostru. Am realizat toate manifestările pe care ni le-am propus, nu avem rateuri din această perspectivă şi am reuşit să accesăm şi un proiect AFCN (Asociaţia Fondului Cultural Naţional) – Linii arhitecturale tradiţionale. E puţin doar un proiect, dar am fost singura instituţie de cultură dinjudeţ care a accesat în 2015 un astfel de proiect AFCN”, a precizat managerul CCAJ Sălaj. În 2016 instituţia va sprijini publicarea de cărţi diverse, în special monografii şi va continua diferte proiecte: „Casa Etnos, „Casa Tradiţională”, „Acasă ca demult” în comunităţi din judeţ, „Caravana Culturii Sălăjene”, festivaluri de promovare a produselor tradiţionale în zonele folclorice din judeţ şi lecturile şi conferinţele publice. „Aţi observat probabil, în ultimii ani a crescut foarte mult numărul monografiilor. Este unul dintre pilonii proiectului meu managerial să încercăm să scriem această istorie a judeţului Sălaj, să ne păstrăm identitatea ca neam”, a adăugat Săuca.

Leave a Comment