Cazul Gurzău: sute de mii de euro despăgubiri morale şi închisoare cu executare

Curtea de Apel Cluj a decis definitiv în cazul Gurzău: patru ani şi jumătate de închisoare cu executare şi daune morale majorate. Decizia vine la  trei ani de la tragedia în care o fetiţă de 12 ani şi-a pierdut viaţa.

În penultima zi a anului trecut, Curtea de Apel Cluj a decis definitiv. Şoferul şi patronul  firmei de transport (care a provocat accidentul fatal), Gheorghe Gurzău, va rămâne în continuare după gratii. Gurzău a fost condamnat la 4 ani şi 6 luni de închisoare pentru ucidere din culpă, de către Tribunalul Sălaj. Magistraţii sălăjeni au decis şi plata unor daune morale, daune ce au fost majorate de Curtea de Apel Cluj. Din această pedeapsă, pentru patronul firmei de transport se va scădea perioada petrecută după gratii în arest preventiv şi arest la domiciliu. Magistraţii clujeni au decis să desfiinţeze în parte sentinţele date de Judecătoria Zalău. Astfel, au fost majorate daunele morale, de la 80.000 de euro la 130.000 de euro pentru părinţii Giuliei, de la 15.000 euro la 20.000 euro pentru bunicii fetiţei, iar sora acesteia va primi 80.000 de euro. Sumele acestea vor fi achitate de către firma de asigurări S.A.R. C.I. S.A., firmă la care avea încheiat poliţilele firma de transporturi. În plus, pe lângă cei 5.000 de lei pe care patronul firmei de transport trebuia să-i plătească pentru cheltuieli de judecată, Curtea de Apel Cluj a decis ca atât Gurzău (patronul), cât şi Gurzău Trans (firma) să plătească câte 500 de lei cheltuieli de judecată în faza de apel a procesului.

 

Soluţia pe scurt

 

“I. În temeiul art. 421 alin. 1 pct. 2 lit. a din Codul de procedură penală admite apelurile formulate în cauză de părţile civile S.I., S.N., S.R., H.F.şi H.V. şi de partea responsabilă civilmente SAR C.I. SA împotriva sentinţelor penale nr. 122/31.03.2021 şi nr. 201/18.08.2021 ale Judecătoriei Zalău, pe care le desfiinţează în parte, doar cu privire la modalitatea de soluţionare a laturii civile şi, în aceste limite: Majorează de la 80.000 euro la 130.000 euro (echivalent în lei la data plăţii) sumele reprezentând despăgubirile pentru prejudiciul moral la plata cărora obligă partea responsabilă civilmente SAR C.I. SA către fiecare dintre părţile civile S.I.şi S.N.. Majorează de la 15.000 euro la 20.000 euro (echivalent în lei la data plăţii) sumele reprezentând despăgubirile pentru prejudiciul moral la plata cărora obligă partea responsabilă civilmente SAR C.I.SA către fiecare dintre părţile civile S.R., H.F.şi H.V.. Stabileşte suma de 80.000 euro (echivalent în lei la data plăţii) ca reprezentând despăgubirile pentru prejudiciul moral la plata căreia obligă partea responsabilă civilmente SAR C.I. SA către partea civilă S.C.A.. Menţine dispoziţiile instanţei de fond privind soluţionarea acţiunilor civile formulate în cauză care nu contravin prezentei decizii. II. În temeiul art. 421 alin. 1 pct. 1 lit. b din Codul de procedură penală respinge ca nefondate apelurile formulate în cauză de inculpaţii G.G.şi SC G.T.SRL şi de părţile civile S.C.A., H.F., H.A., H.G.M., H.A.F., S.D., S.C., S.M.V., S.M.C., S.E., S.A.L., P.A.M., S.L.şi S.S.G.faţă de aceleaşi sentinţe penale. Menţine celelalte dispoziţii care nu contravin prezentei decizii. În temeiul art. 275 alin. 6 din Codul de procedură penală stabileşte suma de 500 lei reprezentând onorariu parţial pentru apărătorul desemnat din oficiu pentru inculpatul G.G. (av. I.M.), sumă care va fi avansată din FMJ către Baroul Cluj. În temeiul art. 275 alin. 2 şi 3 din Codul de procedură penală obligă pe fiecare dintre apelanţii inculpaţi la plata sumei de câte 500 lei şi pe fiecare dintre părţile civile apelante la plata sumei de câte 50 lei reprezentând o parte din cheltuielile judiciare avansate de stat în apel, restul rămânând în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată prin punerea la dispoziţia inculpaţilor, a părţilor civile, a părţii responsabile civilmente, a SC O.V.I.G.SA şi a procurorului prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 30.12.2021″.

Leave a Comment