RAFTUL CU CARTE: Reflecții asupra conduitei de viață

Autor: Alexis Carrel Alexis Carrel (1873-1944) s-a născut la 28 iunie 1873 lângă Lyon, Franța. El rămâne orfan de tată de la o vârstă fragedă și este crescut și instruit de mama sa. După absolvirea bacalaureatului în litere, apoi în științe, în 1900 obține titlul de doctor în medicină. Se specializează în chirurgie, pe care o practică la spitalul din Lyon. Ulterior devine membru al Institutului de Cercetare Medicală Rockefeller din New York, unde desfășoară o activitate experimentală în domeniul chirurgiei vasculare și al transplanturilor de organe. În 1912 devine cel…

Mai mult...

Divertisment: Constatări… educative

.  Gândirea e totdeauna creatoare, căci a pricepe înseamnă a descoperi că ceva e altceva decât credeai că este… .  Un profesor de drept este și de fapt. .  Mare lucru e să fii ceea ce ești: OM! .  Inteligența nu este talent intelectual, ci virtute morală. Inteligența înseamnă a pricepe ce nu-ți convine. Să înțelegi ce-ți convine, poate face oricine… .  În viață, fiind tot mai util, a devenit… necesar! .  Îl laudă în ansamblu și îl cântă solo… .  Fă binele în văzul copiilor/elevilor, ca să te imite!…

Mai mult...

COMUNICAT DE PRESĂ

Anunţ începere proiect Grant HoReCa S.C. EURO-ACTIV S.R.L. anunta lansarea proiectul cu titlul “Schema de ajutor de stat – Horeca (Grant Horeca) – proiect nr. RUE 5398 din 03.12.2021- in conformitate cu prevederile OUG nr.224/2020 privind unele masuri de acordarea de sprijin financiar pentru intreprinderile din domeniul turismului, alimentatiei publice si organizarii de evenimente a caror activitate a fost afectata in contextul pandemiei de Covid-19, aprobata prin legea 159/2021 cu modificarile si completarile ulterioare si a OUG nr.77/2014 privind procedurile nationale in domeniul ajutorului de stat, precum si modificarea si…

Mai mult...

Sălăjenii redevin interesați de vaccinare

Numărul sălăjenilor care se vaccinează împotriva SARS-CoV-2 a început să crească, potrivit reprezentanților Centrului de vaccinare din municipiul Zalău. Conform medicilor, mai bine de jumătate din populația municipiului Zalău este deja vaccinată, creșterea celor vaccinați fiind înregistrată și în celelalte orașe. „Probabil că multora a început să le fie teamă de noul val care se preconizează că va veni și se prezintă la vaccinare”, ne-a declarat Olimpia Moigrădean, coordonatorul Centrului de vaccinare amenajat la Casa Armatei din Zalău.

Mai mult...

Calendar istoric al judeţului Sălaj: 4 ianuarie

1560: familia Cristofor Báthory de Şimleu Silvaniei cumpără de la Bebek Ferenc hotarul localităţii Gîlgău   S-a întâmplat în 4 ianuarie 1706 – S-a născut politicianul, filosoful şi omul de ştiinţă american Benjamin Franklin. Reprezentant de seamă al iluminismului american, Franklin a fost un savant de tip enciclopedist. A înfiinţat prima bibliotecă publică din SUA la Philadelphia (1731), a întemeiat Universitatea Pennsylvania (1740) (m.17.04.1790). 1710 – S-a născut compozitorul italian Giovanni Battista Pergolesi (m.16.03.1736). 1809 – S-a născut Louis Braille, pedagog, inventatorul sistemului de scriere pentru orbi (alfabetul Braille, 1829) (m.06.01.1852). 1839 – S-a nascut Karl Humann, arheolog…

Mai mult...

La Pericei, foraje la aproape o mie de metri adâncime pentru captarea de energie

În comuna Pericei vor fi realizate două foraje la o adâncime de peste 900 de metri, pentru captarea de apă geotermală. Autoritățile locale speră că un asemenea sistem le va fi de folos în reducerea cheltuielilor generate de consumul de energie în instituțiile publice existente la nivel local. „Proiectul urmărește realizarea a două foraje la o adâncime la peste 900 de metri, iar cu apa obținută să încălzim clădirile publice. Este o sursă de energie puțin exploatată și explorată. Proiectul este depus, dar batem pasul pe loc, din păcate. Așa…

Mai mult...

Sanctuarul liliecilor protejați din Ileanda, inclus într-un proiect turistic

Pe teritoriul comunei Ileanda se află Peștera Măgurici, rezervație naturală, locul unde au fost descoperite specii de lilieci, unele fiind considerate unice la nivel european. Autoritățile locale se gândesc să pună în valoare existența acestor specii protejate printr-un proiect strategic. „Ne gândim să reluăm un proiect mai vechi, unul în care să redăm într-o încăpere special concepută atmosfera din peșteră, locul unde se află acești lilieci. Turiștii nu pot intra în peșteră, dar într-o asemenea încăpere pot vedea redate, la scară, elementele din subteran. Ne gândim să găzduim din nou…

Mai mult...

Val de viroze și în Sălaj. Cei mai afectați sunt copiii

Medicii de familie din județ se confruntă cu tot mai multe cazuri de viroze, afecțiuni specifice sezonului rece. Din păcate, cei mai afectați sunt copiii. Coordonatorul Centrului de Permanență Zalău, dr. Olimpia Moigrădean, ne-a declarat că a crescut îngrijorător numărul pacienților cu afecțiuni de sezon. „Am avut într-o singură tură zeci de consultații, sunt copii cu tot felul de viroze, de bronșite și alte afecțiuni”, a explicat cunoscutul medic sălăjean. Potrivit medicilor, afectați sunt și vârstnicii, persoane vulnerabile în fața gripei și altor boli întâlnite mai ales în sezonul rece.…

Mai mult...