Val de viroze și în Sălaj. Cei mai afectați sunt copiii

Medicii de familie din județ se confruntă cu tot mai multe cazuri de viroze, afecțiuni specifice sezonului rece. Din păcate, cei mai afectați sunt copiii.

Coordonatorul Centrului de Permanență Zalău, dr. Olimpia Moigrădean, ne-a declarat că a crescut îngrijorător numărul pacienților cu afecțiuni de sezon. „Am avut într-o singură tură zeci de consultații, sunt copii cu tot felul de viroze, de bronșite și alte afecțiuni”, a explicat cunoscutul medic sălăjean. Potrivit medicilor, afectați sunt și vârstnicii, persoane vulnerabile în fața gripei și altor boli întâlnite mai ales în sezonul rece. Purtarea măștii sanitare în locurile aglomerate este deosebit de importantă inclusiv pentru prevenirea acestor afecțiuni.

Situație îngrijorătoare

Vicepreședintele Colegiului Medicilor Sălaj, dr. Csakvari Alexandru, ne-a declarat că situația îmbolnăvirilor este una îngrijorătoare. „Nu mi-a venit să cred ce multe cazuri am avut  inclusiv pe data de 1 ianuarie. Au fost multe cazuri la copii, viroze, tot felul de afecțiuni. Recomandarea mea este ca pacienții să fie consultați de medic și să terminăm cu tratamentele luate de pe internet sau din alte surse neautorizate. De multe ori, la medic ajung pacienți când deja sunt în stare gravă pentru că au luat medicamente așa, cum le-a venit”, a precizat vicepreședintele Colegiului Medicilor Sălaj. Dr. Csakvari a adăugat că, în opinia sa, nu este normal ca în municipiul Zalău să fie deschisă pe timpul nopții doar o singură farmacie. „Am să fac o propunere. Nu este normal, cred eu, să fie deschisă doar o singură farmacie. Poate se va găsi o soluție în acest sens”, a încheiat medicul sălăjean

Probleme în asigurarea anumitor medicamente?

Potrivit medicilor, în această perioadă, în farmaciile din Zalău se găsesc cu greu anumite medicamente utilizate în tratarea virozelor și altor boli întâlnite la copii mai ales în sezonul de iarnă. „Am înțeles că sunt probleme cu anumite medicamente cunoscute. Nu știu ce se întâmplă, nu sunt stocuri suficiente probabil. Uneori se găsesc greu”, spune dr. Moigrădean. De aceeași părere este și dr. Csakvari. Acesta a explicat că a crescut mult consumul de medicamente, iar unele s-au găsit destul de greu mai ales în perioada sărbătorilor. De cealaltă parte, oficialii Colegiului Farmaciștilor Sălaj ne-au dat asigurări că nu sunt probleme în aprovizionarea cu medicamente uzuale, cel puțin în aceste zile.

Leave a Comment